söndag 18 september 2022

Välja Nalle

Hjälp mig välja ny Nalle för det kommande decenniet !! Kravlista och information enligt nedan.

Inom en inte alltför avlägsen framtid kommer jag att byta mobiltelefon. Framtiden är snart ikapp mig och förbi mig och det blir någon form av FIRE-existens efter en i dagsläget tidsmässigt och resultatmässigt okänd rehabperiod. 

Det är ofrånkomligt, blott en tidsfråga inom uppskattningsvis 6-9 månader. Låt oss säga en normal graviditet ungefär. Om inte ett mirakel inträffar och några av djuren nere på Cirkusen plötsligt unisont byter personlighet.

Kommer inte att inträffa.

Byta mobiltelefon inom 6-9 månader säger Ni !!? Vad som helst kan inträffa inom den kvantfysiska utvecklingen på 9 månader och plötsligt kan man få jättemycket fiffiga funktioner på sin mobiltelefon för 70.000 Kr. Det gäller att ligga i framkant av utvecklingen.

Kommer jag aldrig någonsin att göra.


Jag vill ha en ny mobiltelefon som:

 • Är en smartphone med touchscreen.
 • Knappast behöver vara bundet till ett abonnemang.
 • Det går att skicka sms, mms och e-mail med.
 • Har en enklare kamerafunktion liknande Samsung Xcover 3.
 • Är en android eftersom i-phone troligtvis är hutlöst dyra.
 • Är prisvärd, gärna under 1000 Kr. Vet inte ens om detta är görbart.
 • Kan användas för tex bank-id, swish och liknande vardagliga applikationer.
 • Det går att ringa telefonsamtal med.

För att ytterligare illustrera hur obrydd jag egentligen är i mobiltelefoner (men naturligtvis inser att den behövs) så är dessa nedanstående blott 3 mobiltelefoner de enda som jag ägt under 2000-talet !!!

Ja Ni läste rätt, så illa är det. 3 stycken. Men å andra sidan har jag 218 individuella aktieinnehav i min pensionsfond Northernlights Globalfond 👀 och är Financially Independent.

Under tidigt 2000-tal var jag singel och mycket ute i svängen. Det gällde att framstå som fräsch, sportig, spännande och lite lagom mystisk. En man på toppen av det naturliga urvalet. Mitt val föll naturligtvis på den klatschiga Siemens M35i.

Den dog en naturlig död efter 6 år.

 


Brudmagnet för singelkillen år 2002


När det var dags för nästa mobiltelefon var livet i vissa avseende enklare. Jag var inte längre singel och behövde därmed inte framstå som fräsch, sportig och spännande et cetera. 

Så valet föll på en "gubbig" variant med färgskärm, kamera, radio och till och med mp3-spelare !!! Det blev en Sony Ericsson K810i Cybershot. Mycket nöjd med den telefonen kan tilläggas.

Den dog en naturlig död efter 10 år.
Trofast följeslagare i 10 år


Den senaste, och tillika nuvarande, mobiltelefonen som jag använt på 2000-talet har blivit mig tilldelad från Cirkusen. Standardmodell 1A ur sortimentet. Den funkar som jag ser det optimalt för mina begränsade ändamål och låga kravbild på ytterligare spännande applikationer.

Det enda problem jag upplevt är att minneskapaciteten är lite låg och med jämna mellanrum kommer små uppmuntrande varningsmeddelanden i stil med "lagringsutrymmet är kritiskt och kan medföra att vissa systemfunktioner slutar fungera" 😱. 

Min kontaktlista är en kilometer lång ungefär.

Det är en Samsung Xcover 3. Troligtvis är det någonting liknande som jag är ute efter inför min kommande FIRE-existens. Varken mer eller mindre.

En exakt likadan skulle fungera för mig ytterligare minst 10 år. Tror jag. Problemet är bara att det verkar som att det inte längre går att köpa denna nalle.
Den stupides första smartphoneHjälp mig välja ny Nalle för det kommande decenniet !!  // Northernlightsinvestment

11 kommentarer:

 1. Hej! Eftersom du verkar nöjd med din Samsung så har jag vaskat fram en billig Samsungmobbe på Prisjakt. Samsung Galaxy A03. Kostar 1190 kr på Elgiganten. Den kanske kan duga :)

  https://www.elgiganten.se/product/mobiler-tablets-smartklockor/mobiltelefon/samsung-galaxy-a03-smartphone-464gb-svart/414950#specifications

