tisdag 13 oktober 2020

INKÖP vecka 38/39/40/41

Inköpen rullar på planenligt. Har nu sedan länge återgått till ursprungsplanen med kontinuerliga veckovisa investeringar i tillfälligt nedtryckta papper. Ibland får jag även helt enkelt äntligen tummen ur och genomför ett inköp som funnits i medvetandet under flera månader eller till och med år. Obegripligt hur en vuxen man kan besitta sådant vankelmod.

En av anledningarna till att jag följer en i förväg fastställd plan, samt även numera bloggar kring ämnet, är just att det för mig ofta föreligger en tendens till att förhala investeringar. Att försöka vänta på den optimala entrypunkten. En taktik som, enligt min mening, sällan fungerar.

De inköp som jag genomförde under mars och april månad motsäger naturligtvis min ovanstående utsaga grovt. Dessa för mig nya innehav är upp storleksordningen 40-140% sista halvåret. Trots det ser jag denna individuella händelse snarare som det undantag som bekräftar regeln.

Vidare anser jag det inte som helt orimligt att ett liknande läge kan återuppstå inom det närmaste kvartalet. Man är väl inte självutnämnd permabear för intet 👲

Egentligen tror jag fullt och fast på att alltid vara fullinvesterad. Bätre med time in the market istället för timeing the market. Naturligtvis med undantag då för de buffertar som man anser sig behöva. Vilket naturligtvis är individuellt. 

Men en omedelbar fullinvestering är inte något som jag psykologiskt mäktar med under nuvarande osäkra förhållanden. Trots att någon typ av osäkra förhållanden alltid kommer att föreligga. Är det inte covid-19 så är det något annat.

Under de senaste fyra veckorna har jag även investerat i några för mig helt nya värdepapper; Microsoft, AstraZeneca, Apple, Orkla, AvalonBay samt Enter Småbolagsfond A. Faktiskt ovanligt många helt nya innehav under denna sejour vid det finansiella Roulettbordet.

Enligt min åsikt är de flesta av nedanstående inköp att betrakta som defensiva. Min pensionsfond Northernlights Globalfond innehåller i dagsläget storleksordningen 180 enskilda innehav. Därtill ett antal aktiefonder och ETFer. Har inte orkat genomföra en exakt folkräkning den sista tiden.

Min upplevelse är, trots all offentlig smädelse som utdelningsinvestering nu genomlider, att det är många härliga utdelningar som trillar in på nästan daglig basis från många små källor. Cornucopia var ordet.     


