söndag 11 september 2022

Aktuell Rapport vecka 36

En aktuell rapport av varierande noteringar inom områdena Ekonomi respektive Diverse från den senaste 2-veckors perioden längs min slingrande livsväg.

EKONOMI

Om vi tar avstamp i Augusti månad så utvecklades denna på totalen negativt (-0,95%) för min pensionsfond Northernlights Globalfond och den trenden har fortsatt även in i September under de 2 senaste börsveckorna med ytterligare ca 1% nedgång. Jämförelseindex är denna gång satt till OMX30.Utveckling v35/v36 för Northernlights Globalfond


I tider av krigsvinter, ångestframkallande elräkningar och dåliga vindar i Norrland (vindsnurrorna står still) kan det vara fördelaktigt att backa ut en bit, till exempel 5 år, och betrakta den långsiktiga utvecklingens effekt på dina mödosamt förtjänade, allaredan hårt beskattade, och investerade pengar.

För min del noterar jag då en positiv utveckling om +68,73% vilket är nöjaktigt enligt mitt ödmjuka och nedtonade synsätt på önskvärt habegär och livet i stort för en femårsperiod.5-årig utveckling för Northernlights Globalfond


Denna pensionsfond som jag ständigt och jämnt tjatar om (Northernligthts Globalfond), och visar flashiga utvecklingskurvor för, består i dagsläget av 217 stycken individuella kontantutdelande innehav och 33 stycken Fonder samt ETFer där några av ETFerna dessutom lämnar årliga kontantutdelningar.

Under perioden v35/v36 har pensionsfonden förstärkts avseende både befintliga och nya innehav genom inköp i (Alleima är dock en avknoppning): 

 • Fabege, Castellum, Alleima, Tele2 B, Peab B, Mycronic, eWork Group och XACT Norden Högutdelande.

Utdelningarna fortsätter att trilla in på kontot i en jämn höstlunk även om de explosiva vårmånaderna har passerat. Ibland funderar jag över olika vägar att optimera (alternativt bara förändra) min huvudstrategi (FIRE via kontantutdelningar) för att ytterligare öka inflödet av kontanter. Men jag tvekar därom.

Varför väljer man egentligen att skapa sig en kanske lite extrem diversifiering över massor med bolag (217 st), olika valutor, olika branscher, högutdelande bolag (med låg eller ingen utdelningstillväxt), lågutdelande bolag (med förhoppningsvis hög utdelningstillväxt) fonder och ETFer ? 

I mitt fall gör jag detta för att minska volatiliteten, generera högt kassaflöde i delar av portföljen (som kan återinvesteras), generera god utdelningstillväxt inför framtiden och långsiktigt trygga min försörjning helt på egen hand utan att överhuvudtaget behöva räkna med framtida pensioner (allmän och tjänstepension). Dessa får bli ren bonus.

I det stora hela anser jag att min teoretiska skapelse med åren har utvecklats i ovanstående riktning. För en dryg månad sedan uppnåddes grundnivån finansiellt oberoende via det passiva kapital som pensionsfonden genererar. Även om denna nivå naturligtvis blivit mer diffus i avvaktan på att elräkningarna trillar in 👀.

I pensionsfonden finns även ett stort antal bolag som inköptes vid ett kursmässigt mycket gynnsamt tillfälle. Ett av de bolag som nyligt inkommit med en kontantutdelning är till exempel det globala livsmedelsbolaget Archer-Daniels-Midland Co (ADM).

ADM plockade jag in vid några tillfällen mitt under Coronakraschen och utökade därefter vid ett tillfälle mitt innehav med 8%. Därefter har jag inte gjort nånting förutom inkasserat kontantutdelningar och värdeökning om 186% har utmynnat i yoc på 5% vid nuvarande direktavkastning på 1,8%. Det ger mig 1,6 USD per aktie årligen vilket via ett säljbeslut och överflyttning till ett annat mer högutdelande innehav (till exempel Tele2 B) ekvivalent skulle omvandlas till 5,5 USD årligen. Alltså en tredubblad årlig intäkt. 

Med väldigt många innehav i liknande läge så kan detta för mig generera storleksordningen 1,5 månader av  extra intäkter. Men jag överger därmed samtidigt en del av min ytterst genomtänkta och slumpmässiga 👀 strategi som pilkastande Apa.Archer-Daniels-Midland Co finns än så länge i min pensionsfondDIVERSE

Slutspurten i Valet 2022 pågår i skrivande stund och köerna till vallokalerna växer sig allt längre. Men alla som vill ska få lägga sin röst om man har ställt sig i kön före kl 20 och man har aviserat om extraöppet efter klockan 20. Spännande att mäta och notera vilka som ställde sig i kön klockan 20.01. Känns som upplagt för problem när dessa ska avvisas. 

Trängsel är definitivt inte min favoritgren så jag cyklade iväg och förtidsröstade tidigare i veckan vilket står att läsa om i Mitt val 2022.

Det är inte ofta jag känner att jag ligger helt rätt i tiden och leder utvecklingen i framkant 👀 men en liten del av denna valrörelse präglades av Falukorv och av en ren slump så publicerade jag ett inlägg kring just denna klassiska filmrekvisita i Alternativ Falukorv i ugn dagen före korven åter hamnade i rampljuset. 

