fredag 9 september 2022

Full kastrull

Energikrisen kryper allt närmare inpå oss. Krigsvintern närmar sig och snart trillar de groteskt förhöjda e-fakturorna in i våra inkorgar.

Tyskland släcker lamporna i hela städer och slutar värma upp badhusen. Strålande tider väntar för den skridskoåkande nationen Holland. Kontrollstavarna i reaktorhärdarna åker upp i luften och alla tillgängliga oljekraftverk körs igång i en unison avgasknall som ekar ut över Skåneslätten. Ignition sequence initiated


Vi hamstrar yllekläder och ved, årets julklapp blir självklart en oväntad come-back för mormors stickade raggsockar, alla frågar Vi oss om det räcker med att sänka inomhustemperaturen till 16 grader och fodra toasitsen med fleece, stänga och kallställa onödiga rum, bygga koja under köksbordet och sova där hela familjen. Elbilen står i skamvrån och ser...skamsen...ut.

Vi ska sluta värma vatten, alltid köra fulla tvätt- och diskmaskiner på natten, tilläggsisolera taket, täta alla fönster och dörrar, installera restnoterade solceller, såga upp hål i taket och sticka upp en skorsten med vidhängande braskamin.

Det spekuleras om att elbolag som tidigare tecknat bundna avtal med kunderna snart ska kunna hävda force majeure och bryta ingångna avtal i förtid eftersom det tidigare bundna blev bundet till en förlustframkallande nivå. Någon liknande möjlighet blir knappast aktuellt för kunderna.

På tv-nyheterna denna morgon iakttogs intervju med panikslagen småbarnsmamma med stort hus inför elräkningens ankomst. Två ångestframkallande hål i väggen.The arrival of the electricity bill (oil on canvas 2022)


Även jag vill naturligtvis dra mitt lilla strå till stacken genom att slå ett slag för full kastrull. Om man nu ändå nödvändigtvis måste äta nånting så se till att göra mycket mat på samma gång och göra matlådor.

Det tar nästan lika lång tid att koka 14 potatisar som det tar att koka 3 dito. Det tar nästan lika lång tid att bränna av 12 portioner pastagratäng i ugnen som 2 portioner.

Alla har inte möjligheten att skjuta ett vildsvin och tillaga sin lunch över öppen eld. Det finns trots allt gränser för vad man hinner med på 30-60 minuter.

Ergo: Laga mat i spis/ugn färre gånger i veckan och värm dina matlådor i mikrovågsugnen.


Nu senast gjorde jag Pastagratäng i långpanna (10-12 portioner) och som bonus blev det även Kasslergryta med Ris (2 portioner).

 • Koka 900 gram av någon pastavariant enligt anvisningarna på förpackningen. Jag körde med vanlig Spaghetti (det enda som fanns i skafferiet) som bröts i 4 delar (lite i sänder).
 • Tärna/strimla/grovhacka 750 gram kassler, 2 stora rödlökar, 17 cm purjolök, 8 medelstora champinjoner, 4 medelstora morötter och 2 stora nävar broccoli.
 • Bryn i olja/smör hela rasket i stora wokpannan på hög värme. Börja med morötterna eftersom de tar längst tid i anspråk.
 • Smaka av med salt, peppar, chilipulver, torkad basilika, torkad oregano.
 • Kläm i rediga duttar senap och CajP´s BBQ Sauce Original och rör om. Jag klämde till på fördelningen 2/3 senap och 1/3 CajP´s.
 • Häll i några dl mellanmjölk och låt koka upp.
 • Gör en toppredning, dvs vispa ihop mjöl + mjölk. Googla vid eventuell oklarhet.
 • Häll toppredning i woken och rör om. Puttra ihop ett tag till konsistens "gratängsås" vilket befinner sig i territorialvattnen mellan "sås" och "stuvning".
 • Dra bort woken från plattan och blanda i ca 4 dl turkisk yoghurt.
 • Häll den färdigkokta pastan i smord ugnsform.
 • Häll gratängsåsen över pastan och rör om några svängar. Det blev lite för mycket gratängsås för mig varvid överskottet sparades för inmundigande med till exempel ris.
 • Täck ugnsformen med ostskivor.
 • Pudra över oregano på toppen.
 • In i ugnen i 200 grader (i mitten) i storleksordningen 18-20 minuter. 


Pastagratäng (10-12 portioner) och Kasslergryta (2 portioner)


Kör alltid full kastrull !!! // Northernlightsinvestment

4 kommentarer:

 1. Bra tips som jag kommer att använda i FIRE men inte nu då jag bor lgh och har ingen stor frys att lägga portionsförpackningar i. I FIRE blir det minst en fullhöjdsfrys och tidigare hade jag tänkt en frysbox också men med dagens elpriser är jag mer tveksam.

  En varning för de som bor större och har en gammal frysbox är att de kan dra väldigt mycket el och då försvinner besparingen. På landet är det många som har flera stora frysboxar för att förvara mat i och då kanske framför allt kött från vilt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vill man spara el så är ett bra alternativ att försöka tillaga så mycket av maten som möjligt i mikrovågsugn. Jag tror att mikron drar mindre effekt än en spis. Min spis är dessutom från 1970-talet.

   När jag skaffade mikrovågsugn första gången på 1990-tal så fanns det "recept" på att till exempel koka potatis i mikron. Essensen i detta inlägg var annars att om man ska köra ugn eller spis i 30 minuter så kan man laga mer än 1 portion.

   Mina vitvaror är 24 år gamla och drar säkert en del ström. Funderar över möjligheten att stänga av dessa mot vintern då vi väl är mer i lägenheten inne i staden.

   Radera
  2. Oj vad gamla vitvaror du har tänkte jag. Men då kom jag på att mina är faktiskt 22 år också utom min första diskmaskin som är ny (alltså bara 12 år). Men din spis är gammal. Pappas hus från just 70-talet måste vara in på minst 4e spisen.

   Ingen aning om mikron är energisnål men det stämmer nog då den mesta energin går in i maten. Mikron är nog bra för det lilla hushållet. 1 portion havregrynsgröt är den fantastisk på!

   Äggkokare har jag och där handlar det om att koka bort en liten mängd vatten vilket möjligen kan vara energieffektivt? Vill dock minnas från fysiken att det gick åt mycket energi för att koka bort vatten.

   Radera
  3. Spisen och köksinredningen köptes begagnat från en villarenovering 1989. Så allt det är kvar sedan dess och funkar bra men är ju inte så modernt :)

   Det är bättre verkningsgrad för en mikrovågsugn jfrt vanlig ugn men det gäller ju att det man ska tillaga innehåller vätska (dvs vatten). Är det inte en väldigt liten mängd vatten i en äggkokare och ångan kokar äggen ? Aldrig ägt en men sambon hade en förr som gick sönder.

   Radera