söndag 31 juli 2022

Ronden vecka 30

Först som vanligt en väderuppdatering.

Det underbara omväxlande normala sommarvädret i Norrland fortsätter. Havsbris, sol, moln, regnskurar, kraftig blåst, åska och ännu lite mer sol. 18-23 grader. Behagligt och ingen Dödsvärme i sikte heller denna vecka.

Fysiskt och psykiskt har jag två oerhört tunga veckor av uppförsbacke och misströstan bakom mig. Det har gått så djävulskt tungt med den fysiska aktiviteten (promenader alltså) och motivationen har runnit av mig helt och hållet. Den senaste tidens uppförsbacke


Men efter 11 dagar av inaktivitet utan promenader, där sängen tillsammans med en bok eller solstolen med en kopp kaffe dominerat vardagslivet, fick jag arslet ur vagnen igår lördag och tog på mig mina käcka promenadkläder. 

Det var tungt och hårt i bröstet som vanligt men den långvariga hostan vid ansträngning är i princip borta och det kändes som att det svarade lite i steget !! Ni vet hur det är när man känner svikten och stunsen i den massiva vadmuskulaturen och funderar (om det var tillåtet i mitt tillstånd alltså) nästan på att ta några försiktiga löpsteg längs den dåligt underhållna landsvägen.

När man kommer tillbaka efter 50 minuters promenad, vilken sedvanligt avslutas med att brevlådan vittjas, så känner man sig återhämtad och redo för ny promenad redan strax efter genomläsningen av fönsterkuvertet med kallelse till nästa provtagning inom sjukvården. Fastande från och med klockan 22.00. Alltså inget kaffe på morgonen.

Det blir ingen energikris i Norrland denna vinter. Jag kan värma huset genom att elda i kaminen med alla skrivelser från Region Norrbotten och Region Västerbotten.

Antingen har slutligen bipolariteten fått grepp om mig och manifesterat den maniska fasen. Eller så är det någon liten skärva av förbättring som skymtar i fjärran.Inget kaffe på morgonen !!    


Veckans stora händelse var annars 8-veckor postoperativt besök till hjärtspecialisten. Det föregicks veckan före av en stor mängd provtagningar och observationer av blodtrycket under 24 timmar. Vid själva besöket genomfördes omfattande EKG-undersökning med obligatorisk bröstrakning, blodtryckskontroll samt ultraljud av hjärta och lungor.

Det är ingen brådska när man är hos hjärtspecialisten. Besöket tog storleksordningen 2 timmar med alla prover där EKG och blodtryck först genomfördes av en sjuksköterska.

I Sverige har vi det så bra att maximal taxa för sjukvård (inom öppenvården) är 1200 SEK per år. Det uppnådde jag för 2 månader sedan och har nu fått frikort vilket innebär att sjukvård inom öppenvården är gratis under de närmaste 8 månaderna.

Hamnar man inom den slutna vården vilket till exempel kan handla om att man blir inlagd på Sjukhus eftersom ens tillstånd är allvarligt och kräver behandling betalar man därtill en avgift om 110 SEK per dygn i vilket då ingår all medicin, vistelse på patienthotell, undersökningar, provtagningar, vård, transporter via ambulans om nödvändigt (i mitt fall även med ambulansflyg), frukost, lunch, middag och 3st mellanmål 👀.

12st sådana vårddygn á 110 SEK har det hittills kostat mig under år 2022. Hoppas mycket starkt på att det inte blir några fler. Åtminstone inte i år.


Resultatet från mitt återbesök hos hjärtspecialisten kan sammanfattas enligt nedan:

 • Ingen kvarstående vätska i lungsäckar eller kring hjärtat
 • Hjärtats arbete ser OK ut.
 • Inga direkta hinder bedöms föreligga för fysisk aktivitet framöver enligt de postoperativa direktiven för successiv upptrappning.
 • Provtagningar från blod och andra kroppsvätskor OK inom normalt intervall.
 • Systoliskt blodtryck min 114 och max 211 med genomsnittlig puls 64 bpm.
 • Vissa farhågor kring blodtrycket periodvis. Remiss till lungmottagning för att kartlägga eventuell andningsproblematik kopplat till blodtryck.
 • Såret på bröstet bedöms vara inom normal läkningsprocess. Det är inte ovanligt med kvarstående "fickor" där läkningen tar lite längre tid.
 • Insättning av ytterligare ny medicin för att reducera blodfetter. De har minskat men en fortsatt minskning är önskvärd.
 • En viktnedgång om 10kg (dvs initialt till under 100 kg) är inte någon nackdel men kräver vid min ålder och därmed minskade metabolism naturligtvis stor ansträngning och disciplin. Aktuell vikt 110 kg.
 • Dr hjärtspecialisten bedömer att mina möjligheter är goda utifrån min vilja, motivation och tidigare träningshistorik. Alltså att jag tycker om att träna och röra på mig. Jag mumlar något om den nästan totala avsaknaden av motivation sedan strax efter operationen......😨.
 • Biverkningarna från medicineringen är totalt sett i dagsläget lindriga
 • En manuell kartläggning av omfattning av postoperativt känsel- och styrkebortfall i vänster hand, handled samt arm. Remiss till neurolog för impulsmätning inför eventuell framtida anmälan av vårdskada till patientskadeförsäkring.
 • Upplevelsen av dålig ork är inte alarmerande. Det är precis så som jag googlat mig fram till att det kan ta väldigt lång tid innan fysisk förbättring får genomslag.
 • Dr hjärtspecialisten ifrågasätter uppgifterna om att cykling inte är tillåtet ända upp till 12 veckor efter operationen. Replikerar att det är svaret som kirurgen gav mig.
 • Nytt återbesök om storleksordningen 1 månad med trolig förlängning av sjukskrivningen i oklar omfattning. Jag uppger att ett första rehabiliteringsmöte genomförts i tidigt skede med min arbetsgivare.Don´t worry. Be happy. Keep it simple !!


Nästa anhalt på min lista denna dag blir alltså besök på ett Apotek för att hämta ut den nya medicinen. Med denna lilla vita tablett utgörs därmed mitt dagliga intag till inte mindre än 18 stycken smaskiga piller fördelade över 12 olika kemiska substanser.

Har jag berättat att tabletter och kemiska substanser är något jag alltid försökt undvika genom hela mitt liv ? Aktiv dopingmotståndare och så vidare. Ödets ironi.

När jag står och väntar på min tur till den receptbelagda kassan ringer plötsligt telefonen. Det är Dr hjärtspecialist som meddelar att en telefonkontakt med thoraxkliniken Umeå Universitetssjukhus visar att det är korrekt att ingen cykling får genomföras under 12 veckor. 

Skaderisken bedöms som alltför stor (av erfarenhet) om man ramlar varvid det inte helt sammanläkta bröstbenet kan gå isär. Så var det med den saken. Bara promenader ytterligare 4 veckor. Får även besked om att remisser är utsända men att dessa kommer att dröja några månader. Jag svarar med mitt vanliga muntra mantra att "den som lever får se" 👀. 

4 SEK betalade jag för min nya medicin eftersom vi i Sverige har det så bra att den maximala avgiften för läkemedel är 2400 SEK årligen. Jag har alldeles snart betalat dessa pengar och får då frikort för läkemedel under storleksordningen 8 månader.Den nya normaliteten


I skog och trädgård, där sambon huserar och dominerar, går allt sin gilla gång. Hon har plockat 5 liter hjortron fördelat över 2 tillfällen. Så nu finns det till Nyårsaftonens dessert. Den som lever får se 👀. 

Ett annat användningsområde är att en varm sommardag varva kulor av vaniljglass med hjortronsylt i en våffelstrut. Några sådana har det definitivt blivit. Kommer ihåg i min barndom, uppe i den gamla stugan i Tornedalen, när vi brukade åka över till finska sidan i den ljusblåa Opel Rekorden och handla glass. Där fanns det strutglass med hjortronsylt. Farsans favorit.

Den här tiden på året är Vi snart självförsörjande på vissa grönsaker. I trädgården finns nu mangold, dill, sallad, ruccola, spenat, grönkål, rädisor, ärtskidor och rödbetor. Det som blir överskott brukar jag förvälla och frysa in.

Det har börjat skymma ordentligt på kvällarna här uppe i midnattssolens rike och stråk av sval luft svalkar mina ben när jag tar en kvällspromenad i trädgården. Man kan nästan höra i kvällsmörkret hur hallonen mognar på buskarna.
Hallonen mognarSallad och ärtorÄnnu mer ärtorKeep it Simple !! // Northernlightsinvestment

8 kommentarer:

 1. Då är det ju lugnt, vill du cykla kan du ju använda en motionscykel där hemma. Då kan du träna torrskodd oavsett väder utomhus! Det var ju riskerna vid eventuell omkullcykling som det farliga! //erohT

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, sambon har en spinningcykel. Men den är så förtvivlat obekväm att jag inte klarar mer än 2 minuter på den....

   Radera
  2. Njae, innan röven går av på mitten :)

   Radera
 2. Tycker att det känns betryggande att du lyssnar på direktiven läkarna ger dig. Det ligger ju inte för alla gubbar! ;-)
  Gott med hjortron. Fick en burk med sylt av en släkting. Blir definitivt lite glass till det. Men det gifter sig även med ost, vill jag minnas. Men vilken kan jag inte minnas, kanske brie? Getost...nä, den vill ha mer sött va?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Friterad Camembert kanske ? Den senaste tiden har jag blivit bättre på att lyssna och ta mina mediciner :) Banan och hjortron funkar bra på en skål vaniljglass, säkert även med att ringla över en stark mörk chokladsås där man blandat i espresso eller annat starkt kaffe. Havreflarn till det...

   Radera
 3. Huvudsaken är att det blir bättre över tid. Du har väl ingen brådska? Ni norrlänningar skall ju ha ett så stoiskt lugn så jag tror ditt tålamod kommer vinna till slut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte någon större brådska. Inget jetset liv på Kiviks Marknad för mig...

   Radera