söndag 28 augusti 2022

Aktuell Rapport vecka 34

Ett litet urval av allt som har inträffat under vecka 34 inom Northernlights diversifierade verksamhetsområden. Både i form av bilder och läsvärda textfragment 👀


EKONOMI

Föregående vecka (v33) var pensionsfonden Northernlights Globalfond uppe och nosade på +/-0 YTD när den uppnådde noteringen -0,14%. Under ett mycket kort ögonblick hann jag tänka tanken om att nå break even för året so far.  Men så kom den sedan länge förutspådda nedgången. 

Marknaden vaknade plötsligt till liv, från en faktiskt oväntat lång lokal eufori, och kände i luften doften av en vinter med stigande energipriser, övrigt inflationsdrivande samt dess ekonomiska konsekvenser. Så nu är pensionsfonden YTD -3,35% efter att vecka 34 landat på -1,75%.


Northernlights Globalfond YTD 2022


För den som är intresserad av att inte förlora mer än absolut nödvändigt i totalvärde av sina investeringar har det under detta år hittills lönat sig att ligga med innehav som handlas i USD. Storleksordningen 45% av mina innehav är stationerade på andra sidan Atlanten.

Kan tillägga att jag i detta skede av mitt liv inte är särdeles intresserad av att maximera värdet av mina tillgångar. De är redan tillräckligt stora. Däremot är det positivt att kontantutdelningarna (kassaflödet) från USD blir temporärt större i dessa tider när de växlas in som SEK.

Jag försöker betrakta min pensionsfond som en "svart låda" där de viktigaste nyckeltalen är direktavkastning, grad av diversifiering samt en rimlig årlig tillväxt av direktavkastningen.
 


USD/SEK har utvecklats positivt med 17,92% YTD


Veckans investeringar har genomförts i form av återinvesterade utdelningar vilka ansamlats under en tid. Det rör sig inte om s.k. DRIP återinvestering, i samma bolag som gav mig utdelningen, utan inköpen har genomförts där det momentant ansetts lämpligt. 

Förutom inköp i några befintliga individuella innehav har även inköp genomförts i en ny fond i form av Avanza Global. Avser använda den som slask och kasta in överblivna medel när dessa uppenbarar sig. Fonden är en globalfond med låg avgift, god historisk utveckling från ca 1500 underliggande innehav med minsta tillåtna inköp om 1 SEK. 

Inköp genomfördes under veckan i nedanstående individuella innehav:  


Castellum (CAST) Portföljandel 1,42% Castellum är ett fastighetsbolag. Portföljen av fastigheter utgörs huvudsakligen av kommersiella lokaler för kontor, butik, lager och industri. Fastigheterna ägs och förvaltas under gemensamt varumärke. Verksamhet återfinns huvudsakligen inom den nordiska marknaden, där bolaget avser att utveckla fastighetsprojekt runtom större tillväxtregioner. Huvudkontoret ligger i Göteborg.

NP3 Fastigheter Pref (NP3 PREF) Portföljandel 1,08% NP3 Fastigheter är ett fastighetsbolag. Investeringarna återfinns främst inom kommersiella fastigheter samt inom kategorierna handel, industri, logistik och kontor. Övriga fastighetsobjekt innefattar restauranger, förråd och motionscenter. Fastigheterna är belägna på ett flertal större orter runtom norra Sverige, vilket även är bolagets största marknad. NP3 Fastigheter etablerades 2010 och har idag sitt huvudkontor i Sundsvall.


DIVERSE

Det här med paket på utlämningsställen och sms om dessa är oerhört märkligt. Det slår aldrig fel att ett käckt sms inkommer precis när man kommer tillbaka ut till landet, som ligger några mil ut i spenaten, efter veckans ärenden i staden. Sedan översköljs man av påminnelser i en vecka tills nästa gång man åker in för att proviantera eller besöka sjukvården. Inget större bekymmer för mig, som bara får något enstaka paket från Apotea, men för sambon fyller det inkorgen snabbt 👀.Sambons paketleveranser vecka 34


Igår var det norrsken här i mina trakter !! Böljade grönt fram och tillbaka ovanför stugan sent på kvällen vid klockan 23. Det känns inte helt vanligt med norrsken i augusti. Men häftigt var det med stjärnorna bakgrunden.

Vore jag en vidskeplig stenåldersmänniska skulle detta skådespel i skyn kanske ses som ett järtecken på att vintern blir osedvanligt vred i år och därmed verkligen dags att börja samla ved i förråden. Northernlights 2022-08-27 kl. 23.19 


När vi ändå är inne på grönt tema så har det blivit väldigt mycket dill i grönsakslandet i år. Sambon har skördat alla dillvipporna och fryst in. Överskottet på stjälkar är kraftigt. Skär i själen att behöva slänga allt så jag provade göra Dillsalt. Hur svårt kan det vara ? Mixade dillstjälkar med grovsalt, skakade det genom ett durkslag (det blev så mycket trådigt kvar), torka på en plåt i köket och placera i en glasburk. Troligtvis perfekt till att grava lax med eller använda till fiskgratänger. Den som lever får se.Dillsalt anno 2022


Kampen mot inflationen fortgår. Denna vecka sprang jag på veritabelt Guld nere på mitt lokala Willys i form av 22st kycklinglårfiléer (1,6 kg) till halva priset 74 SEK/kg. Betydligt dyrare än det var för 6 månader sedan. Men det fick duga. De var färdigkryddade så jag brynte i panna och så fick de gå färdigt i ugnen 10 minuter.22st kycklinglårfiléer till en kostnad av 118 SEK


