söndag 21 augusti 2022

Ronden vecka 33

Det här blir det sista inlägget i serien av veckovisa Ronder.

I början av april och därefter månadsskiftet maj/juni var jag inlagd på olika norrländska sjukhus drygt två veckor. Där är det Rond en eller flera gånger dagligen. Överläkare, läkare och annan sjukvårdspersonal möter upp vid sängkanten och ställer olika varianter av sportfrågan "Hur känns det" samt informerar om faktiskt tabelläge och kommande aktiviteter. Så jag bestämde mig för att fortsätta ställa veckovisa sportfrågor till mig själv på hemmaplan och dokumentera utvecklingen. 

12 veckor har snart passerat efter min hjärtkirurgi, ytterligare restriktioner lättas upp och förhoppningsvis krävs hädanefter endast mer sporadisk uppföljning och det blir mer vardagslunk. Har alltid tyckt om vardag mer än fest. Hur den vardagslunken kommer att gestalta sig framöver är dock fortfarande höljt i dunkel.



Dit bort någonstans är jag på väg


Kvällarna här ute vid kusten i Norrland har den senaste tiden varit varma och kvava med ljumma vindar. Doften av Hav sveper in över land. På kvällen, efter den dagliga tvagningen, går jag ut naken i mörkret på altanen och känner luftströmmarna över kroppen. Halva nöjet med att bo ute i spenaten är att kunna gå naken på tomten utan anmälningar om förargelseväckande beteende 👀. 

Björkarna har under veckan fått sina första gula löv, och rönnarna de första rödlila, vilka nu i allt tätare takt landar på altaner och trädäck. Sambon har mycket att göra. Sopkvasten glöder. 

Träden är smarta. De vet av erfarenhet och genetisk prägling, utan tillgång till SVT som informationskälla, att sämre tider är på väg. Allt svårare att livnära sig och nu gäller det att snabbt kapa de största energitjuvarna, rannsaka sig inåt och hushålla med begränsade resurser.

Veckans fysiska aktivitet har varit på en god nivå med raska promenader om respektive 50, 50, 30, 60, 50 och 30 minuter. Fredagen blev vilodag eftersom det blev en sån där dag av enorm fysisk och psykisk trötthet. Det kommer över mig ibland men har sina naturliga förklaringar. 

Huvudnumret under veckan har annars varit diverse undersökningar på diverse sjukhus med avsikt att samla information inför min date med hjärtspecialisten under nästa vecka. På 1177.se kan man logga in och tjuvkika i sin Journal. Det har jag gjort i avsikt att få lite förhandsinformation. Tyvärr är långt ifrån allting OK.

  • Kvarstående hjärtsvikt. 
  • Personlig reflektion: Inget annat är heller att förvänta sig efter allt jag har varit med om och här finns naturligtvis förklaringen till att all fysisk aktivitet känns som att "köra med handbromsen påkopplad". Det går tungt som fan och systemet överhettas lätt vilket manifesterar sig som trötthet, kraftlöshet och yrsel. Ingenting blir dock bättre av total inaktivitet/passivitet utan det gäller att göra vad jag kan med motion, kost och vikt.
  • Kraftig blodtrycksstegring senaste månaden.
  • Personlig reflektion: Genomsnitt diastoliskt dag 102, diastoliskt natt 92. Högsta systoliska tryck 221 klockan 15.00. Inte alls bra, det är tydligt av journalanteckningarna att läkaren är oroad. Själv söker jag anledningar. Kan givetvis vara något fysiologiskt postoperativt utom min kontroll. Kan även vara andra anledningar som att jag sover sämre och har en större inre oro senaste tiden då sjukskrivningen kanske snart är slut och någon form av Cirkusliv närmar sig. Intressant i sammanhanget är att högsta systoliska 221 (vilket är väldigt högt) inträffade precis när jag var på besök på Cirkusen och samtalade med en trevlig kollega som haft en hemsk semester (pga 10-15 dagliga kontaktförsök från Cirkusens ledning) första veckorna och därefter fått avkorta semestern med två veckor. HR, fack och kanske AMV är inblandade.



Tyvärr är långt ifrån allting OK


Just det här med att man aldrig får vara ifred på sin semester känner jag tyvärr själv igen från tidigare somrar som väldigt stressande. Det är inte bra när människor, som inte tillåts någon form av vila och återhämtning under de långa arbetsveckorna, inte heller får vara ifred på sin sommarsemester.

