söndag 14 augusti 2022

Ronden vecka 32

Vädret har fortsatt varit riktigt behagligt uppe i Norrland. Regn och solsken om vartannat. 17-21 grader i skuggan och låga elpriser. Helt perfekt enligt mina bedömningsgrunder. Det där med att flytta till Thailand eller Vietnam är nog bara att utesluta för mig med andra ord 👀.

Den fysiska aktiviteten har varit på en mycket bra nivå. Det har blivit sex tillfällen av de sedvanliga promenaderna med duration om respektive 65, 50, 50, 50, 45 och idag söndag 60 minuter. Jag fortsätter med att prioritera frekvens (regelbundenhet) och duration (varaktighet) framför tempo, hastighet eller sträcka. 

Däremot vet jag naturligtvis av erfarenhet att en timmas promenad är ca 5 kilometer vilket medför att i veckan har jag promenerat storleksordningen 25 kilometer. 2,5 mil.

Bra jobbat av en gammal hjärtsjuk farbror NLI !!  

Ända sedan barnsben har jag drabbats av någon form av blodsockerfall (hypoglykemi) om det gått för långt mellan måltiderna. Äta var 4e timma är melodin för mig. Symptomen är yrsel, svaghetskänsla och darrningar i framförallt händer och ben. 

Detta tillstånd har tilltagit under de senaste 4 månaderna av genomgången hjärtsjukdom samt medicinering av detta och kan komma mycket plötsligt under ansträngning. Ibland när jag befinner mig några kilometer hemifrån och då blir det tungt att komma i mål. En gång sms:ade jag desperat till sambon att "blanda juice !!" så att det fanns att dricka vid hemkomsten. 

Så jag har börjat plocka med mig lite kolhydrater på promenaderna. En banan eller något annat enkelt att gnaga på om yrseln slår till.Dizzy feeling överrumplar mig ibland !!


På promenaden idag söndag, när darret satte in efter 3 kilometer, hade jag en proteinbar med mig i fickan. Såna där grejer som sambon beställer från Matsmart i storpack för 5,80 SEK per styck istället för 19,90 i butik. 

Nej, jag är inte sponsrad av Matsmart men borde kanske kontakta dem för att se hur de ställer sig i frågan 👀. Blev raskt vederkvickt och kunde traska vidare längs landsvägen.180 kalorier, 18 gram protein OCH gott dessutom !!

Operationssåret på bröstet har nu övergått i ett ärr men vissa problemområden kvarstår fortfarande. Försöker vara idog med adstringerande lösning för att torka ut återstående fickor med svullnad.

Eftersom jag är en Man med skinn på näsan och hår på bröstet så börjar nu mitt rakade bröst (bröstet rakas vid en thoraxoperation) återfå sitt normala postpubertala utseende. Ärret döljs därmed allt mer för varje dag som går. Man ser snart inte Trädet för all Skog så att säga....👀Snart syns inte ärret längre !!


Imorgon är det måndag igen och därmed uppnås vecka 11 efter operation. Denna vecka är inplanerad med dubbla spännande besök till Regionsjukhuset för fortsatt kontroll och uppföljning av status. Det är bara att glida med och försöka guppa som en kork på vattenytan. 

Det bästa med vecka 11, som jag betraktar det i nuläget, är dock att den omedelbart följs av vecka 12. Vecka 12 innebär nämligen att:

 • Cykel är åter igen ett tillåtet träningsredskap på den numera begränsade menyn. Blir skönt att kunna varva enbart promenader med något annat. Man tar sig mycket längre, ergo ser lite mer varierande omgivningar, på 60 minuter cykel jämfört med promenad.
 • Promenader kan (om orken så tillåter) varvas med lite spontan jogging. Fast jogging är kanske att överskatta gångarten i mitt fall. Lufsa är mer adekvat benämning. Tänker mig till en början typ 10 meter lufsa följt av 90 meter promenera och så vidare. Så ser vi var det landar.
 • Den numera avskydda regeln att maximalt 5kg får hanteras i respektive hand försvinner. Följden av det är självklar; Jag kan börja träna på gymmet igen. Men det blir naturligtvis inkrementella förändringar. Tänker mig initialt bicepscurl med 10-12kg hantlar istället för normala 35kg. Vilken ofattbar lycka !! 


Twitter är en ny upplevelse för mig sedan några veckor tillbaka. Väldigt mycket Troll, Tomtar och Häxor naturligtvis och en uppfriskande blandning av både höger- och vänsteraktivister, totala klimatförnekare och rabiata miljöortorektiker, smarta människor och även många andra människor som omväxlande kastar skit och likes på varandra i ett aldrig avstannande flöde.

Ofta känns det som att nivån är exakt som min egen när jag lekte i sandlådan tidigt 1970-tal. Man får ta det för vad det är. Det är ju valtider snart och därför kanske värre än vanligt (?).

Lite kul är det ändå trots allt och en snabb ventil för att kunna beklaga sig när obegripliga saker drabbar en i vardagen.Mina fina väl ingångna foppatofflor är borta !!

