onsdag 13 juli 2022

Ekonomisk utveckling 2010 - Q2 2022

Sedan 2010 har jag följt min ekonomiska utveckling på sista raden. Med "följt" menas här att fram till början av 2017 så noterades slentrianmässigt vid månadsskiftet samtliga kontosaldon i ett slitet gammalt noteringshäfte från Sparbanken Norrbotten. Därefter blev det lite mer avancerat via Excel kalkylark.

För ungefär 1 år sedan blev jag inspirerad till att sammanställa mina båda informationskällor. Det gav mig personligen en informativ och kul överblick som vid lite analys visar på olika skeenden (till exempel arbetslöshet eller arbete, byte av anställning/tjänst internt eller externt, sparmetoder och olika händelser i livet) genom mitt liv under de senaste 12 åren. Det sammanslagna resultatet visas i nedanstående graf.


Först några personliga kommentarer:

 • 2010-2014 låg jag mestadels "investerad" i form av bundna högräntekonton och ett fåtal pliktskyldiga mindre fondinnehav.
 • 2012 ärvde jag en slant från USA. En fastighet i NY som såldes. Det kunde ha blivit ett riktigt "plötsligt händer det" ögonblick 👀 men tyvärr var kusinerna fler än 40, eftersom barnkullarna var stora i början på 1900-talet, och den amerikanska firman som specialiserat sig på arv till utlandet tog 50% av summan. USA är och förblir USA. Kapitalismens högsäte.
 • 2014 såldes en skogsfastighet och även där fick jag en slant via arv.
 • 2014/2015 började jag så smått att brokigt och splittrat investera på finansmarknaderna i några ISK-konton. 
 • En kapitalförsäkring initierades i början av 2016 för att skilja på utländska och inhemska innehav. Som experterna sade att man borde göra. 2016 investerade jag lite mera aggressivt vilket gav goda resultat på den ekonomiska utvecklingen en tid framöver.
 • 2018 sålde jag det mesta av mina svenska innehav men valde att ligga kvar i orubbat bo i min kapitalförsäkring med utländska kontantutdelande bolag.
 • Under 2018/2019 växte intresset för den kontantutdelande delen av min ekonomi och jag började försiktigt att åter igen investera i kapitalförsäkringen.
 • I november 2019 var jag övertygad om att fortsätta med utdelningsinvestering och se om det skulle gå att få samstämmighet mellan teori och praktik avseende FIRE. Kassan var 90%.
 • I november 2019 startade jag även min bloggresa i avsikt att bibehålla fokus under investeringsprocessen. För mig är det annars lätt att somna in och tappa fokus. 
 • Under Coronakraschen investerade jag mycket kraftigt i både svenskt och utländskt i senare skede med en övervikt mot svenskt eftersom det fattades i min portfölj och USD övervikten då var kraftig.
 • Numera har jag både svenska och utländska innehav samlade i samma kapitalförsäkring benämnd Northernlights Globalfond. Finns ingen reell anledning att hålla dessa åtskilda.
 • Utvecklingen i min ekonomi har varit +755% sedan 2010.
 • Kassan är i dagsläget 7%.

Sammanfattningsvis konstaterar jag att det för mig har lönat sig kraftigt att ligga investerad i individuella aktier, fonder och ETFer. 

Däremot får man acceptera att svängningarna på nedersta raden blir kraftigare vid en större investeringsgrad vilket differensen i utvecklingen åren 2010-2014 respektive 2015-2022 tydligt illustrerar.

Investera därför bara finansiella medel som du klarar dig utan i 3-5 år.

Lån (fastighet/studielån) samt värde för fastighet ingår inte i nedanstående sammanställning.
Finansiell utveckling 2010-Q2 2022Sakta men säkert mot våra Mål !! // Northernlightsinvestment

7 kommentarer:

 1. Jag har likt dig också rönt en del ekonomiska framgångar genom att ligga inesterad på diverse börser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha...ja det är jag mycket väl medveten om. Mitt enskilt största misstag är naturligtvis att jag, som så många före mig, började investera på riktigt alldeles för sent i livet. Bara lite halvhjärtat under så många år.

   Kanske man skulle göra en simulering från 20-års åldern med 200k och allt nysparande under åren och se var det skulle hamna med ränta på ränta :)

   Nä jag törs inte.

   Radera
 2. Grymt bra ekonomisk utveckling =)
  Ligger själv på cirka +160% sedan 2018.
  /Arbetsplanen

  SvaraRadera
 3. Intressant genomgång NLI! Alltid kul och intressant att ta del av lite historik från FIRE strävare. Du har haft en hejdundrande utveckling ju! När du anger +755% i utveckling av din ekonomi, hur har du räknat?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, om du har 1 miljon i finansiella tillgångar (kassa + investerat i olika tillgångsslag som aktier, fonder och ETFer) idag och om 3 år har detta ökat till 2 miljoner så har ökningen över dessa 3 år varit 100%.

   Är det så du menar hur jag har räknat ?

   På motsvarande sätt har ökningen (alltså för kassa + investerat) i mitt fall varit +755% från 2010 och fram till 30/6 2022.

   Om det är en "bra" utveckling vet jag inte. Men det är kul att se att det går framåt även om jag bara förhåller mig passiv till värdeökningen. Dvs, jag shoppar inte loss så mycket..... ;)

   Radera
  2. Ja, det var precis så jag menade. Tack för klargörandet NLI!

   Radera