onsdag 16 mars 2022

Onsdagsrullader i gräddsås 18 SEK

Ryktet säger, och vi har kanske redan lagt märke till, att det mesta kommer att bli dyrare framöver. Det är inflationen som är över oss. Det brukar i förlängningen betyda stigande räntor och hips vips blir även boendekostnaderna högre.

Det gäller därför att spara in där man kan. Ett av mina favoritområden är den dagliga maten. Om man gör någonting dagligen, eller till och med flera gånger varje dag, så kan en liten summa sparad över årets alla dagar rendera i en stor slant att investera på volatila börser.

Den här gången sprang jag på ett parti lövbiff för 99 kr/kg på mitt lokala Willys. Tillsammans med lite andra tidigare extraprisinköpta ingredienser som låg och skräpade i kylen blev det några prisvärda luncher/middagar för 2 personer under arbetsveckan.


Onsdagsrullader (7 portioner)

Rullader är verkligen en underskattad och lite bortglömd gammal klassiker. Kommer ihåg en Nyårsafton för snart 35 år sedan när jag första gången gjorde den äkta varianten av Saltimbocca alla Romana med kalvinnanlår, parmaskinka och färsk salvia. Sedan dess har det blivit många olika varianter och fyllningar. Ädelost, saltgurka, plommon, äpple, västerbottensost osv osv.

Det här blev dock en mycket enkel vardagsvariant a la en Man tager vad en Man haver.

  • Jag blandade ihop ungefär 1/3 ask Arla färskost Tomat & Örter med en dutt rökig BBQ sauce, 1 pressad vitlöksklyfta och lite extra torkade franska örter.


Funkar fint att fylla nötköttsrullader med

  • Lägg ut 14st skivor lövbiff, en i sänder, på ett fat eller dylikt. Bred på ett tunt lager färskostfyllning, lägg på 2 skivor rökt kalkon (sk tunna skivor) och en skiva hårdost.
  • Rulla ihop rulladerna, fäst ihop öppningen med 2st tandpetare och rada upp dem snyggt och prydligt framför dig.
  • Olja och smör i en stekpanna. När det blivit redigt varmt bryner du rulladerna på två sidor. Ungefär 2.5 minuter per sida. Salta och peppra omsorgsfullt.



Bryn dina lövbiffsrullader omsorgsfullt

  • Tag upp de färdigbrynta rulladerna på ett fat och låt vila medans du fixar med resten.
  • Mer olja i samma panna. Hacka upp 10 champinjoner och 18 cm purjolök samt fräs detta i pannan ca 5 minuter under omrörning. Salta och peppra.
  • Häll på ca 5dl Matlagningsgrädde, låt det börja puttra och sänk till lagom puttringstemperatur. Smaka av med till exempel en skvätt BBQ Sauce, lite fond, smulad buljongtärning eller Oyster Sauce.
  • Plocka försiktigt bort nålarna från rulladerna och placera dessa i den puttrande gräddsåsen.
  • Puttra vidare i ca 8 minuter.


Rullader som puttrar i gräddsås en vanlig onsdag


  • Jag serverade med överblivna ugnsrostade rotfrukter (från helgen) och en blandad grönsallad.
  • Portionspriset landade kring 18 SEK men det smakade som minst 95 SEK 👀

73 de Northernlightsinvestment

5 kommentarer:

  1. Vilken lyxig mittiveckanmiddag!
    Själv åt jag rester från gårdagens kyl- och frysrensning. Kålmock! Vitkål, Vegofärs, salladslök, soya, salt, peppar, chiliflakes och sesamolja i en enda härlig röra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nå liknande brukar jag oxå göra ibland. Som en vegetarisk gryta...brukar oftast även köra i broccoli och svamp. Slå på en burk kokosmjölk (eller kokosgrädde) och koka ihop. Gott med nykokt Jasminris.

      Radera
  2. Instämmer, en riktigt god rätt. Ska cykla till willys imorgon o se om jag får hem lite lövbiff jag med. Fyndade bregott för 39 krs på ica, oväntat men trevligt nu när normalpriset verkar ligga på ca 52 krs...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu får man göra vad man kan för att hålla kostnaderna nere. Blev iaf positivt överraskad när elräkningen kom för Dec-Feb från Vattenfall. Den var 10% LÄGRE än vad det var samma period förra året !!

      Radera
  3. Ja, det blev jättegott. Tack för din kommentar. Det var kul att läsa om dina ambitiösa Mål i ditt inlägg. Lycka till !!

    SvaraRadera