Avslutningsvis lite dokumentation från årets blomsterprakt. Den här tiden på året är den som starkast utsprungen och förblir på denna nivå till någon gång mitten av september. Ibland lite längre då höstarna nuförtiden ofta är milda längs norrlandskusten. Men sedan tar frosten det mesta och det kastas på komposthögen. Krukorna skuras upp och ställs undan inför nästa blomstertid.

Pelargonerna är perenna. Dessa grävs upp varje höst och planteras om i mindre krukor där de får övervintra i en tynande tillvaro inne i stugan. Planteras om utomhus till våren. Flera är 8-10 år gamla nu men beståndet får nog förnyas med friskt blod nästa år. 7 av 10 överlevde den senaste vintern.Pelargonerna övervintrar inne i stuganÅrets dahlia kruka 1

Den stora Margueriten inköptes vissen och bortsorterad (men med en massa knoppar) för 20 SEK. Sambon rensade rent den, planterade om och gav lite gödslad kärlek. Fem veckor senare har den exploderat i en grandios blomsterprakt.Den bortsorterade Margueritens come-backHängampel utanför vedbodanFlitig Lisa och LobeliaLobelior utanför bastunTagetes utanför bastunÅrets dahlia kruka 2


Årets vägghängda blomster


En kompis plockar varje år stora mängder kantareller på öarna längs kusten. Det här året blev det tydligen alldeles för mycket. Jag fick kompispris och slog till på 1 kg som förvälldes med lite salt och frystes in i påsar. Därmed är, troligtvis, kantarellsåsen på Nyårsafton ett säkert kort.

 


Kantareller förvälls före infrysning


De mindre babykantarellerna sparades och fick bli topping på en pizza med skinka, mozzarella och lite finhackad purjolök. En lite lyxigare variant av Capricciosa med andra ord.👀.
En lite lyxigare variant av klassikern Capricciosa
Snart är det vecka 12 !! // Northernlightsinvestment

13 kommentarer:

 1. Visste inte att det var Jason Statham som drev den här bloggen!
  Bra fysik!

  Låter nice med tempererat väder och låga elpriser. Är själv trött på 30 grader och sol samt 2-5 kr/kWh.

  /Arbetsplanen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha...ja jag googlade bara hairy chest för att få en lämplig illustration ;) Men det kan ju vara en bra målbild om jag tappar 15 kg kanske. Vi hade så där varmt en period kring midsommar. Det var för varmt för mig iaf.

   Jason Statham. Den var bra :)

   Radera
  2. Målbilder är bra! Ja bilden stämde inte helt med min bild över dig NLI men trodde faktiskt det var du ändå med tanke på allt skrotlyft.

   Radera
  3. I 25-35 års åldern var formen bra. Låg väl kring 90 kg i kroppsvikt. Idag väger jag 111kg iofs med ytterligare 20 års träning så mer massa på kroppen. Men 15 kg skulle jag kunna tappa utan att det skulle skada.

   Ursäkta mitt sena svar. Jag har varit på annan ort i sjukärenden i snart 24 timmar.

   Radera
 2. Likt såret på bröstet så är snart denna tid blott ett ärr som ibland gör sig påmind. Skönt att det fortfarande går åt rätt håll. Cykla försiktigt, jag har förstått att ni har dåliga vägar där uppe i norr ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas på något åt det hållet. Men har en bad feeling. Fast å andra sidan så skulle jag inte vara jag om det inte finns en bad feeling som bubblar i bakgrunden. Ett utvecklingsområde definitivt. Bra elpriser, men dåliga vägar :) Man kan inte få allt här i livet.

   Radera
  2. Dom kan ju inte ha allt i norr, dvs både bra eltillgång med löjligt låga priser samt bra vägar!...

   Radera
  3. Nästa fråga är förstås när S och stridslystne Maggan inför kantarellskatt samt hjortronskatt?

   Radera
  4. Kantarellskatten kommer nog snart :) Rör inte mitt elpris !! Vi måste ju betänka att det är så kallt här uppe så antalet KWh blir stort...

   Radera
 3. Hehe, jag visste inte att det fanns något som hette "för mycket kantareller"! Bara att gratulera till bra vänner. ;-)

  Jag vill gärna tycka om twitter, jag gillar konceptet så jag har provat ett par gånger. Men fan, det är ett jäkla oväsen därinne!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha !! Det var EXAKT vad jag sade till henne, att jag inte visste att man kan säga "för mycket" om kantareller. Bagarens dotter vill inte ha smörgås till frukost.

   Ja det är ett intressant koncept med direktheten och det öppna forumet där vem som helst kan delta på lika villkor. Men mycket tjatter definitivt. Men jag kan ju tycka om att svamla lite ibland så gör det på mina villkor. Troligtvis kommer jag att lessna med tiden....

   Radera
 4. Riktigt kul att höra att återhämtningen går så bra som den gör, bra kämpat! Ta det nu riktigt lugnt i gymmet och starta inte med 10-12 kiloshantlar på biceps... Bättre ta det lugnt, jag vet av erfarenhet och den erfarenheten är onödig att skaffa sig...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ska ta det väldigt lugnt i början de första månaderna. Vet ju inte ens om det går att komma tillbaka. Styrkeövningarna bänk, mark och knäböj är nog bara att glömma. Trist för det är mina favoriter...

   Radera