onsdag 24 augusti 2022

Utdelningsmål 2022 klart

Idag när ytterligare en utdelning trillade in från en gammal trotjänare så uppnåddes 2022 års utdelningsmål. Det var lite försiktigt satt till +25% jämfört med helåret 2021 och landade idag på +25,45%. Jag är dålig på att sätta egna mål, det blir lätt ett alldeles för lågt mål. 

Men om jag tänker efter lite så är det få gånger som min lön höjts med +25%. Någon gång har det hänt, under mina år som nygräddad karriärist, men inte är det ofta.

Får lov att erkänna att detta inte är något som firas på ett storslaget vis i stugan vid havet. Har ännu inte kommit till skott med att fira FI (Financial Independence) som inträffade för tre veckor sedan. 

FI är väl egentligen, i en utdelningsinvesterares saktmodiga strävan, det stora ekonomiska målet. RE är på samma sätt det stora arbetslivsmålet vilket man på allvar kan börja fundera på när man är FI. Då behöver man egentligen inte längre ställa väckarklockan på kvällen. 

Så här ser de vackra staplarna för utdelningstillväxten ut sedan 2016 till YTD 2022:24e Augusti uppnåddes utdelningsmålet för 2022


Trotjänaren som puttade mig över kanten var denna gång en tobaksproducent. Jag har aldrig rökt själv och kommer aldrig börja med det heller. Men jag har ingenting emot att äga en andel i tobaksbolag. 


British American Tobacco PLC (BTI) Portföljandel 0,79% British American Tobacco är ett globalt tobaksbolag. Bolaget säljer bland annat cigaretter, cigarrer, snus och E-cigaretter. Några av de mer kända varumärkena är Dunhill, Lucky Strike och Kent. Bolaget grundades år 1902 vid en sammanslagning av Imperial Tobacco Company och American Tobacco Company. Huvudkontoret är beläget i London, Storbritannien.


Jag har ägt bolaget sedan början av 2019 och de har stadigt gett mig kvartalsvisa utdelningar summerat till ca 6,5% årligen. Samtidigt har kursutvecklingen för mig varit +33%  under dessa 3,5 år av ägande med utökat ägande några gånger under denna tid. Idag är direktavkastningen 6,83% i BTI.

Bolaget har en portföljandel (bland alla mina investerade medel) på 0,79%. Det är ett typexempel på mitt val av strategi med kraftig diversifiering och i dagsläget 215 enskilda innehav som lämnar kontantutdelningar till mig. 

Gränsen för när det är meningslöst att ens försöka följa med i bolagsrapporterna har passerats för länge sedan. Om BTI skulle gå i konkurs så påverkar det den investerade delen av min ekonomi med maximalt 0,79%.

De flesta kraftigt negativt kurspåverkande händelser kan inträffa i vilket bolag som helst. Hur trygg man än inbillar sig att man är i den utvalda båten kan det vara oupptäckt gravrost i någon av de osänkbara sektionerna eller metallutmattning i propelleraxeln. British American Tobacco finns i min portföljKom ihåg att rökning kan allvarligt skada din hälsa !! //Northernlightsinvestment

11 kommentarer:

 1. Lite komiskt blir det när du pratar om en "gammal trotjänare" från 2019. Mina gamla trotjänare är från 90-talet :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, men jag är ju som en nyfödd i den ekonomiska Världen jämfört med dig som snart är på dito demensavdelning !!

   Radera
  2. Kanske ZS tagit fel på 00 och 90-talet?
   Bti levererar fint. Ja vilket bolag som helst kan snabbt förändras, lätt att glömma bort.

   Radera
  3. Zero har varit med länge i branschen. Önskar att jag själv börjat investera i trotjänare på 90-talet.

   Jag märkte det efter några års investerande att även det säkra kan förändras. Sedan alla dessa expertrekar hit och dit i olika riktning vid samma tillfälle. Som att se på en aldrig avstannande standup comedy show. Å så ska man fatta nya beslut om sälj och köp. Nej, det är inget för mig. Naturligtvis säljer jag eller skalar av ibland men det är mer undantagsfall.

   Radera
  4. Senaste veteranen som i stort sett tvingades av mig var Swedish Match. Det blir ingen mer gång. Jag citerar Charlton Heston och säger "From my cold dead hands!".

   Radera
  5. Men tänk om Berkshire köper upp Investor och i en liten munsbit raderar bolaget och alla dess historiska vingslag från den ekonomiska kartan. En rap på det och borta är den gamla trotjänaren.... :)

   Radera
  6. Jag får helt enkelt köpa på mig 10,1% av rösterna i alla mina innehav, bör gå ganska snabbt.

   Radera
 2. Grattis! Och då är det 4 månader kvar. Med så stort amerikanska inslag och kvartalsutdelning så antar jag det blir hyggliga pengar även resten av året.

  Jag har nästan bara svenska Largecap + globalindexfonder nu så det blir inte mycket utdelningar resten av året.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo jag är ju runda slängar 45% i USD och en del även i CAD vilka alla delar ut kvartals- eller månadsvis. Vet inte riktigt var det kommer att sluta men jag tror att det landar >40% utdelningsökning för helåret 2022.

   Blir det mer än så blir det så svårt att slå år 2023 ;)

   Radera
  2. Tidigare har jag försökt göra långprognoser på utdelningar men det blev bara skit. Men på ett år kan det bli hyggligt rätt.
   Finns för många variabler:
   1. Växelkurs
   2. Nysparande
   3. Återinvesteringar
   4. Höjda utdelningar

   Om inte växelkursen brakar ner till 8 SEK/USD tror jag nog att du slår det 2023 med råge.

   Radera
  3. Som jag är till min läggning gör jag bara ett väldigt enkelt överslag + väljer ett värde som jag skulle vara nöjd med om det blev. Till exempel +25% för i år. Har stor respekt för pengar och VET att +25% "löneförhöjning" är ett väldigt bra utfall. Blir det då mer än så blir det ju väldigt bra.

   En del människor är inte nöjda med mindre än 150% årlig ökning. Sån är inte jag. Jag nöjer mig med mycket mindre. Min metod är att små dagliga vinster (tex via laga all sin mat själv) med tiden blir stora. Andra ids inte ens bry sig om man säger att man kan spara 200 Kr/dag på det viset eftersom det är en skitsumma i deras ögon.

   Radera