  • Låt mig exemplifiera. Inför den allra första semesterveckan i begynnelsen av mitt stora Cirkusäventyr, den sommaren då jag endast hade 2,5 veckor semester att ta ut, grillade vi på söndagen en god bit entrecote och och drack några glas Shiraz till det. Tände i bastun, satt ute efteråt och mådde ganska bra. Gick och lade mig ganska sent (skulle ju inte upp och jobba dagen efter) och slog av telefonen ifall någon imbecill missat att det var semester. När jag slog på telefonen var det 12 missade samtal och 3 meddelanden på mobilsvar från samma person i ledande ställning. Precis så fortsatte det resten av hela den förkortade "semestern".
  • Låt mig exemplifiera igen. Nästa sommar under semesterns första vecka ringde samma person och frågade när jag kunde komma in och dra igång ett nytt projekt som skulle ta "3 dagar" i anspråk. Jag svarade att "jag ALDRIG kommer att komma in på min semester för detta". Projektet visade sig senare ta 3 veckor i anspråk och inte 3 dagar. Hela den "semestern" fick jag telefonsamtal från hjälplösa personer i ledande ställning och inhyrda konsulter som skulle lösa projektet.
  • Låt mig exemplifiera en gång till. Under nästa semester ringer en annan person i ledande ställning och frågar trevligt hur jag har det på semestern. Förbluffad replikerar jag "jo tack bra, håller på och bygger nya altaner så det är varmt och svettigt". Han frågar när jag kan komma in och fixa ett projekt åt honom som han har lovat en släkting under sommaren. Replikerar att "hur tänker du nu !!? jag har ju nyss sagt att jag har semester och håller på och bygger nya altaner...". Han svarar "......men det blir väl regniga dagar framöver ?". Där bränner jag momentant lite säkringar i proppskåpet men biter mig i tungan och tackar för visat intresse och säger att "regniga dagar är överhuvudtaget inte något problem för då ligger jag i sängen och läser en bok".
  • Vi kör ett exempel till. En vecka före den efterlängtade semestern ska börja ringer en person i ledande ställning och informerar om ett nytt stort projekt som ska igång inom kort där min kompetens behövs. Replikerar att "hur ska det gå till ? det är ju bara några arbetsdagar kvar innan semesterperioden drar igång". Han svarar efter en stunds tystnad (polletten trillar ner) att "ja men det vet du väl att semestern är till för att man ska jobba ikapp det man ligger efter". Måste erkänna att även jag då iakttog en stunds förvånad tystnad innan jag replikerade att "du din dumma jävel...då kan ju du när som helst slänga på mig nya arbetsuppgifter och påstå att jag ligger efter !!". Lade på luren (svarade inte när telefonen strax därpå ringde) och skickade ut ett mail till hela ledningen att jag sade upp mig med omedelbar verkan. Sålde en tid därefter alla mina innehav i fonder och svenska aktier (då ca 95% av totalen) med avsikt att inom kort hoppa av från arbetslivet åtminstone temporärt och behöll endast den då rudimentära ännu ej namngivna pensionsfonden Northernlights Globalfond. Så kom det sig att jag låg fortfarande 75% likvid i februari 2020. Men jag blev fortsatt kvar på Cirkusen eftersom konsulter hyrdes in för att fixa biffen under semestern.
  • Ett sista exempel (fast det finns så många fler). En gång för inte så länge sedan tog jag med ledningen upp frågan att så stor del av en viss gruppering på tjänstemannasidan är eller har varit sjukskrivna för utbrändhet (>50%) samt att många generellt därtill slutar på grund av psykosociala faktorer. Efter lite dividerande fram och tillbaka med påståenden att "de slutar väl för att det blir närmare att hämta barnen på dagis eller får bättre betalt" vilket jag starkt ifrågasatte eftersom jag intervjuat alla som slutat. Det är inte bra att kompetent personal hoppar av i strid ström. Fick till svar att "det vore bättre om folk bara kunde hålla käften, bita ihop och fortsätta jobba istället för att snacka en massa skit !!".

En märklig gränslöshet och avsaknad av empati genomsyrar viktiga delar av Cirkusorganisationen. Gamla fornnordiska ord som livegenskap och träldom kommer över mig. Det finns människotyper som överhuvudtaget aldrig ska ansvara för andra människors arbetsliv. Men här har det tyvärr blivit norm och helt tvärtom. Risken är så oerhört stor att människor far illa.



Hit men inte längre


Väljer att avsluta lite mer positivt. Denna tid när Världen kurar skymning är också den härligaste tiden för att kliva in i en eukalyptusdoftande värme. Då förvandlas min egenhändigt byggda vedeldade bastu med relaxrum och trädäck till ett veritabelt SPA.

Tyvärr vågar jag själv inte ännu krypa in i den 80-gradiga värmen och lägga mig högst upp på lavarna med havsutsikt. Inte med nuvarande blodtrycksnivåer och hjärtproblematik. Snart kanske.

Men igår badade sambon efter 2 timmar i bärskogen och 5 liter blåbär i hinken.



I skymningen tänder Vi några ljus




Northernlights norrländska utomhus-SPA



Visst lever Ni era liv väl Kamrater !!? // Northernlightsinvestment

26 kommentarer:

  1. Har inte tillräckligt betalt för att vara anträffbar när jag är ledig, semester eller helg.. Svarar inte i telefon om det inte är någon jag vill prata med och kollar av princip inte mail förrän jag är tillbaka efter semestern. Försöker leva mitt bästa liv (även om det kommer bli mycket bättre när jag slutat jobba). Nu ska jag ut i blåbärsskogen och sen avsluta med dopp i sjön som fortfarande håller 23 grader.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra !! Lycka till i blåbärsskogen. Sambon säger att det är väldigt stora och fina bär iår.

      Radera
  2. Lysande text och kul du delade med hur det kom sig att du låg likvid innan 2020 kraschen. Har funderat på den men aldrig kommit för mig att fråga.
    Ligger i solskenet på sydkusten och precis varit nere och doppat mig. Lätt bakis efter en kräftskiva igår. Livet levs väl min vän.

    /Dividendify

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack ska du ha Divi !!

      Jo så gick det till. Det var helt och hållet slumpen som gjorde att jag avyttrade det mesta en tid innan 2020. Kapitalet var tillräckligt stort för att jag skulle kunna leva 20 år av det och jag var så otroligt less. Sedan kom jag på det där med utdelningsinvestering. Resten är historia :)

      Väldigt länge sedan jag var lätt bakis nu. Alltför länge sedan kanske..

      Radera
  3. Om jag hade varit FI och med bara en liten del av de arbetslivshistorierna och en liten del av din sjukdomshistorik hade jag inte jobbat en dag till. Lämna in uppsägningen så fort du kan efter sjukskrivningen och bli RE säger jag.

    Jag har också haft svårt att släppa jobbet men också svårt att få jobbet att släppa mig på semestern - tycker dock denna semestern varit bättre från båda håll. Kanske för att jag troligen bara har 2 semestrar kvar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, du har nog helt rätt i det du säger. Jag hör även att du säger att jag ska låta sjukskrivningen gå sin gilla gång. Det är så jag tänker själv :)

      Då måste jag trots allt igenom några steg först vilket involverar en hel del cirkuskontakter och kanske arbetsprövning etc.

      Radera
    2. Förstår att det är en del administrativt arbete för att komma ur där du är nu (Cirkusledningen, Sjukvården, Försäkringskassan, Facket, Försäkringsbolag...). Oviktigt jämfört med det fysiska men det ska ju göras ändå.

      Föräldrahemmet har en elbastu som inte går använda med dagens elpriser i sydsverige men det ändrar sig väl? Inte i klass med det spa du skriver om utan elbastu i källaren. Lite vill jag förbättra även det när jag flyttar in men vet inte hur ännu.

      Radera
    3. Elpriserna är svåra att sia om. Förhoppningsvis ändras det i hela Sverige men resan känns lång eftersom det är utanför våra egna händer. Globalisering och marknadspriser osv. Vi kan väl inte säga att det blivit bättre med privatiseringar i det fallet iaf.

      Hade en elbastu i stugan men byggde om till tvättstuga och byggde den fristående vedeldade bastun. Det är en helt annan "känsla" med vedeldat och kontemplativt med alla procedurer. Det ska tändas, vaktas, läggas i mer ved osv osv.

      Du kanske kan göra en redig bar/relax/biljardrum utanför bastun.

      Radera
    4. Vedeldat blir för jobbigt för mig. Vill inte ha vedeldad badtunna heller.

      Utanför bastun (som byggdes i tvättstugan) finns full tvättstuga vilket blir lite kalt. Det finns en träbänk men att försöka göra det mer till en relax är en kanonidé - (Jag skriver på ett dokument om hur hus och trädgård ska ändras i varje rum, så detta lägger jag till). Bar och biljard intresserar inte utan källaren kommer ha badrum, hobbyrum, förråd, matkällare, bastu, tvättstuga, gästrum som idag. Skillnaden blir att jag gör om gillestugan till gym.

      Någon sorts bad där man sänker ner kroppen saknas i eller utanför huset. Vet inte vad jag vill ha men en riktig nedgrävd pool blir för dyrt. T o m ett badkar i ena badrummet kan räcka! Eller något däremellan.

      Radera
  4. Jag kan inte minnas om jag upplevt en sommarsemester utan att någon på jobbet kontaktat mig i varierande paniktillstånd. Den här semestern har jag blivit inringd tre gånger varav en resulterade i ett nattpass. Inte bra naturligtvis men hjälpsamheten och lojaliteten tar överhand och man ställer upp.

    Med tanke på din avancerade ålder så skall du nog ta det försiktigt när du spatserar naken i trädgården så att du inte snavar på pungen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo jag vet hur det är, man ställer upp. I veckan ska jag in å jobba en andra gång under min sjukskrivning. Faktiskt har dessa tillfällen varit ovanligt få. Tror och hoppas att mina inte alltför uppmuntrande läkarintyg inverkat.

      Du vet i mitt fall är det zero risk att the switch uppstår. Vi är ena riktigt storväxta bamsebjörnar här uppe i Norrland.

      Radera
    2. Ska de ha in dig och jobba på din sjukskrivning??? Är de inte kloka? Och du går med på det? Alltså jag blir tokig. Du skrev ju att ditt blodtryck hade nått rekordnivå när du pratade med en kollega... Snälla, ta hand om dig och ställ inte upp mer på sånt! Det är inte värt det. Är du inte bara deltidssjukskriven så borde de skämmas som ens föreslår att du ska jobba.

      Radera
    3. Nu blir jag också upprörd. Jobba lite på semestern om man är frisk är väl en sak men att jobba under sjukskrivning för hjärtproblem är helt oacceptabelt.

      Jag jobbade någon dag under sjukskrivning efter min cykelolycka häromåret men det var ju "bara" en krossad axelled. Låt vara att jag nog var lite morfinhög...

      Radera
    4. Inte bara helt oacceptabelt, det är snudd på mordförsök enligt min mening. Hoppas sambon kräver dem på ett saftigt skadestånd om de lyckas ta kål på dig på riktigt.

      Radera
    5. Tack för Er support. Jag ska försöka ta det lugnt. Alternativet hade varit att hemifrån guida en annan person som inte kan dessa system och jag är själv ringrostig efter så många månader. Det hade tagit en hel dag :)

      Ska försöka att inte brusa upp ;)

      Radera
  5. Man baxnar ju över fräckheten som tycks förekomma lite här och där en bit upp i hierarkin. Bra att du stått på dig genom åren! Extrapoäng för bild från Pulp Fiction! Me like!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har aldrig varit med om något liknande under alla mina år i arbetslivet inom alla möjliga olika företag och organisationer. Ja det är en bra rulle.

      Radera
  6. Å herregud, jag som tyckte att jag behandlades som en slav på mitt jobb de sista åren, jag fick åtminstone oftast vara i fred på semestern. Men när jag nekades ledighet på mina barns sportlov trots att jag jobbat ca 10 timmar om dagen i två månader så gick det några proppar kan jag säga.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Som sagt, detta är allra längst ut på skalan av vad jag varit med om i arbetslivet. Har du gått i pension nu ? Blev det någon form av FIRE ?

      Radera
    2. Ja, FIRE vid 55 års ålder, ett år efter sportlovsincidenten.

      Radera
    3. Då lyfter jag på hatten och bugar och bockar för dig !!

      Radera
    4. Tack för det. Hoppas att du snart kan ansluta dig till FIRE-skaran och slipper tänka på Cirkusen mer.

      Radera
  7. Det är helt otroligt. Jag trodde inte det var tillåtet att bete sig på det viset i arbetslivet. Jag är tydligen väldigt naiv. Jag jobbar gärna några timmar då och då under semestern. På distans då såklart. Men det är ju för att det är roligt :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Egentligen är det naturligtvis en massa arbetsrättsliga regler som reglerar sånt här. Men när inte ledningen tar det på allvar och människor tiger still så kan det tyvärr urarta.

      Radera
  8. Har inte riktigt ord för vad jag nu läst... Med din höga ålder och stora erfarenhet får du gärna skriva om fler sådana här vansinnesgrejor kopplade till ditt jobb#1. Det om något är ju en morot att sträva hårt vidare mote FIRE.

    Vedeldad bastu me like! Ni har det bra i norr ni, både billig el och ved!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har skrivit om det i sagoform tidigare i inläggen som heter "The Greatest Show on Earth".

      Jo Norrland är ju som eljest ;)

      Radera