söndag 26 mars 2023

Billig hemlagad mat

Det här blogginlägget går helt i den billiga hemkörda matlagningens tecken. Kanske lite inspiration och några enkla beskrivningar av tillvägagångssätt om man önskar laga egen vardagsmat i avsikt att reducera sina kostnader i denna svåra tid av stigande inflation.


Jag brukar på helgmorgnarna i bakgrunden ha på tv4 och deras Morgonprogram. Samtidigt sitter jag med laptopen i soffan och uppdaterar bevakningslistor och kurslarm från börsveckan som just passerat.

Den senaste tiden har det ofta varit billig matlagning i fokus för tv-kockarna och till och med nyheternas huvudsändningar har nu långa inslag om inflationen i våra matbutiker. Inriktningen är mot egen matlagning med inhemska råvaror i säsong (dvs rotsaker framförallt) som inte ökat lika dramatiskt i pris som paprika, tomater och isbergssallad. 

Områden där matinflationen släpat efter och ICA-handlarna ännu inte hunnit prismärka om varorna med +12% 👀.

Det där, att laga billig mat själv, är naturligtvis ett kärt ämne för mig eftersom jag nästan alltid lagar all min mat själv och då företrädesvis med prisvärda råvaror från hela kostcirkeln.

Det första och viktigaste steget i att ta kontroll över matkostnader är att laga maten själv istället för att låta någon lunchrestaurang laga din mat. Ofta reduceras då kostnaderna med åtminstone 50%. Sedan kan man ta det ett steg längre genom att aktivt leta efter kampanjvaror och svinnreducerade priser i matbutikerna. Då kan man ofta reducera bort 80-90% av sina matkostnader.

De där överblivna 90 procenten kan man sedan investera i en global indexfond eller några utdelningsaktier. Om det inte finns andra hål att stoppa pengar i.

Jag skäms inte för att komma hem med prisreducerad mat, särskilt inte om det går att få tag i råvaror till vardagsmaten som är nedsatt med 50%. Det är snarare ett huvudsakligt Mål när jag är ute och handlar.

Kan jag köpa aktier billigt så gör jag det. Varför skulle det vara annorlunda med mat. 

   

Halva priset för kyckling och nötfärs



Halva priset för lövbiff, nötfärs och kyckling



Halva priset för bacon och högrev


En del av alla dessa fyndvaror som jag släpar hem omvandlas direkt till något med inriktning mot husmanskost eller någon cross cooking variant. Falukorv möter Medelhavet, Plättar möter Mexiko eller Palsternacka möter Thailand. En stundens ingivelse.
   
  • Får man tag i bacon (eller någon rökt korv) och högrev kan man använda det till en mustig gryta. Ett exempel på Högrevsgryta hittar du här.


En mustig högrevsgryta

  • En färsk råvara som är prisreducerad med 50% har ofta sista förbrukningsdag redan nästa dag. Då brukar jag direkt grovstrimla, till exempel kycklinglårfilé, och snabbt woka upp den med salt, peppar, ingefära och lite chili. Nästa dag får morot, palsternacka, lök och spenat komplettera och vips har man en billig och näringsrik kycklingwok.


Kycklingwok med rotsaker, lök och spenat

  • Nötfärs är väldig användbart. Klassikern i lunchlådan (har jag märkt bland mina arbetskamrater) är Spaghetti och köttfärssås. Har man väl gjort en bolognese så kan den även användas till att fylla och gratinera vanliga plättar. Min variant av Enchiladas finns beskriven här.



Enchiladas med blandsallad

  • Lövbiff är även det användbart. Ibland, kanske eftersom jag är född på 60-talet, gör jag någon form av Rullader och en enkel beskrivning av detta finns här


Rullader i gräddig sås

  • Zucchini finns ofta på extrapris, 2 stycken för en billig peng. Den kan grillas eller blandas i en wokpanna. Ibland gör jag Zucchinibiffar vilket finns beskrivet här.


Zucchinibiffar med lyxigt tillbehör

  • En Matpaj i någon variant är gott, nyttigt och prisvärt. Kan ofta göras av diversifierade rester från kyl och frys som det är hög tid att omvandla till något ätbart istället för att kasta i soporna någon dag senare. Du kan till exempel gå till väga så här eller varför inte så här.
 