  • Microsoft Corp (MSFT). Microsoft är ett globalt IT-bolag. Bolaget utvecklar, designar och tillverkar ett brett utbud av programvaruprodukter, inklusive hård- och mjukvara, för den globala datamarknaden. Verksamheten drivs via flertalet affärssegment, där störst specialisering återfinns inom utveckling av operativsystem och produktivitetsverktyg. Utöver erbjuds även diverse videospel. Microsoft grundades 1975 och har sitt huvudkontor i Redmond, Washington.
  • Bilia A (BILI A). Bilia är en bilkedja. Idag innehas särskild kompetens inom service och försäljning av personbilar och transportbilar samt tillhörande tjänster. Bolaget har en gedigen bas av anläggningar främst inom Norden men även inom Europa. Utöver drivs även den internetbaserade auktionssajten Netbil.se. Störst verksamhet återfinns inom den nordiska marknaden. Bolagets huvudkontor ligger i Göteborg.
  • Akelius Residential Prop. D (AKEL D). Akelius Residential är en fastighetskoncern. Visionen är att förvärva, utveckla och förvalta fastigheter. Idag innehas huvudfokus på bostäder i attraktiva och eftertraktade lägen i växande storstäder. Bolaget äger fastigheter främst inom Sverige men återfinns även inom Europa och Nordamerika. Inom koncernen bedrivs även annan verksamhet inom exempelvis finansiella tjänster och interna utbildningar via dotterbolaget Akelius University. Huvudkontoret är beläget i Danderyd.
  • AstraZeneca (AZN). AstraZeneca är ett globalt bioläkemedelsbolag med fokus på forskning, utveckling och marknadsföring av receptbelagda läkemedel, primärt för behandling av sjukdomar inom terapiområdena som berör andningsvägar, hjärta/kärl/metabolism och cancer. Utöver huvudverksamheten är bolaget även aktiva inom autoimmunitet, neurovetenskap och infektion. AstraZeneca är verksamma inom samtliga globala regioner och har sitt huvudkontor i Cambridge, Storbritannien.
  • Axfood (AXFO). Axfood är verksamma inom dagligvaruhandeln. Bolaget är specialiserade inom detalj- och partihandel och inom koncernen återfinns ett flertal dagligvarukedjor, där de mer kända inkluderar Hemköp, Willys och PrisXtra. Bolaget bedriver även partihandel genom Dagab och Axfood Närlivs. Idag står den svenska marknaden för majoriteten av försäljningen. Bolagets huvudkontor ligger i Stockholm.
  • Securitas B (SECU B). Securitas är en global aktör verksamma inom säkerhetstjänster. Bolaget erbjuder ett brett utbud av tjänster som går under stationär – och mobil övervakning, elektronisk säkerhet, brandskydd, GPS-tjänster, samt diverse riskhanteringsfrågor. Kunderna är verksamma i ett flertal olika branscher och återfinns idag på global nivå. Huvudkontoret ligger i Stockholm.
  • Tele2 B (TEL2 B). Tele2 är verksamma inom telekombranschen. Bolaget är i huvudsak inriktade mot att erbjuda tjänster på den europeiska marknaden, vilket innefattar lösningar inom bredband, fast och mobil telefoni, datanät, kabel-TV och innehållstjänster. Produkterna och tillhörande tjänster riktas huvudsakligen mot SME bolag (Small-to-medium-sized enterprises) men även till privatpersoner. Huvudkontoret ligger i Stockholm.
  • Investor B (INVE B). Investor är ett investmentbolag. Verksamheten grundades ursprungligen 1916 och bolaget är idag storägare i en rad svenska storbolag inom sektorerna telekom, industri, elektronik samt fordonsindustrin. Investmentbolaget bedriver även verksamhet i USA och Asien. Affärsidén är att skapa långsiktigt god avkastning för aktieägarna genom att äga och utveckla företag med attraktiv värdepotential.
  • Bure Equity (BURE). Bure Equity är ett investmentbolag. Bolaget är en aktiv aktör vars affärsidé är att förvärva, utveckla och på sikt avyttra vissa rörelsedrivande verksamheter, för att frambringa ökat aktieägarvärde. Störst ägarintressen återfinns inom den nordiska marknaden, med investeringar inom en rad olika branscher som verkstad, medicin samt teknik. Bolaget har sitt huvudkontor i Stockholm.
  • Sandvik (SAND). Sandvik är en global industrikoncern. Bolaget är specialiserade inom utveckling, tillverkning och vidare marknadsföring av produkter för metallbearbetning, maskiner och verktyg för bergavverkning, rostfria material, speciallegeringar, högtemperaturmaterial samt processystem. Bolaget grundades ursprungligen 1862 och är idag verksamma på global nivå. Huvudkontoret ligger i Stockholm.
  • Essity B (ESSITY B). Essity är ett hygien- och hälsobolag. Under 2017 delades SCA in i två bolag: SCA med inriktning mot skogsindustriell verksamt, samt Essity. Essity produkter återfinns på en global marknad med störst försäljning inom Europa. Affärsverksamheten är indelad i tre segment: Personal Care, Consumer Tissue och Professional Hygiene. Essitys produkter innefattar toalett- och hushållspapper, servetter, handdesinfektion samt avtorkningsprodukter och sensorteknik. Bolaget har sitt huvudkontor i Stockholm.
