söndag 24 juli 2022

Ronden vecka 29

Vädret har varit standardiserat svenskt sommarväder under hela veckan. Har inte sett skymten av den extrema Dödsvärmen som tydligen grasserade i 48 timmar nere i södra Sverige och ställde till med fasansfulla konsekvenser enligt rapporter via twitter. 

Däremot var den här uppe längs norrlandskusten i en vecka efter midsommar. Men det skrevs det ingenting om i kvällspressen.




Avenyn i Göteborg efter dödsvärmen Juli 2022


Den fysiska aktiviteten har varit på låg nivå med blott 2 tillfällen om 45min vardera. Det tar fortfarande emot något enormt. Det är alltså väldigt tungt fysiskt att röra på sig (dvs promenera) och ansträngningsnivån blir snabbt förhöjd. Det känns som att jag var 20 år igen och sprang i sandtagen kring F21 under min värnplikt när jag IRL bara promenerar längs en norrländsk dåligt underhållen landsväg.

Veckan har inneburit en stor mängd provtagningar inklusive en 24h blodtrycksövervakning. Är under kommande vecka inbokad för ett besök hos hjärtläkaren och det är informationsinsamlingen inför detta  som nu pågår. Det är snart 8 veckor passerade efter det kirurgiska ingreppet och första gången jag träffar hjärtspecialist efter det. 

Vilopulsen har nu börjat krypa neråt igen. Den senaste tiden har jag legat kring 65 bpm istället för den efter operationen förhöjda nivån kring 75-85. Ingen aning vad det innebär men tolkar det som ett positivt tecken.

Det långa såret på underbenet har tagit ihop väldigt bra och benet svullnar inte upp i någon större utsträckning. Däremot känns det som att underbenet är gjort av porslin. Känselbortfallet är totalt längst ner mot fotleden beroende på avskurna nervbanor.

Såret på bröstet bråkar fortfarande en del. Några mindre områden med lätt svullnad och "acneliknande" ömmande blåsor som varierar i storlek. I samband med provtagningar under veckan fick jag rådet att 2ggr dagligen badda med alsollösning (adstringerande) och på de mest besvärliga ställena ligga med en indränkt bommulspad för att få en uttorkande effekt. 

Efterbehandling är lämplig med vanlig Helosan handkräm som är lätt antiseptisk. Så nu kör jag den rutinen och hoppas på god avslutande läkning. Om det svullnar upp och blir vätskefyllt är jag ombedd att kontakta sjukvården för punktering/tömning. 

Till min stora glädje upptäckte jag att det är Pfizer (PFE), en av mina kontantutdelande innehav, som äger varumärket Helosan. Står så på baksidan av den gamla förpackningen som jag hittade i toaskåpet. Det var det näst roligaste jag varit med om på hela veckan och flitig smörjning pågår. Det roligaste var en kall öl en varm sommardag på bastualtanen efter över 2 månaders torka.





Gamla klassiker lämpliga för sårbehandling


Det stramar rejält centralt i bröstkorgen. Tänk Er en fastbultad stålplåt 10x25 cm mitt på bröstet så får man en känsla för situationen. Stelt att röra sig och stramar både i vila men framförallt vid inandning. Föreställ dig att någon står och håller emot kring bröstkorgen på dig varenda gång du ska ta ett djupt andetag. Skitjobbigt.

Under såret ligger de facto någon form av överlappande stålkonstruktion (har inte forskat i utformningen mer utförligt ännu) fastskruvad till bröstbenet och ihopdragen med najtråd. Kändes lite knepigt när kirurgen före operationen frågade mig om jag var bekant med najtråd. "Ehhh...ja det har jag använt några gånger i livet...." 👀 På en fråga från mig kring hur bröstkorgen egentligen sammanfogas. "Med 2-komponents lim eller.....?"



Kom ihåg att använda en rostfri variant !!


Ska bli spännande nästa gång det är dags att flyga reguljärt igen och det är dags att passera genom säkerhetskontrollen. Antagligen kommer det att pipa lite i metalldetektorerna 👀 

Flyg har jag för övrigt åkt redan för några veckor sedan. Men det var ambulansflyg på returen från Umeå upp till Luleå och jag behövde inte gå igenom någon säkerhetskontroll utan ambulansen körde ända fram till planet. Det tog 25 minuter start till landning istället för 3,5 timmar längs en enda lång rad av ändlösa vägarbeten längs E4 före och efter Skellefteå.



"Cause I´m leaving on a jetplane...."


Thoraxvästen används sedan en vecka tillbaka endast nattetid. Det känns skönt eftersom friheten samt även möjligheten till att ytterligare prova gränslägena för rörligheten ökar. Mitten nästa vecka är det 8 veckor efter operation så då slopar jag den helt och hållet. Vet att andra firat denna tilldragelse med att knäcka en flaska Champagne.

