fredag 13 augusti 2021

Raggmunkar med fläsk och lingonsylt 8 SEK

En kylskåpsinventering visade på 8st medelstora tvättade potatisar som börjat bli lite mjuka. Eftersom ingenting får gå till förfall i ett hushåll (lilla Mamma växte upp under Kriget och själv växte jag upp under Kalla Kriget) så fick det bli ingrediens i en av våra lunchrätter under denna den andra veckan efter hemestern.


Raggmunkar med fläsk och lingonsylt (6 portioner)

 • Lingonsylt. Koka ihop fjolårets frysta lingon med socker (jag höftar men typ 1/3 socker) ca 10 minuter tills det syltar till sig. Häll upp på varmsköljda glasburkar och tillslut omedelbart. Klarar sig länge (flera månader i kyl) då lingon innehåller ett naturligt konserveringsmedel. Lilla Mamma brukade även lägga ner en kanelstång i syltkastrullen. Det gör inte jag (bara ibland) men lingonsylten med smak av kanel är dock förträfflig när du snickrar ihop en lingonparfait som dessert till Kräftskivan !! 
 • Vispa kraftfullt ihop 1 liter standardmjölk med 2 ägg och några rediga nypor salt. Tillsätt under fortsatt kraftfull vispning vetemjöl till dess att du uppnår en konsistens något tjockare än din ordinära plättsmet. Det kommer att tunnas ut en del när du tillsätter potatisen.
 • Skala de fortfarande räddningsbara potatisstackarna (8st av ordinär potatisstorlek) och riv (dvs veva) dessa fint (minsta rivskivan) på din fiffiga ärvda Mouli Julienne från 1950-talet. Själv har jag 2st där den ena inom kort ska presenteras för lämplig representant  från Antikrundan varefter min ekonomiska framtid är bombsäker 👀

 

  Ny version av gammal klassisk kökshjälpreda. Mouli Julienne.


 • Inplacera den rivna potatisen i övrig smet och rör om från botten med lämpligt tillhygge. Själv slopar jag i detta skede vispen helt å hållet, eftersom potatisen har en tendens att fastna i densamma, och övergår till liten soppslev. Ställ in smeten i kylen och låt den vila en stund.
 • Strimla upp ett paket (140g) bacon och en bit kassler (ca 200g) samt 2st gula lökar av standardstorlek. Knaperstek detta i olja/smör och smaka av med peppar och en touch av chilipulver.El classico sueco, Raggmunkar med fläsk och lingonsylt.


 • Häll med den lilla soppsleven (rör om från botten) 3st raggmunkar i en het stekpanna med redig dos av olja/smör och stek ca 3 minuter per sida. Använd gärna gjutjärn för optimal frasighet. Jag stekte dock i en teflonpanna denna gång.
 • För mig blev det 8 omgångar med 3st raggmunkar. Så det blev lite spring fram och tillbaka till spisen. Jag brukar sätta en äggklocka för att hålla reda på ungefärlig vändningstid. 
 • Servera med det knaperstekta fläsket, lingonsylt och ett stort glas kall mjölk. Om man så önskar kan man även servera en dressad råkostsallad till denna anrättning. Portionspris ca 8 SEK utan råkostsallad.73 de Northernlightsinvestment

4 kommentarer:

 1. Skulle inte klara mig utan min Jullan, men av färgen på den att döma skulle jag gissa på 70-tal. Väldigt orange! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har en som är ngt liknande. Sedan har jag den äldsta som är helt och hållet i metall, ingen plast alls. På den står det ngt om "patent pending" så det är nog ngn originalare. Den är från mormors hem tror jag. Bra grejer när man ska göra potatisgratänger, Janssons frestelse osv...

   Radera
 2. Byt mjölken mot hälften vatten, eller bara vatten så sänker du kostnaden till nästan noll. Kanske behöver du ett ägg till då. Är du mjölkallergiker eller vegan går även havremjölk bra.

  Lagade denna rätt nyligen på landet men hade inget rivjärn, dock fanns en orange mandolin i min mors gömmor, apropå 70-tal. Ersatte också bacon mot kassler vilket funkade finfint.
  /Bilmek
  :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. OK, bra synpunkter. Tack och lov är jag inte mjölkallergiker, snarare uppväxt på mjölk. Det är så det funkade i Tornedalen på 1960-talet.

   Radera