torsdag 1 september 2022

Alternativ Falukorv i ugn

För en tid sedan körde ICA kampanj på 800g Falukorv för 20 Kr. Därtill med lång hållbarhet. I dessa hårda tider av kommande misär är dylikt svårt att motstå. 

Jag är den första att erkänna att Falukorv kanske inte är det allra nyttigaste alternativet från kostcirkeln. Å andra sidan blir det inte så ofta i mitt hushåll, storleksordningen 6-8 ggr årligen.

Dagarna gick och till slut blev det så dags att hitta på någonting med korvbiten. I fallande ordning av popularitet brukar det vanligtvis bli någon av nedanstående varianter:

 • Stekt i skivor med stuvade makaroner.
 • Klassisk falukorvsring i ugn med hemkört potatismos.
 • Korv Stroganoffisch med ris.

En kylskåpsinventering visade den här gången på 8 lite småledsna Champinjoner, 1 liten bit halvtrist Herrgårdsost, 8 medelstora spänstiga Potatisar. Lök och dylikt är såklart allestädes närvarande.

Det lutade nu allt mer mot någon variant av den där ringen i ugn med hemkört potatismos.   

Men när så alla ingredienserna låg där uppradade framför mig på diskbänken, potatisarna skulle skalas och falukorvsringen skåras ner till 7/10 och skårorna fyllas med senap och kanske tunt skurna äppelskivor och dito rödlök, så övermannades jag slutligen av den stora Tröttheten. 

Så det fick bli en sedvanlig improvisation istället.


Alternativ Falukorv i ugn (5-6 portioner)

 • Kör igång ugnen på 200 grader.
 • Riv din torra halvtrista Ostbit. Gärna en variant med lite smak i sig. Ca 2 dl färdigriven ost.
 • Skiva Falukorven i ganska tjocka skivor (ca 10.4 mm) och fördela ut dessa jämnt i en smord ugnsform. 
 • Ringla över senap. Ringla över ketchup. Ringla över CajP´s BBQ Classic.
 • Stoppa in falukorvsskivorna i mitten av ugnen under ca 12 minuter.
 • Dela dina Champinjoner grovt i 4 delar och bryn i olja/smör i stekpanna några minuter. Lägg champinjonerna ovanpå korvskivorna när de förstekts färdigt i ugnen. 
 • Skölj dina potatisar. Mina var s.k. tvättad variant så för detta ändamål uteslöts skalningen. Skiva tunt (ca 4.1 mm). Finhacka en stor gul lök.
 • Bryn lök och tunt skivad potatis i olja/smör i stekpanna under sporadisk omrörning. Viktigt: Pressa över 3 klyftor vitlök. Salt och peppar. Efter ca 10 minuters bryning medelst omrörning har potatisen mjuknat till viss del.
 • Bred ut dina semifärdiga råstekta potatisskivor över korvskivor och champinjoner.
 • Bred ut den rivna osten.
 • In med ugnsformen i 200 graders ugn (mitten) ytterligare storleksordningen 12 minuter.Alternativ Falukorv i ugn är färdig att servera !!

 • Servera med en blandad sallad.


Dagens inflationsbekämpande lunch 

 • Portionspriset är löjligt lågt. Under 10 Kr/portion.
 • Väldigt gott och smakrikt men kanske inte veckans nyttigaste maträtt.


Bekämpa matinflationen, spara i globala indexfonder !! // Northernlightsinvestment

6 kommentarer:

 1. Skönt se lite en enklare husmanskost någon gång, även om du gör det med twist.

  Min falufavorit är korv stroganoff med kokt potatis. Åt det mycket när jag var liten och när jag var student. Mosade ofta potatisen in i såsen vilket blev barnmat men jag gillar det ändå.

  Numera gör jag ibland stroganoff med bratwurst eller chorizo vilket ger en mer vuxen smak. Lite lyxigare men va fan - YOLO.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja för tusan...det finns nog värre varianter av YOLO :) Satsa allt på Rött på det lokala Casinot ;)

   Stroganoff brukar jag oxå köra med hetare och smakrikare korvar. Jag grillar ju ibland, dock inte så ofta detta år, och då blir det väldigt goda smaker av det grillade om man kör resterna i en wok eller krämig wok (tillsätt turkisk yoghurt).

   Upplever all min mat (nästan) som enkel. Men det kan väl vara för att det blir extremt mycket improvisation kring olika grundkoncept. Då blir det otvunget och lite på "en höft". Mycket cross-over mellan asiatiskt, svenskt, norrländskt, Medelhavet.

   Den här gången blev det kanske en mix av Sveriges falukorv/herrgårdsost och Medelhavets råstekta Vitlökspotatis.

   Radera
 2. En av mina favoriter på hösten är stuvade morötter med falukörv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu fick jag en flashback här. Stuvade morötter och stekt falukorv åt mor ofta. Å hade nästan glömt bort barndomens rätt "Stuvad korv och potatis" som var skivad kall kokt potatis och falukorvstavar ner i en béchamelsås smaksatt med Aromat. Det måste man ju testa en gång till i livet...:)

   Radera
  2. Stuvad korv har jag inte hört tidigare, kanske man får ta och testa.

   Radera
  3. Åts med sked, alltså varianten med potatis/korv, ur djuptallrik vid barndomens köksbord. Säkert något oerhört tornedalskt. Om jag tar mig ända fram till äldreboendet så är det säkert vad jag kommer att efterfråga till lunch....

   Radera