  • Svolder B (SVOL B). Svolder är ett investmentbolag som placerar i noterade börsbolag, främst koncentrerade till nordiska små - och medelstora bolag. Visionen är att vara en långsiktig aktör samt skapa en avkastning som gynnar bolagets aktieägare på lång sikt. Portföljen av investeringar är bred och innefattar ett flertal marknader, främst koncentrerade till industrisektorn. Bolaget har sitt huvudkontor i Stockholm.
  • Atlas Copco B (ATCO B). Atlas Copco är ett verkstadsbolag. Bolaget tillhandahåller kompressorer, luftbehandlingssystem, vakuumlösningar, industriverktyg och monteringssystem samt energi- och flödeslösningar. Verksamheten omfattar även uthyrning och eftermarknadsservice. Idag har bolaget verksamhet på global nivå med störst verksamhet inom Europa, Nordamerika och Asien. Bolaget grundades ursprungligen 1873 och har sitt huvudkontor i Nacka.
  • Apple Inc (APPLE). Apple är ett amerikanskt data- och hemelektronikbolag. Bolaget designar och konstruerar mobiler, datorer och surfplattor. Exempel på varumärken inkluderar Macbook, Iphone, Apple TV, och Ipad. Utöver erbjuds egenutvecklade programvaror, kringutrustning, nätverkslösningar, samt tillhörande kundsupport. Produkterna säljs på global nivå, både via egna butiker, distributionskanaler, samt auktoriserade återförsäljare. Bolaget grundades ursprungligen 1976 i Cupertino, Kalifornien. 
  • Orkla (ORK). Orkla är en norsk livsmedelskoncern. Bolaget levererar förnödenheter, hälsoprodukter samt diverse rengöringsprodukter på den skandinaviska marknaden under flera olika varumärken. Verksamheten styrs dotterbolagen med vardera affärsinriktning och bolaget förfogar över ett flertal olika produktionsanläggningar. Kunderna återfinns både bland privatpersoner och företagskunder. Orkla har sitt huvudkontor i Oslo.
  • Avalonbay Communities Inc (AVB). AvalonBay Communities är ett investmentbolag inriktade mot fastighetsmarknaden. Bolaget utvecklar, förvärvar och förvaltar lägenheter över hela marknaden i USA. Fastighetsbeståndet varierar och inkluderar större kontors- och industrilokaler, samt återfinns ett stort fokus på ombyggnation av äldre fastigheter, som förvärvas och förvaltas. AvalonBay Communities grundades 1978 och har sitt huvudkontor i Arlington, Virginia.
  • Husqvarna B (HUSQ B). Husqvarna är en global tillverkare av utomhusprodukter. Produktsortimentet innefattar motorsågar, trimmers, robotgräsklippare och trädgårdstraktorer. Koncernen innehar störst verksamhet inom Europa där övrigt utbud består av trädgårdsbevattning, kaputrustning samt diamantverktyg för byggnads- och stenindustrin. Produkterna säljs under olika varumärken som Husqvarna, Gardena, McCulloch, samt Poulan Pro. Huvudkontoret ligger i Stockholm.
  • Holmen B (HOLM B). Holmen är en global skogsindustrikoncern. Bolaget fokuserar på tillverkning och distribution av pappersprodukter. Utbudet är brett och inkluderar exempelvis tryckpapper, kartong och trävaror. Verksamheten drivs via flertalet affärssegment och dotterbolag, och en stor del av affärsverksamheten fokuserar på ägande och förvaltning av större skogsmarker runtom den nordiska marknaden. Huvudkontoret ligger i Stockholm.
  • Castellum (CAST). Castellum är ett fastighetsbolag. Portföljen av fastigheter utgörs huvudsakligen av kommersiella lokaler för kontor, butik, lager och industri. Fastigheterna ägs och förvaltas under gemensamt varumärke. Verksamhet återfinns huvudsakligen inom den nordiska marknaden, där bolaget avser att utveckla fastighetsprojekt runtom större tillväxtregioner. Huvudkontoret ligger i Göteborg.
  • Handelsbanken B (SHB B). Handelsbanken bedriver bankverksamhet. Inom banken erbjuds bland annat finansiering av olika slag som bolån, företagsfinansiering, finansiering via kapitalmarknaden samt riskhantering. Kunderna, både privat- och företagskunder, återfinns inom bankens hemmamarknader runtom Norden och Europa. Handelsbanken grundades ursprungligen under 1871 och har sitt huvudkontor i Stockholm.
  • AT&T Inc (T). AT & T är ett amerikanskt telekombolag. Bolaget tillhandahåller diverse produkter och tjänster som berör trådlös datakommunikation, molnbaserade lösningar, IP-baserad och satellit-tv, säkerhetstjänster, utrustning samt övriga nätverkstjänster. Verksamheten styrs via etablerade dotterbolag på global nivå. Bolaget har sitt huvudkontor i Dallas, USA.
  • Enter Småbolagsfond A.
  • Swedbank Robur Ny Teknik A.
  • Spiltan Aktiefond Investmentbolag.
  • MS INVF Global Opportunity A.


73 de Northernlightsinvestment

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar