lördag 3 oktober 2020

Vinterprepping i Norr

Vedhuggning har avklarats före lunch. Ungefär en kubik lösved klyvd med liten handyxa på gammal huggkubbe av tall. Återstår inkörning med skottkärra i vedbodan, följt av snygg och prydlig stapling så får man plats med ytterligare några omgångar. Några timmars arbete.

Med samtidig utsikt över havsviken så är det ändå ett behagligt arbete trots att det är starkt svettinducerande. Jag inbillar mig att det är väl så givande som ett spinningpass nere på SATS följt av en proteinrecoverydrink. 

För mig blev det istället mannagrynsgröt med hemkörd jordgubbssylt och kanel. Två laxmackor till det. Det är naturligtvis en ganska frugal lunch, men det var inte huvudsakliga anledningen. Det är gott med mannagrynsgröt ibland. Man känner sig som en liten snorunge igen som kommer hem till Mamma. 

Några försenade svanar kacklar i fjärran på sin resa mot söder. Tidigare hängde en vilsen liten fladdermus upp och ner på gäststugans vägg. Med sådana naturupplevelser runt knuten stannar jag nog kvar här uppe i norr så länge valet är fritt.

För några år sedan vinterpreppade jag hela huset; Ny effektiv braskamin, med stora glasytor för effektfull eldning, samt nytt skorstenssystem. Nya svenska 3-glasfönster med lågt u-värde. Ny ytterdörr dito. Luftvärmepump. Nya element med elektronisk reglering som understöd till luftvärmepumpen de dagar då kvicksilvret sjunker under -25.

Jag förbereder på detta och en del andra vis min kommande FIRE existens.

Det var lite svalt denna morgon så jag hämtade in en famn ved och tände en brasa. En timma senare var det 27,5 grader i hallen och 24 grader i sovrum/vardagsrum. Då får värmepumpen via sitt fläktläge tjänstgöra som spridare. Den lila stugan är inte så stor och därtill välsignad med öppen planlösning. Elda med ved är kostnadseffektivt. Speciellt när veden inte kostar nånting 😎 

Kanske tänder i bastun ikväll. Låter värmen mjuka upp den gamla kroppen. En kall Norrlands Djup till det och några väl valda operaarior. Har alltid varit en sucker för Morse den äldre versionen.

Bastukaminen är naturligtvis av fabrikat Harvia. Se aktielistan här till vänster.


Den gamla trotjänaren hjälper till med energiförsörjningen i Norr.

73 de Northernlightsinvestment

2 kommentarer:

  1. Låter som en perfekt lördag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Frisk luft och lite lagom kroppsarbete är en favoritsysselsättning alla dagar i veckan. Tack för kommentar Kalkyl.

      Radera