tisdag 2 augusti 2022

Nu är jag FIMen fortfarande osäker på om det stavas FI eller FRI


Idag den 2a Augusti 2022, när några som vanligt nuförtiden från Avanza försenade kanadensiska utdelningar (Boston Pizza, TransAlta Renewables och Power Corporation of Canada) ramlade in på kontot, nådde jag så slutligen fram till ett av de verkligt grundläggande begreppen inom den så kallade FIRE-rörelsen. Jag har nämligen därmed uppnått Financial Independence. 

Kan väl på ett ungefär översättas till Finansiellt Oberoende om vi försvenskar det.

I mitt fall innebär detta finansiella oberoende helt enkelt att 2021 års utgifter (uppräknat med +10% pga inflationseffekter) idag överskrids av 2022 års inkomna nettoutdelningar till dagens datum. I bilden nedan illustrerat genom att YTD 2022 överskrider nivån för FIRE.  Årliga utdelningar 2016 - YTD 2022


Borde naturligtvis vara en mycket stor och betydelsefull händelse, Oh My God i kubik ungefär och utlysande av lokal festvecka, inte minst eftersom det egentligen är den huvudsakliga anledningen till att denna blogg kom ONLINE. Så här skrev jag i mitt allra första inlägg november 2019:


"Som en liten bisyssla har jag under en tid nu investerat, i både ISK och KF, på aktie- och fondmarknaden. Successivt har fokus förskjutits mot framförallt varierande utdelande innehav på Kapitalförsäkring. Har därigenom skapat en egen avkastande Globalfond med en i dagsläget genomsnittlig direktavkastning om 4,96%.

De närmaste 3 åren är nu planen att investera hårt och återinvestera ännu hårdare, varvid Globalfonden vid utgången av 2022 via direktavkastning täcker betydligt mer än min personliga tomgångsekonomi.

Avser att skriva några rader ibland för att behålla disciplinen och stanna på vägen"
Det enda rätta firandet


Men den senaste tidens händelser har gjort att den rätta triumfatoriska extasen och hybrisen inte riktigt vill infinna sig. Kan inte heller slå mig för bröstet, likt den Silverrygg till bergsgorilla jag ibland liknar mig själv vid, eftersom bröstet då kan gå sönder i tusen bitar 👀. Tänk hur livet och prioriteringar kan förändras. 

"Det blev som det blev när det inte blev som det skulle" alternativt att "det blev som det blev när toket gjorde som galningen sa" brukar vi säga här uppe i de norra delarna av Sverige. Men det var ju inte meningen att det här skulle handla om politiker 👀 

På twitter ramlade jag nyligt över en intressant bild, "The 7 levels of financial freedom", som beskriver ett sätt att se på detta med olika nivåer av finansiell frihet. Längre ner på denna sida visas originalbilden med sin ursprungstext men jag gör här ett försök till översättning: 

 • NIVÅ 7. Överflöd av rikedom. Pengar är överhuvudtaget inte något problem längre. Såvitt du kan bedöma har du mer än du någonsin kommer att behöva.
 • NIVÅ 6. Finansiellt oberoende. Du kan leva ditt normala vardagliga liv helt och hållet av inkomsterna som dina investeringar genererar.
 • NIVÅ 5. Ekonomisk flexibilitet. Du har åtminstone 2 års utgifter sparade. Du skulle kunna sluta jobba under ett år och leva precis som vanligt ändå.
 • NIVÅ 4. Ekonomisk stabilitet. Du har inga "dåliga" lån eller skulder och minst 6 månader av utgifter sparade för oförutsedda utgifter.
 • NIVÅ 3. Ekonomiskt utrymme. Du sparar regelbundet och är inte längre beroende av nästa löneutbetalning för att klara dig.
 • NIVÅ 2. Ekonomiskt självständig. Du bor och lever självständigt och dina inkomster av arbete täcker månadens utgifter fram till nästa löneutbetalning.
 • NIVÅ 1. Ekonomisk insikt. Du känner till din basala ekonomiska situation och har en grundläggande tanke om i vilken riktning du vill gå härnäst. 

Dagens inkasserade utdelningar innebär för mig alltså att jag hamnar på NIVÅ 6 och kan leva mitt normala vardagliga liv helt och hållet av inkomsterna som mina investeringar genererar. Med tanke på ålder, övriga redan befintliga buffertar, återstående nivå av icke investerad kassa (7%), upplevelse av behov och till viss del avtagande ekonomisk ambitionsnivå så är det även mycket troligt att jag redan befinner mig på NIVÅ 7.


Vilken NIVÅ av finansiell frihet befinner Du dig på !?? 


7 nivåer av finansiell frihet


Jag fortsätter än så länge mitt vanliga liv på samma vis som de senaste 38 åren med att alltid laga all min mat, baka mitt matbröd och sen tonåren passerades väldigt sällan köpa saker som jag egentligen inte behöver. Inte för att jag måste utan för att det är ett intresse som ger mig tillfredställelse.
Tydligen en vanlig baksida av konsumtionssamhället


Men det finns faktiskt en viss möjlighet att konsumtionsnivån kommer att utökas framöver. Den där motorcykeln eller fyrhjulingen upplevs som väldigt tänkbara förnuftiga investeringar. Med sparade pengar inte lånade naturligtvis. Först ska jag bara invänta läkarens tillstånd att få hoppa upp på sambons Citybike och svischa iväg till Willys efter realiserad kycklingfilé 👀.

Sambon vill nog helst ha en fyrhjuling ståendes på gårdsplanen eftersom det med den är lättare att ta sig längs knaggliga steniga skogsvägar ut till bärmarkerna.
Troligtvis det enda korrekta transportmedlet för Northernlightsinvestment


Denna stora dag i livet inträffar alltså när endast 7 månader av årets 12 passerats. Fortfarande återstår 5 månader av kontantutdelningar. Det innebär att jag vid årets slut kommer att ligga på, via enbart kontantutdelningar, en uppskattad intäktsnivå av åtminstone 1,3xFI. Det vill säga 30% över den samlade vardagsekonomin.

Det är mycket positivt och ger en god säkerhetsmarginal mot oförutsedda händelser alternativt möjlighet att använda överskjutande andel kontantutdelningar till lite årliga excesser i vardagslivet. Dock inte inköp av vilka extrema excesser som helst naturligtvis 😭.
Ryms inte i budgetenRyms inte heller i budgetenRyms i budgeten 2 gånger per årAlternativt ryms i budgeten 1 gång per årUsch vad jag avskyr när Mål blir avklarade. Ofrånkomligen infinner sig en känsla av stor tomhet och förvirring. Vad tusan ska man göra nu då.........


 Länge leve Friheten !! // Northernlightsinvestment


34 kommentarer:

 1. Det är vägen som är mödan värd - Boye.
  Ser fram emot inlägg där du kollat på en vägg hela förmiddagen.

  Men... ett stort grattis NLI.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack !! Zero har, vad jag kan förstå, flera inlägg på gång specifikt kring erfarenheter av att stirra in i Vägg :)

   Radera
 2. Gratulerar till uppnådd FI. En vacker dag kommer jag troligtvis också att nå dit med ihärdigt knegande ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det hoppas jag. FI är nog det enkla och RE det något mer komplicerade. Åtminstone för dig. Och mig. One more year......

   Radera
 3. Grattis! Sakta men säkert närmar vi oss också FI :)

  mvh,
  DH

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket Hawk !! Imponerad av dina kunskaper i svenska språket :) Du kan ju börja blogga på svenska ;)

   Hyvää Iltaa !!

   Radera
  2. Det glömde jag ju bort att säga Hawk. DU har naturligtvis varit en stor inspirationskälla under åren.

   Kiitos.

   Radera
 4. Stort grattis till att ha nått din finansiellt oberoende nivå :) Nästa mål är väl att fundera ut vad du ska göra härnäst kommande år? :) Men att börja med en liten resa utomlands så fort hälsan tillåter är kanske en bra början.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket !! Det tycker jag låter som en väldigt bra början...

   Radera
 5. Ett stort grattis till FI!

  Vi väntar med spänning in RE, men "nu när det blev som det blev när det inte blev som det skulle" så kanske det är svårare eller vad vet jag kanske rent av enklare?

  Sitter själv och räknar på en time plan men det finns lite för många okända variabler ännu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack !! Det är på ett annat sätt, men jag vet inte riktigt exakt HUR ännu. Blir naturligtvis kontakt med AG nu då jag fortsatt är anställd. Det är för tidigt att säga något om hur det kommer bli. Öppen för lite olika vägar.

   Men definitivt känns det som att det närmar sig ett Slut nu.

   Radera
 6. Starkt jobbat, GRATTIS!
  Anna-Karin

  SvaraRadera
 7. Stort grattis! Själv har jag ganska länge befunnit mig på nivå 5, där jag kommer att stanna fram till pensionen om några år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack !! Nivå 5 låter som en bra plats att befinna sig med din nuvarande taktik och invänta pensionen. Mycket som blir på dina villkor och därmed en stor upplevelse av frihet.....

   Radera
 8. Grattis till din bättre och bättre hälsa och naturligtvis till FI!
  Nivå 6 är den nivå jag befinner mig på just nu, och vilken jag kommer att hålla mig på
  tills min pension, sedan blir pensionen från staten en bonus. Så krasst räknar jag ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack och grattis till dig oxå !! Nivå 6 och FI är en bra nivå att befinna sig på. Pension från Stat och Tjänst blir bonus. Jag räknar på samma vis. Om det nu finns kvar några pengar i Staten då... :)

   Radera
 9. Riktigt grymt! Starkt jobbat! =)
  /Arbetsplanen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Planen !! Jag har planerat det länge... ;)

   Radera
 10. Hatten av! Det är nästan så att JAG blir lite tagen av detta steg! :-)
  Faaast... jag trodde inte att du gillade mål!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Va !?? Har jag sagt det ? Oftast säger jag väl att mål ska vara lågt ställda så att man enkelt kan uppnå dem :) För det har jag lärt mig på ledarskapsutvecklingskurser. Att det är viktigt att nå uppsatta mål alltså :)

   Fast det kan vara dålig slutledningsförmåga av mig.

   En gång mobbade jag Investeringsundersköterskan eftersom hon verkade så mållös med att citera Alice i Underlandet.

   Alice: Vilken väg ska jag ta ?
   Katten: Vart ska du då ?
   Alice: Jag vet inte vart jag ska.
   Katten: Om du inte vet vart du ska så spelar det ingen roll vilken väg du tar.

   Även det lärde jag mig på en sån där svindyr kurs.

   Radera
 11. Väkommen till nivå 6 alltså NLI! Ja det är en fantastisk bedrift att nå denna nivå och dessutom enormt tillfredsställande, stort grattis! Har man nu inte ambitionen att nå nivå 7 är man liksom hemma nu och varför sukta efter mera?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack. Nivå 7 kan ju vara lite flyktig att få grepp om eftersom ambitionerna kanske förändras med tiden. 6an är mer en ganska säker bekräftelse av att man klarar sig på egen hand. Jag fortsätter som vanligt bara och sparar väl överskottet på ett eller annat vis.

   Radera
 12. GRATTIS! Tycker det är supercoolt! Själv är jag väl på nivå 5 + :-)

  Mvh Louise

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack. Då är du på god väg och har en härlig frihet i vardagen !! Bra jobbat Louise !!

   Radera
 13. 1.3x is a great place to be. I did an analysis 5yrs back that showed 1.3x was enough to endure a major market downturn including dividend cuts. Take a moment and savor your accomplishment!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Thanks for the positive feedback on your analysis. Yes it definitely feels good with a 30% safety margin and hopefully that margin will continue to grow over the years. I´m bad at savoring accomplishments, always has been. But I think I´ll nibble a bit of the margin later on this year or the next and take a trip to a sandy beach. If health stands by my side.

   Radera
 14. Stort grattis! Jag är också "fri" sedan ett par år och är så glad att jag tog mig dit efter ett par krascher i den berömda väggen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grattis till dig Alice !! Jag kraschade ju in i Väggen för 20 år sedan och var off-grid i några år. Just nu befinner jag mig även i en pågående krasch. Nu spelar väl inte pengar någon roll kanske i detta sammanhang. Eller så är det bara Vi som har den situationen som inbillar Oss det. :)

   Radera
 15. Så här ett par år i efterskott undrar jag om det blev en fyrhjuling till sambon? Det är ju det bästa fordonet under barmarkssäsongen i Norrland. Själv äger jag en halv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte ännu iaf, men det kanske kommer. Hon är lite "småfeg" vad gäller att köra motordrivna fordon. Men nog lär hon sig det med lite övning längs skogsvägarna. Hon gillar verkligen att vara ute i skogen och plocka bär å där måste en fyrhjuling vara perfekt.

   Radera
  2. edit: Nu säger hon själv att hon är "storfeg" vad gäller att köra motordrivna fordon. Anade väl det, men vågade inte skriva det ;)

   Radera