Denna typ av färdig råvara är väldigt praktisk att ha i kylen och trolla ihop någonting av när hungern sätter in. Kalla röror, pastagratänger, proteinrikt mellanmål i skivad form på mackor eller varför inte som somrig sallad alternativt i wraps/tortillabröd. Använd din fantasi.En solig dag blev det Kycklingsallad med Currydressing


Under veckan har jag varvat den fysiska aktiviteten mellan promenader och cykelturer. Verkligen skönt att nu 12 veckor efter operationen få cykla igen. Provade även några få joggingsteg under en promenad men det hugger för mycket i bröstet för att det ska fungera i dagsläget.

Mitt läkarbesök resulterade i kraftig höjning av blodtrycksmedicineringen, förlängd sjukskrivning heltid ytterligare en månad samt en stark anmodan från doktor hjärtspecialist att om jag har råd 👀 på Apoteket för 999 SEK köpa en Omron blodtrycksmätare för hemmabruk i avsikt att morgon/kväll följa effekten av den ökade medicineringen. Nu är jag uppe i 16 tabletter dagligen. Dosetten börjar bli överfull.Min nya kompis !!


Som jag beskrev i tidigare inlägg så blev jag av ledningen kontaktad för att utföra lite arbetsuppgifter av karaktär att jag är den enda som behärskar dessa. Väl på plats svällde uppdraget ytterligare från ledningens sida vilket, i kombination med att många kära arbetskamrater naturligtvis ville samtala med mig efter 5 månaders frånvaro, resulterade i att jag blev kvar 6 timmar nere på Cirkusen.

Det gick ändå ganska bra men mot slutet var det väldigt snurrigt i huvudet och jag gjorde enkla nybörjarmisstag i filuppdateringar, missade uppenbara saker osv vilket medförde att jag fick göra om en del två gånger. 

Kände mig inte som en helt säker bilförare när jag lämnade Cirkusen.


Ha en bra arbetsvecka kära FIRE-kandidater !! // Northernlightsinvestment


12 kommentarer:

 1. Dillsalt låter ju intressant. Det kanske jag får prova att göra. Kycklinglårfiléer går bort i vårt hushåll av någon oklar (hustrun) anledning. Om nu bara dollarn kunde störtdyka mot kronan i några månader så att jag kan göra lite fynd med min kassa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog mkt möjligt att du får som du vill om några månader. Med USD alltså, kycklinglårfiléerna tror jag du är chanslös på.

   Ändå märkligt, med filéerna, då de är en i mitt tycke trevlig styckningsdetalj på kycklingen. Smakrikare och intressantare konsistens än brösten. Jaja, tur du är mer av bröstkille än dito lår.....

   Radera
 2. Vet inte vad det är med fruar och kycklinglår men det är samma här hemma. Bröstfiler föredras oftast av nån anledning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som kvinna kan jag intyga att kycklinglår är äckliga både i smak, konsistens och färg.

   Radera
  2. Oj, ord och inga visor !! Min sambo är oxå av kvinnligt kön och där föreligger inga sådana aversioner...

   Radera
 3. Aktuell Rapport var väl en sån där tutt-tidning för inte så länge sedan , de kanske finns fortfarande men någon annanstans?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, det visste jag inte. Ingen aning om de finns. Läste du mycket artiklar i den tidningen ? ;)

   Radera
 4. Hello NLI,
  Sitting on the deck watching the northern lights just wave back and forth sounds so relaxing and probably adds to the romance of living north.

  Dillsalt...I have too many garden vegetables and may try pickling them with that.

  Glad to hear you get to cycle again and just adds to the freedom you have slowly been gaining back.

  Getting back to work after a long break is probably a nice change albeit a little frustrating when you beat yourself up over simple mistakes. Its just a little rust you need to shake off. (been there, done that).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Yo SDG !! ;) Don´t know where you´re living but guess it´s among palm trees. Think that´s relaxing too. The climate for garden vegetables is a bit rough here in the North but otherwise I like living here. But I consider practising some kind of geoarbitrage in Asia once in FIRE. A couple of months each year.

   I´m still on sick leave 100% throughout september but was needed at work. So I agreed to giving a hand. I´m a quite helpful guy sometimes ;)

   Radera
  2. I should be so lucky lol, I'm from the state of Connecticut which is in the north east of the US but not far enough to see northern lights. BTW I haven't been around the blogging world lately, nothing bad just personal things going on. But it was nice catching up on your posts. keep them coming

   Radera
 5. Well hello, är det mr Aktuell Rapport som visar sitt rätta jag månne? ;-)
  Tänkte främst jämna ut siffrorna här i fråga om kycklinglårfilé. Tycker att det är väldigt gott på grillen, men de tarvar sin krydda/ olja. I grytor föredrar jag nog bröstfilé dock.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha...men vad alla fokuserar på den aktuella rapporten. Blaskan måste ha haft många läsare. Jag som bara valde mellan Aktuell och Rapport och helt oskyldigt slog ihop de båda. I min ålder ser man ju båda programmen varje kväll... ;)

   Gör inte kycklinggryta så ofta. Mest blir det att woka, ugnssteka eller på sommaren grilla. Oftast med en inledande marinering.

   Radera