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stort tack !! Ska kolla upp den. Jag kanske är nöjd för att jag inte haft någon annan smartphone än denna Samsung. Ungefär som man var nöjd med den första flickvännen tills man bytte modell... ;)

   Radera
 2. Om du kan tänka dig en begagnad så finns det ju en uppsjö av bra telefoner till vettig peng. Finns många som byter så fort det kommer ut en ny modell och bara ska ha även om den "gamla" är fullt funktionsduglig men tyvärr ett helt år gammal.
  För några år sedan köpte jag en X-cover privat. Jag har den fortfarande men ej i drift, Jag har jobbmob istället och valde då en Samsung istället för Ifåne eftersom jag redan var bekant med hur allt fungerade. Först S8 och sedan typ 2 år tillbaka en S10.
  Jag tyckte S8 var en kanontelefon! Det som överraskade mig var ändå hållbarheten. Den åkte i golvet några gånger, dränkte den i sjön och i toastolen men den var vattentät till ett visst djup i en viss tid vilket jag inte hade en aning om.
  Jag är som du, jag vill kunna ringa och SMS:a samt ta lite bilder, allt annat är för mig personligen ointressant.

  Mvh // PP

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har varit inne på att testa begagnatmarknaden. Å jag är verkligen inte någon som byter modell bara för att det kommit en nyare å "bättre". Är inte tillräckligt intresserad helt enkelt.

   Samsung S8 ska jag kolla upp !!

   Radera
 3. Sedan många år har jag bara företagslur så då har ekonomin inte varit så begränsande och har haft dyra lurar (Samsung S4/S7/S10 och nu S22+).

  Men i FIRE får jag betala själv och då blir det annorlunda. Abonnemang tror jag blir minst lika viktigt att hitta rätt som lur.

  Xcover 3 hade några på jobbet och de hade också problem med minnesmängden. Den har väldigt liten skärm och är man 50+ kan det vara skönt med större och bättre skärm när man surfar.

  Kör du abonnemang? (och inte kontant). Det kan ibland vara bra ekonomi i att binda upp sig på ett abonnemang för att få luren på köpet eller rabatterad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Företagslur" kör alltså även jag i dagsläget. Det där med att köpa Nalle med ett färdigt abonnemang å betala 599 Kr i månaden i 36 månader är knappast en bra affär för mig. Surfar gör jag till 90% på wifi i stugan eller lägenheten i stan. I min belägenhet är det inte nå surf på pendeltåget :) eller inne på Willys.

   Intressant att fler har problem med minnesmängden.

   Min sambo har abonnemang Fello för 95 Kr/månad fria sms mms etc med 3GB surf och sparar all icke använd surf till nästa månad så att det plussas på. Det räcker för henne och blir över och då surfar hon nog betydligt mer än vad jag gör.

   Så Fello med en lösköpt enkel mobiltelefon funkar nog perfekt för mig oxå.

   Radera
 4. Mkt lägre än 599 kr/mån kan det nog bli för det är ju orimligt mycket, t ex 225 kr/mån (https://www.comviq.se/mobiler/samsung-galaxy-a13) men ser liknande ut hos andra operatörer.

  Fello kände jag till inte men låter bra, särskilt då det går i Telias nät vilket sägs vara bäst utanför storstäderna vilket alltid varit en faktor på landet i i Småland.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där med "599" var nog lite raljerande. Tror jag, kollade bara lite igår och det var en siffra jag mindes.... :)

   Tror jag hade Telenor förr på min företagslur och det funkade dåligt här ute i spenaten i stugan. Så blev byte till Telia och det är bättre.

   Telenor ringde till mig för några veckor sedan och erbjöd efter de fått fundera en stund till sambon "129 Kr/månad, samma surf men inte spara överskottet". Jaha sa jag, "det är ju alltså sämre villkor". Vilket de erkände. Då hade jag ändå talat om, innan de skulle fundera en stund, vilka villkor hon har på Fello.

   Det var lite komiskt tyckte jag.

   Radera
 5. Jag har en Samsung A21S. Marknadsförs nog som en pensionärstelefon, men den hade allt jag behövde (har ungefär din kravspec) och jag är nöjd så långt. Den kostade 1990 NOK för ett knappt år sedan, men jag köpte en som varit ute hos kund och vänt och behövde därför bara betala 1300.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar !! Den ska definitivt kollas upp....

   Radera
  2. Nu ska vi naturligtvis inte recensera mobiler här :) men hittade en Samsung A22 när jag kollade runt som kanske kan vara ngt i budgetsegmentet....

   Radera