Quiche Lorraine



Vegetarisk Matpaj

  • Vegetariska filodegsknyten med fyllning av vegetarisk färs och diverse grönsaker är måhända lite omständligt att tillaga men hur som helst finns en beskrivning här



Vegetariska filodegsknyten är väldigt gott

  • Kyckling i olika varianter säljs väldigt ofta som prisreducerat. Jag bara tackar och tar emot om ingen annan vill ha det som erbjuds. I mitten av 70-talet var det vanligt med kyckling på helgens matbord, då oftast i varianten hel kyckling. Nuförtiden, i takt med att de gamla husmödrarna försvunnit och därmed även konsten att laga hel kyckling, så har det blivit allt mer kycklingfilé i butikerna.
  • Det allra enklaste är att göra en marinad av lite olja, kryddor, soja och någon annan såsvariant som tex BBQ sås, Oyster sås eller Sweet Chili sås. Låt tinade kycklingfiléer ligga och marinera i 30 minuter. Å så bränner man av det i ugnen bara, 200 grader ca 25 minuter.   


Marinerad kycklingfilé i ugn är enkelt och gott

  • Andra varianter av Kyckling finns här och här samt här och här och här och även här vilket illustreras i turordning med bildcollaget nedan. 


Pesto- och ostfyllda kycklingfiléer



Ost- och örtfyllda kycklingfiléer



Kycklingsallad med Currydressing



Kyckling all-in-one



Kycklingsallad med Currydressing



Kycklingschnitzel

  • En varm sommardag är det läskande med iskall dryck i skuggan under parasollet. Jag brukar mixa bär från Skog och Trädgård, tillsätta lite socker och kyla med isbitar. Det blir billigt och bra nu när Vi kan läsa att det köpta mineralvattnet stiger i pris. Beskrivning finns här.


Blåbärsdryck från Skogen

  • Räkomelett är god och näringsrik mat. Naturligtvis behöver det inte vara just räkor i omeletten utan det går bra med andra råvaror som köttfärs, potatis, lök, frästa rotsaker, korv, kyckling osv i all oändlighet. Omelett är utmärkt för att ta tillvara rester i kyl och frys. En variant av Räkomelett finns beskriven här.


Räkomelett efter träningspasset

  • Laxen har blivit dyr, till och med den norska. Rökt lax är ännu dyrare. Har man tid, energi, enris på tomten och intresse varmröker man sin egen lax i klotgrillen. Det finns beskrivet här.


Rökning med enris pågår

  • Raggmunkar med fläsk och lingonsylt är klassisk husmanskost. I princip är det plättsmet med finriven rå potatis. Inte svårare än så. Det blir inte så ofta för mig, men någon gång per år händer det att det dyker upp på menyn i mitt kök. En beskrivning finns här.


En svensk klassiker

  • Falukorv annonseras som kampanjvara med jämna mellanrum i olika butikskedjor. Nu i mitten av mars 2023 sälj den på Willys för 25 Kr/kg och det är ju överkomligt. Användningsområdena är många och en variant i form av Pastagratäng med rotfrukter och falukorv beskrivs här och här finns ytterligare en Pastagratäng baserad på korv, champinjoner och broccoli.


Det här kan ingå i en Pastagratäng



Pastagratäng; Många portioner till lågt pris



Pastagratäng med korv, champinjoner och broccoli

  • Falu Rödfärg och Falukorv kommer bägge från Falu Gruva har jag googlat mig till. Falukorv i ugn känner vet jag inte härkomsten till men ibland slår jag till på en sån där ring om 800g.  En beskrivning av folkhemsklassikern Falukorv i ugn hittar du  här och en något mer alternativ variant på samma tema (som blev jättegod) finns här.


Folkhemsklassikern Falukorv i ugn



En alternativ Falukorv i ugn

  • Pastagratäng är för övrigt en mycket bra avstjälpningsplats för allehanda rester som ligger och skräpar i kylskåpet. Purjolök, andra löksorter, kassler, köttfärs (eller vegetarisk dito), rotfrukter, broccoli, korv, spenat, champinjoner, salami, keso, kikärter, frysta grönsaker. Det mesta går att använda istället för att slänga i soporna. 
  • Koka bara en valfri pasta, hacka ihop det övriga och stek i en panna eller kastrull, gör en gratängsås om du vill vara lite mer avancerad, blanda, några ostskivor på toppen och bränn av i ugnen. En pastagratäng med kassler och blandad kylskåpsrensning finns här.


