torsdag 18 augusti 2022

Ekonomiskt Juni, Juli, Augusti

Den ekonomiska aktiviteten har för mig varit osedvanligt låg under de 2 senaste kvartalen och alldeles särskilt under Juni, Juli och Augusti. Åtminstone jämfört med hur det har sett ut från kvartal 4 (Q4) 2019 och hela vägen fram till och med Q1 2022. 

Under den perioden gick jag från en kassa på 95% ner till 9% kassa med ambitionen att fortsätta ända in i kaklet och stämpla ut med en kassa på någonstans kring 5% Q4 2022. 

Därefter skulle jag vara att betrakta som "fullinvesterad" i min då både kontantutdelande och ackumulerande (via fonder/ETFer) pensionsfond vilken då skulle betala både löpande räkningar och vardagslyx. Ett datum, mitt i den skira norrländska grönskans höjdpunkt, var bestämt för att kliva av från Cirkuslivet. 

Sådan var den sluga och grandiosa planen som initierades under 2019 och detaljutformades de kommande åren. Men hann tyvärr inte fram till slutklämmen på planen. Några dagar in i Q2 blev det paus i både liv och ekonomi då jag var nära att dö pga. plötslig mycket svår hjärtsjukdom med en fortfarande pågående lång konvalescens. 

Livet tog en annan oväntad riktning och ingen beskriver det väl bättre än Bruce i textraderna:


"I went out for a ride and I never went back
Like a river that don't know where it's flowing
I took a wrong turn and I just kept going

Everybody's got a hungry heart
Lay down your money and you play your part
Everybodys got a h-h-hungry heart"Huvudfåran eller bifåran är frågan


Så här har jag därefter agerat och resonerat inom några ekonomiska nyckelområden:


Kassa eller kanske Buffert

Har byggt lite kassa (10% i dagsläget) genom att endast utdelningar har återinvesterats. Inga nya externa medel har tillförts sedan Januari 2022 till den kapitalförsäkring där pensionsfonden befinner sig. 

Jag har även omdefinierat kassan (vilket vanligtvis är avsedd för investeringar) till att nu huvudsakligen vara en buffert. Denna buffert uppgår i dagsläget till 4 års omkostnader i form av likvida medel.

Den långa sjukskrivningen, snart 5 månader, medförde att min anställning kvarstår på obestämd tid. Det var en genomgående rekommendation som alla läkare och överläkare gav mig där jag låg på sjukbädden redan i April. Det blir rehabutredning och utgången av denna är oklar.

Varför så mycket likvider vid sidlinjen i dessa tider av hög inflation OCH fortsatt anställning ?

Mitt ännu inte helt genomtänkta svar får bli att osäkerheten inför framtiden har tilltagit. Trots att den borde ha minskat. Metaforen får bli att när jag förhoppningsvis har tagit mig upp på bena igen så finns viss möjlighet att jag tar en liten sväng bort längs vägen och likt den där floden inte riktigt vet vart den tar vägen.

Såna där omfattande livskriser kan nog kosta lite pengar 👀

Faktumet att FI (Financial Independence) uppnåddes för 2 veckor sedan underlättar även det beslutet att, åtminstone under några kommande osäkra månader, behålla likvider oinvesterade. Den stora tilldragelsen av FI kan man läsa mer om i inlägget Nu är jag FI.

Nya utdelningar kommuniceras dagligen av mina individuella innehav och prognosen visar i skrivande stund att året avslutas på nivån 1,36xFI.

Nu kommer jag plötsligt ihåg att den där Champagnen fortfarande inte är uppdrucken !! 

 
Transaktioner under Juni, Juli, Augusti

Ett ovanligt SÄLJ har genomförts i Mercury General. Behåller endast en liten bevakningsposition. Den halverade utdelningen blev avgörande för mitt beslut. Det finns andra försäkringsbolag att satsa på.
 

Mercury General Corp (MCY) Portföljandel n/a Mercury General är ett specialiserat försäkringsbolag som skriver individuella bilförsäkringar och även andra sakförsäkringar. Bolaget tecknar sina försäkringsavtal via egna agenter men även oberoende agenturer. Mercury General arbetar huvudsakligen i Kalifornien med verksamhet i flera andra stater. Bolaget grundades 1960 och har sitt huvudkontor i Los Angeles, Kalifornien.


INKÖP har nästan uteslutande genomförts i den nedtryckta byggsektorn. Störst positionering har genomförts i Castellum samt även i den kontantutdelande ETFen XACT Sverige. Castellum är nu mitt 5e största innehav i pensionsfonden.Gryning eller skymning för Byggkranarna ?


Nedanstående individuella innehav har utökats i min pensionsfond Juni - Augusti:


Castellum (CAST) Portföljandel 1,72% Castellum är ett fastighetsbolag. Portföljen av fastigheter utgörs huvudsakligen av kommersiella lokaler för kontor, butik, lager och industri. Fastigheterna ägs och förvaltas under gemensamt varumärke. Verksamhet återfinns huvudsakligen inom den nordiska marknaden, där bolaget avser att utveckla fastighetsprojekt runtom större tillväxtregioner. Huvudkontoret ligger i Göteborg.

Corem Property Group Pref (CORE PREF) Portföljandel 0,73% Corem Property Group är verksamma inom fastighetssektorn. Bolaget förvärvar, äger och vidareutvecklingar fastigheter runtom den nordiska marknaden. Fastighetsbeståndet består i huvudsak av lager-, industri-, logistik- och handelsfastigheter. Största delen av fastigheterna är lokaliserade inom Syd- och Mellansverige. Bolagets strategi är att vara en aktiv och långsiktig aktör samt att på sikt bidra med utveckling av fastighetsbeståndet. Huvudkontoret ligger i Stockholm.

Heimstaden Pref (HEIM PREF) Portföljandel 1,02% Heimstaden är ett fastighetsbolag. Bolaget förvärvar, äger och förvaltar bostadsfastigheter i centrala lägen i tillväxtregioner runtom i Sverige men har även närvaro på den nordiska marknaden. Visionen är att vara en långsiktig aktör på finansmarknaden genom utvecklingen av bolagets fastighetsportfölj. Heimstaden grundades år 1998 och har sitt huvudkontor i Malmö.

JM (JM) Portföljandel 0,32% JM är verksamma inom fastighetssektorn. Bolaget verkar som en nordisk projektutvecklare av bostäder och större tillhörande bostadsområden. Verksamheten är huvudsakligen fokuserad mot nyproduktion runtom storstadsområden och universitetsorter i Norden. Utöver huvudverksamheten arbetar bolaget även med projektutveckling av kommersiella lokaler samt diverse entreprenadverksamhet. Huvudkontoret ligger i Stockholm.

Peab B (PEAB B) Portföljandel 0,64% Peab är verksamma inom byggsektorn. Bolaget bedriver verksamhet inom bygg och anläggning och erbjuder ett brett utbud av ingenjörstjänster. Tjänsterna som erbjuds innefattar arbete som berör anläggning, avfallshantering, asfalt och betong, bostadsproduktion, elteknik och underhåll. Bolaget innehar störst verksamhet runtom den nordiska marknaden. Huvudkontoret ligger i Förslöv.

Fabege (FABG) Portföljandel 0,26% Fabege är ett fastighetsbolag. Störst inriktning återfinns inom förvaltning och utveckling av fastigheter av kommersiell karaktär. Verksamheten styrs utifrån ett flertal affärsområden som berör förvaltning, förädling och vidareutveckling av projekt, huvudsakligen av nybyggnation samt större ombyggnationer. Verksamhet innehas på global nivå, med huvudkontoret i Solna.

Wihlborgs Fastigheter (WIHL) Portföljandel 0,28% Wihlborgs Fastigheter är ett fastighetsbolag med störst fokus mot ägande och förvaltning av kommersiella fastigheter i Öresundsregionen, vilket även innefattar investeringar inom Köpenhamnsregionen. Bolaget förvärvar, äger och utvecklar fastigheter främst av karaktären kontors- och butiksfastigheter, industri- och lagerfastigheter, samt övriga projektfastigheter. Huvudkontoret ligger i Malmö.

Byggmax Group (BMAX) Portföljandel 0,13% Byggmax Group är verksamma inom byggsektorn. Bolaget är en återförsäljare av byggvaror som virke, golv, gips, cement, fönster, dörrar och färg till både företag och hushåll. Konceptet erbjuds genom ett flertal fysiska butiker runtom den skandinaviska marknaden. Utöver erbjuds även drive-in där kunden själv får packa och hämta sina varor. Verksamheten grundades under 1993 och Byggmax Group har sitt huvudkontor i Solna.

Inwido (INWI) Portföljandel 0,13% Inwido är ett tillverkningsbolag. Bolaget är specialiserade inom tillverkning av fönster och dörrar. Den största marknaden för bolagets produkter återfinns inom Norden och Europa där kunderna vanligtvis består av privata konsumenter, men även utav företagskunder inom industri och bygg. Inwidos varumärkesportfölj innefattar lokala varumärken i Norden som vidaresäljs under eget regi. Bolagets huvudkontor är beläget i Malmö.

Handelsbanken B (SHB B) Portföljandel 0,54% Handelsbanken bedriver bankverksamhet. Inom banken erbjuds bland annat finansiering av olika slag som bolån, företagsfinansiering, finansiering via kapitalmarknaden samt riskhantering. Kunderna, både privat- och företagskunder, återfinns inom bankens hemmamarknader runtom Norden och Europa. Handelsbanken grundades ursprungligen 1871 och har sitt huvudkontor i Stockholm.

NP3 Fastigheter Pref (NP3 PREF) Portföljandel 1,24% NP3 Fastigheter är ett fastighetsbolag. Investeringarna återfinns främst inom kommersiella fastigheter samt inom kategorierna handel, industri, logistik och kontor. Övriga fastighetsobjekt innefattar restauranger, förråd och motionscenter. Fastigheterna är belägna på ett flertal större orter runtom norra Sverige, vilket även är bolagets största marknad. NP3 Fastigheter etablerades 2010 och har idag sitt huvudkontor i Sundsvall.

Sagax D (SAGA D) Portföljandel 1,40% Sagax är ett fastighetsbolag. Idag investerar bolaget främst i större kommersiella fastigheter inom sektorerna lager och industri. Störst investeringar återfinns inom den nordiska marknaden, följt av den europeiska fastighetsmarknaden. Visionen är att driva investeringarna långsiktigt och att vara aktiv i utvecklingen av vardera fastighet, huvudsakligen via större ägarandel samt styrelserepresentation. Bolaget har sitt huvudkontor i Stockholm.Trevlig Kväll !! // Northernlightsinvestment

4 kommentarer:

 1. Min champagne står här hemma odrucken på hyllan. Den var tänkt att öppnas när portföljen firar 20 miljoner men nu vet jag inte längre. Kanske behåller jag den oöppnad för att påminna mig själv om den hybris jag för ett ögonblick drabbades av.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där kommer jag ihåg. Du skulle ha partytält i Slottsskogen med Scooter som förband "Hyper Hyper" och Håkan Hellström akustiskt "Det kommer aldrig va över för mig". Jag skulle segla in med Nattåget från Norrland och dominera totalt. 1980-tals tema. Lappade jeans och vita lackskor. Det var fina tider det där...

   Men jag tror att de kommer igen.

   Radera
 2. Så länge inte jag ens nått min första miljon håller jag mig till Prosecco och Cava då något ska firas. Men som den bubblesucker jag är kan jag inte låta bli att dregla över tanken på de flaskor ni mångmiljonärer har på kylning. Nöjer ni er med Bollinger eller är den en Dompa från en fin årgång?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Cava blir det i 99% av fallen för mig och jag provar gärna lite olika producenter. Senast var förra sommaren tror jag. Så det blir inte så ofta. Önskar det var oftare men har tappat stinget helt och hållet...:)

   Radera