Utdelningar

En stor del av min investeringsstrategi  genomförs numera i form av Utdelningsinvestering

I början (fram till och med 2018) var jag inte så noggrann med att följa vilka utdelningar som trillade in. Noterade bara flyktigt i ögonvrån att det plötsligt fanns mer pengar på kontot idag än vad det gjorde när jag gick till sängs igår. Ett märkligt men inte ovälkommet fenomen.

Men sedan 2018/2019 har strategin varit klart uttalad mot att via kontantutdelningar uppnå status som självförsörjande utan behov av andra typer av pension. 

Därför följer jag nu kontinuerligt hur den delen av min ekonomi utvecklas via:

 • Historisk utveckling för månatliga utdelningar
 • Historisk utveckling för årliga utdelningar

Det hela ställs vidare i relation mot en teoretisk FIRE-nivå som representerar kostnaden för att betala alla mina tomgångsräkningar för helåret. Denna nivå inflationsindexeras i görligaste mån. I dessa tider av stigande inflation (juni 2022) är det svårt att uppskatta inflationsutvecklingen korrekt.

I mitt mål för FIRE har jag räknat med en inflation om 10% under 2022.

Edit: För helåret 2023 räknar jag med en kostnadsökning på +20% till följd av inflation i matbutiken, på elräkningen osv.

I nedanstående bild är utdelningarna verifierade och erhållna till och med maj 2023. För övriga månader 2023 är det en sammanräkning av kommunicerade och kända förväntade dito.Månatliga utdelningar 2019-2023 Northernlights Globalfond
Årliga utdelningar 2016-YTD maj 2023 Northernlights GlobalfondDen andra huvudsakliga delen av min investeringsstrategi är för övrigt Fondinvestering.


73 de Northernlightsinvestment 

2 kommentarer:

 1. Förstår inte varför du inte visar värdet på utdelningarna, alltså KR på y-axeln?
  Rätt meningslöst att bara visar staplar som växer varje år - ja börsen har gått upp under denna tid o ja, du har säkert lön som du tryckt in på börsen. Det förstår ju alla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland blir det så där, man får inte allt man vill ha ;)

   Utveckling (%) är mest intressant som jämförelse, kronor är egentligen helt ointressant eftersom det relaterar till någon annan än dig själv. Lägg därtill att jag inte är helt anonymiserad i min omgivning, så har du ytterligare en anledning till min avsaknad av total transparens.

   Förstår du bättre nu ?

   Radera