Min medicinering har åter igen justerats. Blodtrycket var plötsligt skyhögt för några veckor sedan (210/105) varvid en medicin dubblerades och en helt ny sattes in. Därefter har jag på egen hand följt mitt blodtryck (köpte en maskin för detta ändamål) vilket visar på ett överslag åt andra hållet med i dagsläget systoliskt (hjärtats arbetsfas) 95-105 och diastoliskt (hjärtats vilofas) 65-75. Det systoliska är alltså nu väldigt lågt vilket resulterar i en hel del yrsel och svimningskänsla.

Imorgon är det uppföljning med farbror Dr hjärtspecialisten igen och då får vi se vilka nya spännande förändringar det utmynnar i. Den dubblerade medicinen har redan plockats bort via telefonkontakt.

Jag genomgår en hel del provtagningar. Ibland flera gånger per vecka. Inte bara för det senaste halvårets hjärtrelaterade åkommor. För 1,5 år sedan blev jag utredd för en del negativa cancermarkörer. Det var ingenting som jag då tog upp här på bloggen men det var naturligtvis en tuff tid i mitt liv. Det är ingenting som då blev aktuellt för åtgärdande men följs nu via regelbundna mätintervall. Än så länge håller det sig under kontroll.

På 1177.se kan man logga in och själv se utfallet av dessa. Här nedan visar jag till exempel mitt HB-värde (även kallat blodvärde) sedan en tid tillbaka. Notera särskilt min möjlighet till en karriär inom konditionsidrott 👀 samt vilken effekt en lång hjärtoperation har på kroppen (anemisk) med efterföljande skakiga-ben-syndrom och trötthet.
 HB-värdet är inte alltid inom normalt intervall


Den här veckan besöktes gymmet igen. Smög försiktigt in efter 4 månaders total frånvaro. Körde 3 set hantelcurl på 12 kg (á 20 reps) och 3 set push-downs i kabelmaskin på 20 kg (á 20 reps). Mina vanliga uppvärmningsvikter alltså men ändå en start. Träningsvikterna är normalt 3 ggr högre än detta. Men jag hade ingen träningsvärk efteråt !!

I övrigt promenerar jag 5-6 gånger i veckan (cyklar ibland) 60-75 minuter per tillfälle. Gör några kortvariga försök att jogga. Inte dags för det ännu. Ibland tar vi oss en skogspromenad och påminns om att vi inte är de första på den här platsen. Inte heller de sista.Djupt inne i skogen en stenmurLivgivande pulsåderSpår av mänsklig aktivitetKällflöde


På Twitter, där jag vistas ibland nuförtiden, fortsätter det konstlade livet med oförminskad styrka. Det är mycket av både kärlek och hat och kvinnliga selfies på repeat med varierande grad av cleavage och immiga ölflaskor i motljus. Ungefär som förväntat.

Även jag postar ibland bilder för att visa att jag finns. Syns man inte finns man inte. Trots allt har jag läst några kurser i Marknadsföring på Universitet. 

Den kända ekonomiprofilen Kavastu twittrade en dag med 2 bilder sida vid sida där den ena visade ett regnigt Arlanda och den andra en random sunkig grekisk balkong badandes i solsken 6 timmar senare. Jag replikerade naturligtvis med en bild från friska fräscha Norrland direkt utanför ytterdörren. Där solen alltid skiner och ingenstans i det kända Universum är självmordsfrekvensen lika hög. För att travestera Douglas Adams.Solrostade lårfiléer återfinns alltid i Norrland


Man vill ju inte vara en överpretentiös ouppnåbar människa som bara postar från grunden hemlagad mat. Även jag har svackor. Så en dag blev det en bild på lunchen som bestod av 100% prefabricerade Laxpanetter och Strips.Märkligt nog ganska välsmakande


Andra gånger bejakas husmodern från 1950-talet fullt ut och då, en riktigt gassig dag, snor jag ihop en Smulpaj med Päron och äter med Vaniljglass.Smulpaj med Päron avec Vaniljglass


Musik är alltid ett intressant ämnesområde på Twitter. Om man var 20 år i mitten på 1980-talet kan det kombinerade tv- och musikrummet se ut enligt nedan. Väggarna klädda med inramade skivomslag av Elvis Presley, The Alarm, The Mission, Simple Minds, The Pogues, Billy Bragg, The Clash, New Order, Big Country, Billy Idol, Paul Young och naturligtvis U2.I denna soffa skrivs oftast alla blogginlägg


AVSLUTNINGSVIS

Till Valvakan ikväll äter vi ugnsstekta marinerade Kycklinglårfiléer med Potatisgratäng och dricker mineralvatten med smak av granatäpple.Middag till Valvakan 2022


Senast jag lade upp bilder på Kycklinglårfiléer så reagerade den kvinnliga delen (med Fumlan högst upp på barrikaderna) av bloggläsarna negativt. Men jag har haft en grundlig genomgång tillsammans med min egen sambo (som är en kvinna) av ämnet och hon hävdar att mina lårfiléer är "delikata". 
Hur var det nu egentligen med de där kycklinglårfiléerna !!??Nu ska Vi se på Valvakan och hoppas på förändring !! // Northernlightsinvestment

6 kommentarer:

 1. Låter som livet rullar på . Härligt.

  SvaraRadera
 2. Skinkstek med kantarellsås, pressad potatis och smörslungade morötter blev det innan valvakan för vår del.

  SvaraRadera
 3. Nej hör nu! Sitter han där och far med osanning? Jag försvarade ju lårfiléerna, för bövelen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där är fake news !! Om något fel finns i mitt resonemang så beror det på yttre krafter bortom min kontroll.

   Radera