Pastagratäng med kassler, lök, morot och broccoli

  • Nuförtiden bakar jag (nästan) allt mitt bröd själv. Om det berättar jag lite mer här. Min strävan är, som alltid, att det ska vara en enkel process som ger ett både gott och nyttigt bröd. Om det för mig ultimata matbrödet kan man läsa mer här


Eget bröd sparar pengar i hushållet



Det ultimata Matbrödet är fött ?

  • Jag hade några överblivna kokta potatisar i kylskåpet. Började med att råsteka tärnad lök, morot och palsternacka i 12 minuter. Blandade därefter i tärnad potatis. Det blev en god Rotsakspytt som passar perfekt som tillbehör till det mesta i proteinväg. 


Rotsakspytt är billigt, nyttigt och gott

  • Pizza är numera en svensk husmanskostklassiker 👀. Det ultimata pizzainlägget med beskrivning av både deg, tomatsås och själva slutprodukten hittar du här och en lite mer exklusiv kantarellpizza här


Pizzans klassiska metamorfos



En simpel standard Capricciosa



En lyxig Kantarellpizza

  • Pizzadeg kan även användas till Piroger. Det var något jag gjorde ofta på 1990-talet och min studenttid. Det är en hel del arbetsmoment, kanske inte det första man ger sig på i matlagningsväg, men det blir gott och en beskrivning finns här.



Pirog med köttfyllning

  • Soppa är bra, enkel och billig mat som man borde äta oftare. Har egentligen ingen rationell förklaring till varför det blir så sällan. En lite utförligare beskrivning av detta finns här vilket avslutas med en Laxsoppa.


Starten på Laxsoppa

  • Palt är norrländsk rustik och billig mat eftersom huvudingredienserna är potatis och mjöl. Troligtvis tillkom palt en gång i tiden när nöden var som svårast i det norrländska bondesamhället och det inte fanns mycket annat än potatis, mjöl, en gris, lingon och lök att tillgå i skafferiet.
  • Det kan tillagas på många olika sätt, nästan lika många sätt som det finns husmödrar som kokar palt. Det här är min standardvariant.


Palt med tillbehör

  • I mitt hem har vi den senaste tiden börjat äta gröt några gånger i veckan. Risgrynsgröt är en personlig favorit som är väldigt lätt att tillaga. Den ska bara svälla i en kastrull på låg värme under regelbunden (var 15e minut ca) omrörning och tillförsel av mjölk till dess att optimal konsistens uppnåtts. 
  • Sylt och kanel är klassiska tillbehör och en variant på sylt med jordgubbar och blåbär hittar du här.


Risgrynsgröt med en smörgås är OK som middag ibland



Sylt är gott till gröt eller i naturell yoghurt

  • Fläskkarré säljs ofta som kampanjvara. Måhända svenska folkets sommarfavorit att bränna upp på grillen (om vi undantar Flintasteken naturligtvis). Själv har jag en förkärlek för olika former av grytor eftersom det ger möjlighet att blanda i olika former av rotsaker och grönsaker. Här är en variant av Karrégryta.


Karrégryta med tillbehör

  • Potatis var en stapelvara i det gamla svenska samhället. Man odlade den själv och alla hjälptes åt vid potatisupptagningen. Så var det när jag växte upp i Tornedalen. Som barn gick man omkring med hinkar och plockade allt vad man hann. Morbror betalade 10-25 öre per fylld hink som oftast omvandlades till sega råttor. De fick man 20 stycken av för 1 krona. Nuförtiden har potatis fått träda tillbaka till förmån för ris, bulgur, pasta och andra kolhydratkällor.
  • Potatis är dessutom billigt, även i köpt form och inte bara som egenodlad, och användbart. Ofta kan man få ett kilo för 10-15 kronor.
  • Kokt potatis funkar för mig, ibland är det gott att mosa den kokta potatisen och blanda med mjölk, salt, peppar och en smörklick så blir det Potatismos. Fyrkantiga köttbullar är gott till det 👀 om man är lat och inte orkar rulla bullar och kladda ner händerna just den dagen. 


Fyrkantiga köttbullar med någon form av potatis

  • Potatis (och andra rotsaker) i ugn är enkelt, billigt, nyttigt och gott. Ibland gör jag en Rotsakskaka som komplement till något proteinbaserat (kött, fisk, fågel, vegetariskt osv). Tunt skivad potatis, palsternacka, morot, lök, salt, peppar, chili, vitlök, olja. Bottna en form med bakplåtspapper, pressa ihop hårt med händerna. Kör i ugn 175-200 grader ca 45 minuter. Sista 15 minuterna kan man riva fetaost (eller annan ost) på toppen.


