FI

 

Nu är jag FIMen fortfarande osäker på om det stavas FI eller FRI


Idag den 2a Augusti 2022, när några som vanligt nuförtiden från Avanza försenade kanadensiska utdelningar (Boston Pizza, TransAlta Renewables och Power Corporation of Canada) ramlade in på kontot, nådde jag så slutligen fram till ett av de verkligt grundläggande begreppen inom den så kallade FIRE-rörelsen. Jag har nämligen därmed uppnått Financial Independence. 

Kan väl på ett ungefär översättas till Finansiellt Oberoende om vi försvenskar det.

I mitt fall innebär detta finansiella oberoende helt enkelt att 2021 års utgifter (uppräknat med +10% pga inflationseffekter) idag överskrids av 2022 års inkomna nettoutdelningar till dagens datum. I bilden nedan illustrerat genom att YTD 2022 överskrider nivån för FIRE.  Årliga utdelningar 2016 - YTD 2022


Borde naturligtvis vara en mycket stor och betydelsefull händelse, Oh My God i kubik ungefär och utlysande av lokal festvecka, inte minst eftersom det egentligen är den huvudsakliga anledningen till att denna blogg kom ONLINE. Så här skrev jag i mitt allra första inlägg november 2019:


"Som en liten bisyssla har jag under en tid nu investerat, i både ISK och KF, på aktie- och fondmarknaden. Successivt har fokus förskjutits mot framförallt varierande utdelande innehav på Kapitalförsäkring. Har därigenom skapat en egen avkastande Globalfond med en i dagsläget genomsnittlig direktavkastning om 4,96%.

De närmaste 3 åren är nu planen att investera hårt och återinvestera ännu hårdare, varvid Globalfonden vid utgången av 2022 via direktavkastning täcker betydligt mer än min personliga tomgångsekonomi.

Avser att skriva några rader ibland för att behålla disciplinen och stanna på vägen"
Det enda rätta firandet


Men den senaste tidens händelser har gjort att den rätta triumfatoriska extasen och hybrisen inte riktigt vill infinna sig. Kan inte heller slå mig för bröstet, likt den Silverrygg till bergsgorilla jag ibland liknar mig själv vid, eftersom bröstet då kan gå sönder i tusen bitar 👀. Tänk hur livet och prioriteringar kan förändras. 

"Det blev som det blev när det inte blev som det skulle" alternativt att "det blev som det blev när toket gjorde som galningen sa" brukar vi säga här uppe i de norra delarna av Sverige. Men det var ju inte meningen att det här skulle handla om politiker 👀 

På twitter ramlade jag nyligt över en intressant bild, "The 7 levels of financial freedom", som beskriver ett sätt att se på detta med olika nivåer av finansiell frihet. Längre ner på denna sida visas originalbilden med sin ursprungstext men jag gör här ett försök till översättning: 

 • NIVÅ 7. Överflöd av rikedom. Pengar är överhuvudtaget inte något problem längre. Såvitt du kan bedöma har du mer än du någonsin kommer att behöva.
 • NIVÅ 6. Finansiellt oberoende. Du kan leva ditt normala vardagliga liv helt och hållet av inkomsterna som dina investeringar genererar.
 • NIVÅ 5. Ekonomisk flexibilitet. Du har åtminstone 2 års utgifter sparade. Du skulle kunna sluta jobba under ett år och leva precis som vanligt ändå.
 • NIVÅ 4. Ekonomisk stabilitet. Du har inga "dåliga" lån eller skulder och minst 6 månader av utgifter sparade för oförutsedda utgifter.
 • NIVÅ 3. Ekonomiskt utrymme. Du sparar regelbundet och är inte längre beroende av nästa löneutbetalning för att klara dig.
 • NIVÅ 2. Ekonomiskt självständig. Du bor och lever självständigt och dina inkomster av arbete täcker månadens utgifter fram till nästa löneutbetalning.
 • NIVÅ 1. Ekonomisk insikt. Du känner till din basala ekonomiska situation och har en grundläggande tanke om i vilken riktning du vill gå härnäst. 

Dagens inkasserade utdelningar innebär för mig alltså att jag hamnar på NIVÅ 6 och kan leva mitt normala vardagliga liv helt och hållet av inkomsterna som mina investeringar genererar. Med tanke på ålder, övriga redan befintliga buffertar, återstående nivå av icke investerad kassa (7%), upplevelse av behov och till viss del avtagande ekonomisk ambitionsnivå så är det även mycket troligt att jag redan befinner mig på NIVÅ 7.


Vilken NIVÅ av finansiell frihet befinner Du dig på !?? 


7 nivåer av finansiell frihet


Jag fortsätter än så länge mitt vanliga liv på samma vis som de senaste 38 åren med att alltid laga all min mat, baka mitt matbröd och sen tonåren passerades väldigt sällan köpa saker som jag egentligen inte behöver. Inte för att jag måste utan för att det är ett intresse som ger mig tillfredställelse.
Tydligen en vanlig baksida av konsumtionssamhället


Men det finns faktiskt en viss möjlighet att konsumtionsnivån kommer att utökas framöver. Den där motorcykeln eller fyrhjulingen upplevs som väldigt tänkbara förnuftiga investeringar. Med sparade pengar inte lånade naturligtvis. Först ska jag bara invänta läkarens tillstånd att få hoppa upp på sambons Citybike och svischa iväg till Willys efter realiserad kycklingfilé 👀.

Sambon vill nog helst ha en fyrhjuling ståendes på gårdsplanen eftersom det med den är lättare att ta sig längs knaggliga steniga skogsvägar ut till bärmarkerna.
Troligtvis det enda korrekta transportmedlet för Northernlightsinvestment


Denna stora dag i livet inträffar alltså när endast 7 månader av årets 12 passerats. Fortfarande återstår 5 månader av kontantutdelningar. Det innebär att jag vid årets slut kommer att ligga på, via enbart kontantutdelningar, en uppskattad intäktsnivå av åtminstone 1,3xFI. Det vill säga 30% över den samlade vardagsekonomin.

Det är mycket positivt och ger en god säkerhetsmarginal mot oförutsedda händelser alternativt möjlighet att använda överskjutande andel kontantutdelningar till lite årliga excesser i vardagslivet. Dock inte inköp av vilka extrema excesser som helst naturligtvis 😭.
Ryms inte i budgetenRyms inte heller i budgetenRyms i budgeten 2 gånger per årAlternativt ryms i budgeten 1 gång per årUsch vad jag avskyr när Mål blir avklarade. Ofrånkomligen infinner sig en känsla av stor tomhet och förvirring. Vad tusan ska man göra nu då.........


 Länge leve Friheten !! // Northernlightsinvestment

4 kommentarer:

 1. Mycket intressant läsning, tack för en fin blogg

  SvaraRadera
 2. Oerhört inspirerande läsning, samtidigt som du är ödmjuk i din inställning till pengar. Va kul för övrigt att du är från Norrland då jag oxå är det. Nu kan Norrland vara ett väldigt ett diffus del av landet beroende på vem man frågar. Vissa anser att Gävle är norrland vilket jag inte håller med om, själv bor jag förhållandevis långt upp i Norrland åtminstone norr om Västerbotten i af:)

  https://vagen-mot-snobllen.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack !! Jag är nog ganska ödmjuk till det mesta faktiskt. Pengar var ett problem i min barndom så jag lärde mig värdesätta även små dagliga summor. Jag bor just norr om Luleå, vid kusten. Uppvuxen i Luleå så det kändes naturligt att bosätta mig här när jag flyttade upp efter några år nere i förskingringen i södra Sverige.

   Jag ska lägga till din blogg i min lista vid tillfälle. Just den där funktionen har krånglat en del på min blogg en tid nu.

   Tack för din kommentar !! Vi kämpar på mot friheten....

   Radera