lördag 14 augusti 2021

AC är dyr lyx ?

Jaha, då var det alltså officiellt. Har till och med kommunicerats av de ärtiga pulshöjande meteorologkvinnorna på tv4. Det var mina hemtrakter (Luleå) som vann Solligan 2021. Inte direkt någon chock denna sommar för Oss som bor här uppe längs Norrlands Riviera. 

Vi vinner för övrigt inofficiellt i princip varje år. Vi har ju (nästan) midnattssol så när det är kolsvart i Stockholm och Göteborg sitter Vi fortfarande i strålande solsken på bastualtanen ytterligare några timmar och sippar rosé.

För några år sedan energieffektiviserade jag min vinterbonade lilla stuga. Uppgraderade nivån för åretruntboende ytterligare med nya svenska 3-glas energifönster överallt, dito ny ytterdörr, nya elektroniskt styrda element, ny effektiv braskamin, fiberförbindelse för bredband och ny Panasonic NE9-PKE luftvärmepump.

En nackdel när man ska hålla på och vinna Solligor hela tiden är att det blir en del solinstrålning. Speciellt om man som i mitt fall har 8 löpmeter glasad yta som vetter mot söder. Inomhustemperaturen kan obehandlad dra iväg mot +35 vid zenit. Så jag väljer att via min luftvärmepump konditionera ner temperaturen i sovrummet till +22 kring tidpunkten för rendez-vous med John Blund.  

Investeringsundersköterskan har tidigare under sommaren på sin i övrigt excellenta blogg smädat mig grovt 👀 och släpat mitt namn genom smutsen 👀 på grund av detta beteende. Har nödgats självmedicinera, med psykofarmaka och alkohol, för att dämpa ångestnivåerna och överhuvudtaget få någon nattsömn.

Är det verkligen så att jag egentligen är en slösaktig slarver som låter mitt degenererade leverne gå ut över min ekonomi på ett skamfullt sätt !!? 

Jag har undersökt saken. Nedanstående diagram visar min energiförbrukning från det att min 4 veckor långa hemester inleddes vecka 27 och därefter ca 6 veckor framåt. 

De "värsta" AC-dagarna under den brutalt varma perioden vecka 27/28 (+33 grader i skuggan periodvis) ligger min energiförbrukning på 24 kWh. 8:e Augusti spöregnade det hela Söndagen och var svalt ute. Ingen AC den dagen och energiförbrukningen låg på 19 kWh. Även medelvärden för den varma perioden och perioden då jag åter igen tvingats tillbaka till Cirkusen och utomhustemperaturen varit mer normal är differensen ungefär 5 kWh per dygn.   Elförbrukning hemester 2021 and beyond för Northernlights stuga vid havet. 


Att granska en elräkning är givetvis tråkigare än att se vattenbaserad lackfärg torka utan tillgång till en dunk hembränt från Överkalix. Men jag gör det ändå. Dissekering av min senaste 3-månadersräkning från gamla Bettan (Vattenfall) påvisar att:

Abonnemangskostnad för Eldistribution samt Försäljning är fasta årskostnader som inte påverkas av antalet förbrukade kWh. Dessa kostnader uppgår hursomhelst till 11,18 SEK/dygn. Här spelar det alltså ingen roll om jag kör grillelementet på ugnen på max dygnet runt eller om jag skruvar ur huvudsäkringarna. Alltså ointressant för den fortsatta kalkylen.

Intressantare 👹 är det med de kostnader som specificeras per förbrukad kWh. Specificerar här genomsnittliga kostnader då jag har rörligt elavtal:

 1. Elkostnad 33,4 öre per kWh
 2. Elöverföring 24 öre per kWh.
 3. Energiskatt 26 öre per kWh
 4. Spotpåslag 4 öre per kWh
 5. Elcertifikatskostnad 1,84 öre per kWh
 6. Moms 25% på rubbet
 7. Ovanstående summeras till 1,11 Kr per kWh

Så då kostar det alltså 5 Kr och 55 öre per dygn att köra AC. En förbluffande låg siffra.

Erkänner min ringa erfarenhet från granskning av elräkningar. Obekant faktor är naturligtvis elpriserna för den aktuella perioden eftersom jag ännu inte fått räkningen. 

Ser Ni några uppenbara fel i min genomgång så vänligen påtala detta.


73 de Northernlightsinvestment

25 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gud vad snabb du var att kommentera !! Stalkar du mig ? ;-) Tur att jag insett att du har humor...

   Den här sommaren utan AC hade knappt varit genomförbar.

   Radera
  2. Haha, du måste ha varit ännu snabbare än jag. Tog bort min kommentar direkt då jag upptäckte att den var språkligt inkorrekt.

   Radera
 2. Kul att bli omnämnd i din eminenta blogg, även om det inte var så smickrande. Min åsikt är väl egentligen att det är helt ok att lägga pengar på sånt som som man anser ger värde. Jag får väl erkänna att jag också nyttjat AC:n nån timme under två av sommarens varmaste dagar, om än motvilligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. AC är helt nödvändigt i delar av världen. Bra sätt att minska kostnaden är annars att se till att nattens kyla utnyttjas. Nätter i Mellanöstern/Nordafrika kan vara ganska kalla p g a utstrålning.