Rotsakskaka i ugn är gott

  • En annan variant av Ugnspotatis är att helt enkel skiva några potatisar tunt och blanda med dito lök och kryddor. Ta gärna med någon örtkrydda (som basilika, timjan, rosmarin, oregano osv) så får det ett sting av Medelhavet. Ringla över lite olja och sprid ut på bakplåtspapper. Kör av i ugn ca 45 minuter 200 grader. Garanterat godare än en låda Strips på McDonald´s. 


En stor hög med potatis, lök, kryddor och lite olja



Strimlad lövbiff, lök och champinjoner steks snabbt på hög värme

  • Jag eftersträvar alltid att "göra mycket mat" när spisen väl är igång. Ofta blir det 6-8 portioner i stöten trots att familjen är liten. Då finns det till matlådor under veckan.
  • Så medans en plåt med rotsaker står inne i ugnen så bryner jag kycklingfiléer och lägger på ett fat och doppar samtidigt ner glasnudlar i kokande vatten en stund och hackar squash, broccoli, lök och bryner med kycklingfärs i den redan använda pannan.
  • Sista 6-7 minuterna får kycklingfiléerna gå klart i ugnen med rotsakerna och nudlarna blandas i stekpannan. Dubbla rätter, 10 portioner på 45 minuter.  


Laga mycket mat när spisen lika är igång

  • Morötter, vitkål, rödlök kan man ofta få för 10-15 Kr/kg. Addera lite fryst broccoli, några champinjoner och några benfria kotletter så har du en hel måltid till flera personer alternativt många matlådor efteråt till en billig penning.
  • Koka grov bulgur enligt anvisningarna.
  • Stek i wokpanna i omgångar, börja med de strimlade rotsakerna och löken som tar 8-10 minuter i anspråk. Lämna kvar lite tuggmotstånd. Mata i broccolin och låt gå några minuter. Ta upp på fat.
  • Stek hastigt, 6-7 minuter, strimlad benfri kotlett. Krydda. Lägg tillbaka det övriga, blanda och kör ytterligare 2-3 minuter. Blanda i den kokta bulguren och rör om.
  • Strimla vitkål fint, riv morötter. Släng på en vinägrett efter egen preferens. Så har du fått dig en råkostsallad.


Ingredienser till Bulgurwok och Råkostsallad



Bulgurwok och Råkostsallad

  • Fisk är nyttigt har vi fått lära oss. Hälsosamma fetter i överflöd. Tyvärr har det blivit dyrt med fisk. Allt mer sällan är det kampanjvara på fisk. Men ibland händer det och då brukar jag slå till på både hel fisk, fiskfärs, panerad fisk eller fiskblock. 
  • Beskrivning av egentillagade Laxbiffar från fiskfärs finns här och här men även här.


Laxbiffar med pommes frites och räksås



Laxbiffar i krämig sås med grönsaker



Laxbiffar med potatis en mulen sommardag

  • Fiskpanetter, eller fiskpinnar, känner jag igen från min barndoms skolmatsalar. Det, tillsammans med Palt och Plättar, var favoriträtt för mig och mina klasskamrater. Ibland när den färdiggjorda maten tryter i kylskåpet (ofta mot slutet av arbetsveckan) så steker jag på Laxpanetter eller Fiskpinnar och äter som fiskburgare eller med någon annan form av kolhydrater. 


Laxpanetter i hembakt bröd med yoghurt-chili-mayo-dressing



Fiskpinnar med spaghetti är snabblagad nödproviant

  • En dag lyckades jag komma över Sillflundra (ungefär som strömming) till ett kilopris om 50 kronor. Det är nästan det godaste som finns stekt till gyllenbrun yta i smör !!
  • Du rycker bort ryggfenan och panerar (jag delar filéerna på mitten) i ströbröd som smaksats med salt och peppar. 
  • Stek några minuter på varje sida (ca 3 min) och ät på knäckebröd, hembakt bröd eller med vanlig kokt potatis. Addera ett kokt ägg (eller stekt), tunt skivad rödlök och en yoghurtdressing (med dill och citron till exempel) så har du supergoda Smörrebröd.   


Stekt strömming är nästan lika gott som Pannkakor !!

  • Fläskfilé är även det en vanlig kampanjvara. Ibland köper jag en bit om det säljs för 60 kronor kilot och lägger i frysen. Ärligt talat är jag lite less på just fläskfilé, vet inte varför. Tycker kanske att det är en lite trist styckningsdetalj. Karré är lite mer spännande, på samma sätt som Entrecote är (i min mening) roligare än Oxfilé.
  • En beskrivning av enkel Gratinerad fläskfilé med rotfrukter i ugn hittar du anyhow här.


Fläskfilé med tillbehör

  • Lasagne gör jag några gånger per år. Har genom åren provat de flesta varianter; med kyckling, lax, vegetarisk, fläskfärs, nötfärs, tonfisk osv. Beskrivning av en någorlunda halvklassisk lasagne hittar man här.


Köttfärssås och Bechamelsås ingår ofta i en Lasagne



En helt vanlig svensk Lasagne redo för servering

  • Pastawok är en annan sån där supersnabb nödlösning (20 minuter ungefär) när man ligger taskigt till tidsmässigt och behöver få ihop några matlådor till veckan för att vardagslivet ska flyta på någorlunda friktionsfritt. Dessutom krävs relativt få kokkärl, dvs lite disk alstras.
  • Koka 500 gram av någon valfri Pastavariant.
  • Woka (till exempel) morot, palsternacka, lök, chorizo, broccoli, spenat. Krydda och smaka av med lite BBQ Sauce, Oyster Sauce eller Sweet Chili Sauce.
  • Blanda i den kokta Pastan. Klart. 


Pastawok är snabbt, enkelt och ger god avkastning

  • Eller varför inte en Kycklingwok med kokosmjölk och lite grillrester. I en het wokpanna kan man köra ner det mesta. Beskrivning på detta finns här.


Ingredienser till en Kycklingwok a la Malaysia

  • Generellt tycker jag det är gott med en lite blandad textur och smak hos kolhydrater. Till exempel att blanda pasta, ris, eller bulgur med ugnsrostade (eller wokade) rotsaker som tillbehör till det proteinbaserade på tallriken. I Asien serveras ofta "fried rice" som ensamrätt eller som tillbehör. Det var en billig favorit när jag reste runt i Malaysia och Thailand för snart 30 år sedan. 
  • Jag förenklar och steker tex rödlök, purjo och rotsaker separat i en wokpanna, ringlar över lite Oyster Sauce och blandar i färdigkokt Jasminris. När riset blandas med de i olja stekta grönsakerna blir det jättegott och betydligt godare än bara kokt ris.
  • Till det kan man tex servera den snabba men mycket goda anrättningen Enkelpanerad kyckling vilket beskrivs här


Fried rice med enkelpanerad kyckling

  • Vad vore livet utan Plättar, Våfflor och Pannkaka 👀. Även jag hade en tjock farmor som ofta satt uppflugen på en hög köksstol och stekte Småplättar i plättlaggen åt alla barnbarnen och en betydligt slankare mormor som gjorde världens godaste och frasigaste Vaniljvåfflor.
  • Både Plättar och Våfflor kan det bli till lunch/middag ibland tillsammans med ett glas iskall mjölk. Återuppleva barndomen uppe i Tornedalen.
  • Annars är det väl vanligast med Fläskpannkaka med hjortronsylt i mitt kök och en beskrivning på det finns här
  • En annan matigare variant är att riva potatis, hacka lök och fläsk och försteka i en ugnsplåt och sedan hälla på en pannkakssmet. Det blir en viss likhet med Raggmunk fast med mindre arbetsinsats och allt i en och samma form.


Potatis, lök och fläsk försteks i en ugnsform



En stor ugnsplåt med något som liknar Raggmunk



En vanlig ordinär Fläskpannkaka


Ja, det var allt jag hade att bjuda på för den här gången. Lycka till med den hemlagade maten. Kom ihåg att recept är blott en fingervisning, det är därför jag aldrig använder några recept. 


Smaklig Måltid !! // Northernlightsinvestment

17 kommentarer:

  1. Jag har frossat hela helgen och borde inte vilja se åt en matbit till, men när jag läser ditt inlägg blir jag likt förbaskat hungrig igen. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hur har ni det i er familj ? Lagar all mat själv från grunden, förbereder och planerar eller blir det snabbmat i vardagens hetta ? Någonting säger mig att Fumlan redan är frälst på självhushållning.

      Radera
    2. Det är en salig blandning! På vardagar på barnveckorna blir det ofta snabbt och smidigt. Där kvalar tex både falukorv och köttfärsås in. När mer tid och lust finns testar jag gärna nya recept och nya smaker. Oftast går det hem hos de flesta (med undantag för ett visst barn).

      Jag gillar tanken på självhushållning, men är för lat för massiva odlingar, snigeljakt och kålnät. Jag nöjer mig med mer basic crops, typ potatis, morötter, dill etc. i små mängder. Äpplen, rabarber, vinbär och amerikanska blåbär på den sötare avdelningen. Det ska helst sköta sig själv! ;-)

      Radera
  2. Ett livsverk i ett blogginlägg! Tack. Gillar enchiladas/nötförs-receptet mest

    Den här helgen har det varit dåligt med matintag. En skål med buljong som mest

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det tog ett tag att sammanställa och skriva detta :) Aj fan, det låter som att någon form av sjukdom drabbat dig. Hoppas det inte är mer än en vanlig Mancold.

      Radera
  3. Du nämner currysås. Jag gillar mango-curry sås som jag fått någon gång jag köpt sallad på stan. Funderade på sås till rotsaker i ugn - gissar att den väl kan fungera?
    Har en vän som snart ska komma på besök som inte tåler mjölkprodukter.
    Hur hade du gjort med sås till rotsaker i ugn då? Kan havregurt eller liknande ersätta yoghurten i mango-curry såsen tro?
    Tack för all fin inspiration du bidrar med.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tror jag fungerar utmärkt till rotsaker i ugn. Mangorajasås har jag inte gjort själv men googlade ett recept på ICA:

      https://www.ica.se/recept/mangoraja-621523/

      Där uppges mjölkfria alternativ till den lilla mängd creme fraiche som ingår. Själv har jag aldrig testat denna typ av produkter av havre eller soja (typ Soygurt) men min erfarenhet av laktosfria produkter är att de är väldigt bra och goda nuförtiden

      Aioli kan nog funka bra även det, majonäs är ju mjölkfritt. Egentligen tycker jag väldigt mycket om majonäs men väljer att köra yoghurtbaserat istället eftersom det blir en magrare variant.

      Majonäs + mjölkfri "gurt" + oyster sauce + chipotlesås blir nog oxå gott.

      Radera
    2. Ja! Tack för tips!
      Det här kommer bli bra :)

      Radera
    3. Mjölkfri och laktosfri är inte alls samma sak. Är man mjölkproteinallergiker kan man inte äta laktosfritt då det är fritt från mjölksocker/laktos, inte från mjölkprotein. MP-allergiker kan äta de produkter som du nämner men det har ingenting med laktosfritt att göra :)

      Radera
    4. Tack för klargörande. Det där visste jag nog egentligen, men hade glömt bort ;)

      Radera
  4. Hej NLI.

    Är riktigt imponerad över din matlagning. Som du skriver är det en bra besparing att laga sin egen mat istället för att köpa ute mat. Speciellt om man kan hitta lite matvaror med kort datum till bra pris. Tack för ett bra inlägg.

    Mvh Slimis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det är ju så det är, att det man gör ofta (till exempel äter) i livet kan man spara mycket pengar på även om delsummorna man sparar "bara" är 50-70 Kr/tillfälle. Det tickar på bra med tiden på den taxametern :)

      Radera
  5. Det var ju rena kokboken detta inlägg! Gott om trevliga rätter!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var även för min egen del som jag skrev detta. En form av sammanfattning, har ju hållit på med matrelaterade inlägg i några år nu.

      Sedan kom jag till skott nu när matinflationen dragit iväg så pass mycket att det nu uppmärksammas av nästan alla människor och det inte går en enda dag utan att det är på tv-nyheterna.

      Radera
  6. Två Månadslöner27 mars 2023 kl. 11:56

    Det var många rätter! Man blir hungrig nu vid 12! 😄 Ser gott ut! Grädde och kyckling, mums, lägg på vitlök och svampsås, mmm...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, själv har jag nyss ätit lasagne till lunch. Egenlagad naturligtvis för sisådär 12 Kr/portion. Istället för 119 per portion ute på en lunchservering.

      Köper aktier för mellanskillnaden.

      Radera
  7. Thanks NLI, I copied your zucchini steaks recipe. Zucchuni grows well here. Always have a big crop and welcome another recipe to mix it up.

    SvaraRadera