tisdag 6 oktober 2020

Vardagsveggo

En bra metod för att underlätta ett frugalt leverne och, om så önskas, tidigarelagd pension är att se till att man alltid har färdiglagad mat redo i kylen när man kommer hem hungrig, trött och sliten efter Cirkusens stängning eller ett hårt gympass. 

Den monetära mellanskillnaden visavi hemlagat och hämtmat investeras lämpligen successivt i en techinriktad Globalfond. Behållningen kan därefter plockas ut storleksordningen 20 år senare för inköp av exempelvis en fabriksny hybridbil. Nu har jag inte räknat på det exakt, det är även möjligt att man kan få njuta av nybilsdoften efter blott 15 år.

Igår började det bli tomt i mitt matförråd. Det enda kvarvarande var en halv ugnsstekt laxsida från helgen. Så kan man ju naturligtvis inte ha det, varvid jag raskt snodde ihop en klassisk vardagsveggo som kan varieras i närapå oändlighet. Jag har en ambition kring att laga mer vegetarisk mat i vardagen. Så här råkade ingredienslistan bli igår:

  • Ansa 5 morötter och strimla grovt. Strimla ett kvarts vitkålshuvud. Snabbtina 2 stora nävar broccoli i varmt vatten. Bryn allt i rapsolja i wokpanna under regelbunden omrörning 10 minuter. Salt, peppar, chili, ingefära, diverse torkade örtkryddor. Häll upp i en bunke (samma bunke som du tänker slutförvara anrättningen i).
  • Bryn i rapsolja i wokpanna 600g Anamma vegetarisk färs under kontinuerlig omrörning i 15 minuter. Strimla samtidigt 12 champinjoner och 2 rödlökar. Låt det steka med sista 5 min.
  • Tillsätt tidigare brynta morötter, vitkål och broccoli. Slå i en burk kokosmjölk. Låt det hela koka ihop 5 minuter.
  • Smaka av med sweetchilisauce och oystersauce.
  • Servera med nykokt Jasminris.

Tidsåtgången blir ca 40 minuter om man är lite flexibel och strimlar parallellt med tillagningen och omrörningen. Total kostnad runt 80 SEK för 8-12 portioner beroende på hur stor man är i maten. 8 portioner för mig, 12 för någon annan.

För sisådär 30 år sedan arbetade jag med matlagning. Det är och har alltid varit ett av mina största fritidsintressen. Recept använder jag aldrig, inte ens vid bakning. Har man bara en förvärvad grund att stå på så är det roligare att frilansa ihop något. 

73 de Northernlightsinvestment

2 kommentarer: