lördag 30 juli 2022

Sparkvot Juli 2022

En sammanräkning av sparkvoten för juli månad 2022 ger utfallet 79%. 

Det kostar inte på så värst mycket att vara sjukskriven där promenader är enda tillåtna fysiska aktivitet. Semestra på hemmaplan i stugan vid havet och i samband med någon sjukvårdskontakt en gång i veckan passa på att veckohandla. Inte nätshoppar jag så mycket heller. Inte ens värdepapper den senaste tiden. 

Den kalla ölen som dracks den där varma dagen för 2 veckor sedan var dessutom inköpt i maj månad och belastar därför inte utfallet 👀. Mer än så har inte alkoholhaltiga drycker nyttjats denna sommar. Bara 1 sommarmånad kvar. Börjar känna mig stressad 👀.Hemester i stugan vid havet 


Den så kallade Sparkvoten är ingenting som jag reflekterat över särdeles mycket genom livet. Det har rullat på av sig själv bara. Men för ungefär 5 år sedan ramlade jag över begreppet för första gången. Det var i samband med informationsinsamling kring FIRE-teori via den välkända 4% regeln. 

När jag lite översiktligt räknade på min sparkvot visade det i runda slängar, med nuvarande intäkter och utgifter, på en kvot kring 70%. Vilket enligt expertisen tydligen anses vara ett ganska högt värde. 

En högre sparkvot i vardagsekonomin leder teoretiskt till att man snabbare kan lämna arbetslivet bakom sig och anses därmed vara en viktig faktor i FIRE-teori. I min förenklade värld är sparkvot helt enkelt den procentuella andelen av den disponibla inkomsten (nettolön) som finns kvar när månadens utgifter (räkningar) är betalda.

En del räknar in utdelningar, amorteringar på lån och diverse annat i sparkvoten. Men det gör inte jag. I den där förenklade världen där jag envisas med att befinna mig kör jag bara med nettolön och räkningar under månaden.

Personligen har jag alltid haft lättare för att dra ned på utgiftssidan än att öka intäktssidan. Jag är tyvärr ganska fantasilös vad gäller olika former av side-hustles för att dra in extra pengar eller att sälja grejer på nätet. Då skänker jag hellre de där grejerna till Röda Barnen eller Rädda Korset.

Min kusligt rytmiska sparkvot, sedan jag i januari 2020 började bokföra den månadsvis, ser ut enligt nedan.Sparkvot 2020 - YTD 2022


I de här staplarna kan man naturligtvis grotta ner sig nå alldeles enormt. Det har jag inte gjort (ännu) men konstaterar att en del av den kusliga rytmiken består i att mitt studielån betalas var tredje månad (februari, maj, augusti, november) och månaden därefter kommer alltid kvartalsräkningen från Vattenfall.

Positivt i detta sammanhang att mitt studielån är enligt det gamla systemet (eftersom jag är så ålderstigen och gråhårig) vilket innebär att 4% procent av bruttolönen ska betalas fram till det år jag fyller 65. Därefter skrivs lånet av i sin helhet.

Det positiva består främst i att när man slutar lönearbeta och glider över i en FIRE-tillvaro minskar bruttolönen drastiskt vilket framgent betyder lägre inbetalningsnivå till CSN.


Trevlig Helg !! // Northernlightsinvestment

6 kommentarer:

 1. Godkväll NLI! Kul att se att frekvensen på dina inlägg åter ligger i topp! Precis som dig har jag heller aldrig förr (pre FIRE resan) haft koll på sparkvot eller liknande. Däremot har jag sedan, antar detsamma gäller för dig, barnben varit bra på att spara och varit allmänt ekonomiskt sinnad. Att mäta sparkvot osv känns egentligen onödigt även om det ibland kanske ändå återkopplar någonting?!... Nöjd med gårdagskvällens nyköp och var riktigt kul att öka antalet innehav och antalet kommande utdelningar.

  Förstår att etanolen inte lockar under konvalescenstiden. I övrigt anser jag bättre njuta av livet nu medans man kan, en dag är allt för sent ändå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det. Det är egentligen onödigt att mäta sparkvoten. Jag funderar aldrig om huruvida något jag står i begrepp ska påverka sparkvoten negativt. Under många många år tänkte jag att de flesta människor är väl som mig ungefär. Sedan kom jag på att det inte är så :)

   Intellektuellt begriper jag att pengar ytterst sällan (efter tonåren då jag började tjäna egna pengar) har varit något problem för mig. Men ändå är känslan av att det är dåligt med pengar där. Knepigt. Det är något som jag har med mig från min barndom.

   Det är inget fel med att dricka lite öl, vin eller grogg ibland. Jag har valt att inte göra det nu en tid pga min sjukdom.

   Vad blev det för nyköp då ?

   Radera
 2. Räknar du in kläder, nöje och matinköp i sparkvoten? Oavsett är 79% inte pjåkigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Räknar in alla utgifter. Kläder, nöje och matinköp är väl utgifter. Eller ?

   Radera
 3. Sparkvot är inget jag beräknar och vet inte hur jag ligger till. 79% låter i vilket fall som helst högt. Gissningsvis tjänar du minst lika bra som en sådan där Instagraminfluencer och lever flott likt en gammal öststatsdiktator för resterande procent.

  SvaraRadera