   Radera
 3. Nå NLI, smakar det så kostar det ju som vanligt.

  Skrattade gott åt både:

  "Har till och med kommunicerats av de ärtiga pulshöjande meteorologkvinnorna på tv4"

  samt

  "Investeringsundersköterskan har tidigare under sommaren på sin i övrigt excellenta blogg smädat mig grovt 👀 och släpat mitt namn genom smutsen 👀 på grund av detta beteende. Har nödgats självmedicinera, med psykofarmaka och alkohol, för att dämpa ångestnivåerna och överhuvudtaget få någon nattsömn."

  Har själv i minst två år gått i tankarna om att det kanske är dags för AC. Har hittills lyckats att kontrollera mig och nu är snart sommaren 2021 också till ända så slantarna som sparats kan sättas i annat arbete istället.

  5.55 kr/dygn låter överkomligt och beror väl på din närhet till vattenkraftverken gissar jag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Luftvärmepumpen skaffade jag främst för att kunna hålla en kostnadseffektiv underhållsvärme i huset vintertid. Tänkte inte ens på att den även kan generera kyla.

   Självklart ska el vara billigare i Norrland. Vi har det ju så jobbigt med allt annat så nån fördel ska det oxå vara...

   Radera
 4. Har aldrig använt AC i något av mina hus. Är bara Champagnen välkyld så klagar inte jag över lite värme.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Behöver inte bekymra sig över sånt när man inte vinner Solligor. Champagne ska vara kall, torr och gratis. Det vet ju alla.

   Radera
  2. Nej några solligor lär vi aldrig vinna i Göteborg, ej heller mörkerligor. Möjligtvis nederbörd men jag tror Borås tar hem guldet där.

   Radera
  3. @ZeroStrategy Vem behöver AC?! Du är min kompis :)

   Radera
  4. Precis! Bara knösar och cirkusdirektöter håller sig med AC ;-)

   Radera
  5. Jasså, Ni gaddar ihop Er. Bring it on...det kan nog behövas vara några stycken för att brotta ner mig...

   Radera
  6. Det skall vi nog klara av, bara att slå av AC:n och på elementen först.

   Radera
 5. Som alternativ till AC kan man be Fumlan komma till respektive närmsta stad och inhandla fläkt/ parasoll/ solkräm/ sommarklänning. Då går solen i moln för resten av sommaren. Tro mig, jag har statistik på detta sedan tre år tillbaka!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fläkt och Solkräm har jag. Ska köpa Parasoll och Sommarklänning å testa din teori. Sommarklänningar finns väl i XXXL ?

   I övrigt kommer jag att tänka på en karaktär i Douglas Adams böcker, en engelsk latbilschaufför som kollegorna kallade "Regnguden" eftersom det alltid regnade var han än befann sig. Utan att veta om det så var han älskad av regnet som alltid följde honom vart han än begav sig på jordklotet.

   Kommer inte ihåg om det var i någon av "Liftarens Guide till Galaxen" delarna eller i serien om "Dirk Gently´s hollistiska detektivbyrå". Snart 20 år sedan jag läste böckerna senast. Läs Douglas Adams, det är lite speciell litteratur, crazy sciencefiction fantasy med många iakttagelser kring samhälle invävda.

   Radera
  2. Men? Det var ju nästan gulligt, att regnet gillade honom. Never the less så ursäktar inte det ett dåligt beteende, regnet borde respektera människornas vilja och inte tränga sig på.

   Kollade precis i min Biblio-app, men det fanns ingenting av honom där? Väldigt märkligt. Jag fick ta en bok av Hjalmar Söderberg istället.

   Och självklart måste det finnas sommarklänningar i din storlek, annars är det väl diskriminering?

   Radera
 6. Vilken härlig söndagkväll jag fick :) Håller med Zero. Champagnen slår nog AC:n alla dagar i veckan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tvi tusan...alla (utom Kenneth) är emot mig... ;)

   Radera
 7. Fast ska du räkna kostnad för AC får du väl uppskatta inköpet uppdelat på förbrukningstimme också. Själv har jag aldrig känt behovet. Visst, några dagar per år, men 360 dagar behövs det inte. Lite som en cab, för dyr för de där få stunderna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det bör man kanske ta med. Iofs har det varit väldigt många förbrukningstimmar sedan den installerades då den främst används den kalla årstiden, så tillskottet blir litet. Sedan var det kanske lite så att den "råkade ramla av från en lastbil"...

   Radera
 8. Om man redan har luft/luftvärmepump för värmens skull så kostar det nog inte så mycket att få lite kyla för nattsömnens skull. Dessutom kanske det går åt mindre glass eller kalla drycker vilket ger en besparing. Jag tror att ett par timmars kyla när det är varmt är en lyx vi har råd med. mvh Kenneth

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag är iaf väldigt glad för att möjligheten till denna "lyx" nu finns i mitt hus....

   Radera