Återstår att se hur jag firar. Länge sedan man åt frasvåfflor med hjortronsylt nu 👀



Alternativt firande i Norrland


Neurologiskt kvarstår problemen med vänster hand, handled och även underarm till viss del. Ju mer jag börjar använda armarna dess mer märker jag konsekvenserna. Som under den senaste veckan:

  • Stoppa ner plånbok i fickan i ett par trånga shorts. Handleden viker sig och man får göra flera försök innan den glider ner på behörigt avstånd från ficktjuvar. Sambon säger att jag har för stor plånbok 👀
  • Sidospeglarna på bilen manövreras med ett litet reglage (elektriskt) som man vrider på. Problem med att skruva reglaget som vanligt mellan tumme och pekfinger.
  • Pressa ut tandkräm från tuben på tandborsten. Vrida på kranarna för vatten i dusch och tvättställ.
  • Hålla/lyfta ett kärl med vatten vid diskning. Ingen greppstyrka, kastrullen eller stekpannan roterar i handen och jag tappar greppet.
  • Öppna eller stänga skruvkorkar på flaskor och andra behållare.
  • Handlov samt 2 fingrar ständigt bortdomnade.
  • Kramp i underarmen/triceps när jag bär någonting (vikt mindre än 5 kg) längre än 10 meter. Det ska bli intressant att börja träna på gym igen om 5 veckor för bättre utvärdering. Där märker jag snabbt kvantitativt bortfall eftersom kunskapen om tidigare styrkenivåer är väl känd.



"You´re not trying to draw psycho pension, you really are crazy"


I trädgården går allt sin gilla gång. Jasminen har blommat ut efter 2 intensiva veckor av doft och ögonfägnad. Nya perenner har tagit dess plats. Vi har Harar av 3 olika storlekar som patrullerar tomten och ibland även gör en närmare besiktning (smakprov) av sommarblommor, odlingsbänkar och det övriga trädgårdslandet. 

Den minsta haren, storleksmässigt som en liten kanin, brukar komma upp på stugans altan och vila nattetid. De brukar även ta gemensam siesta med obligatorisk kiss-/bajspaus i jordgubbslandet. Något som inte uppskattas av sambon eftersom hon misstänker att de då även nafsar av jordgubbshängen så att dessa trillar loss från plantan. Inget bevis finns dock ännu för att det verkligen är hararna som är skyldiga (utöver bajset). Det talas om framtida kameraövervakning.

På bilden nedan ses den mellanstora haren i arla morgonstund på bastualtanen, begrundandes alternativa handlingsplaner, efter att ha försökt äta upp Margueriten men av sambon ha blivit kraftfullt åthutad och temporärt bortschasad.



Tidig morgon. Monstret förbereder nästa anfall


Egentligen var det tänkt att jag sommaren 2022 skulle ha tillverkat en ram och staket runt hela trädgårdslandets ca 7x7 meter. Det är förberett med laserat virke redan förra sommaren. Övrigt spillvirke finns även att tillgå efter rivning/nytillverkning av bastualtan för några år sedan. Återanvändning is the name of the game. Men av det blev nu intet. Kanske nästa år.

Tanken var att det utseendemässigt skulle likna fjolårets inhägnad av odlingsbänken för ärtor. Men alltså runt HELA trädgårdslandet. Den tillkom raskt efter det att hararna genomfört en framgångsrik attack mot odlingsbänken för spenat under inledningen av 2021 års Trädgårdskrig.



Inhägnade ärtor sommaren 2021


I övrigt är det lugnt sommarliv som fortskrider i Norrland. Måhända lättar tristessen nu när det åter igen är fritt fram för alkoholhaltiga drycker och även jag kan få känna mig som en helt vanlig svensk sommaralkoholist som får bra med motion av allt spring fram och tillbaka till den väl kylda Bag-in-Boxen med Rosévin.

Äntligen !!
 



30-årig perennrabatt ständigt återkommande. CAST och SBB kämpar på..... 



7 av 10 Pelargoner överlevde vintern




Plats för sudoku, NSD, korsord, Cava, böcker och sommar i P1




Plats för sudoku, NSD, korsord, Cava, böcker och sommar i P1



Vi kör en vecka till och ser vad som händer // Norternlightsinvestment

2 kommentarer:

  1. Jag håller med! Det är ett jäkla gnäll på vädret, från Ystad i söder tiil Haparanda i norr. Är det inte vädret som beklagas så är det vägunderhåll eller främst bristen av det. Bättre då att fokusera på sådant som skänker en glädje såsom familj och vänner eller kanske en trevlig bok på altanen eller ute på någon kobbe i kustbandet.

    I hopp om fortsatt tillfrisknande!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack !! Och bra resonerat. Du är så pass vettig i mycket av din inställning till saker och ting så man nästan kan tro att du är bördig från Norrland.

      Det märks att det är Val snart. Mycket förlöjligande av både miljömuppar och miljöförnekare och rassar och antirassar. Nu har jag iofs varit väldigt kort tid på twitter. Så det kanske alltid är på det sättet...

      Radera