lördag 19 mars 2022

INKÖP vecka 11 2022

En ganska måttfull investeringsvecka med fallande inköpsnivåer jämfört med de senaste krigsdominerade veckorna. USD har fallit en bit men trots det har merparten av inköpen genomförts i svenska befintliga innehav. 

Passade även på att fylla på i en dansk maltdrycksfabrikatör med gamla anor vilken därtill enligt reklamen påstås vara "worth waiting for". En stekhet sommardag när gräsmattan precis har friserats är jag nog benägen att hålla med.Man ska vara snäll med djuren


Den oinvesterade kontanta delen av min ekonomi (vi kan väl för enkelhetens skull kalla det Kassa) uppgår i nuläget till 11,3%. Min avsikt är att permanent stanna med ca 5-7% vid sidlinjen inför framtida nycker och infall.

Med tilltagande förvirring och vanmakt närmar jag mig därmed definitivt slutet på mina 2,5-3 år av oavbrutna investeringar. Planen har alltid varit att vid vägs ände med fullbordat uppdrag luta mig tillbaka och slappna av i reclinerfåtöljen. Ibland är det svårt att hitta en bekväm fåtölj.

Känslan är i skrivande stund att det är lätt att kaxigt uttala sig med en lång tidshorisont framför sig men svårare att acceptera innebörden när mållinjen närmar sig.

Men jag är ändå mycket nöjd med min stora ihärdighet samt att strategin och planerna som redogjordes för i november 2019 i inlägget ONLINE genomfördes nästan ordagrant. Jag ligger några månader före investeringsplanen, som siktade mot slutet av 2022, och därmed även möjligheten till FIRE. Det kom ett Coronavirus och en sinnessjuk rysk diktator emellan.

Utan övergripande om än diffuserad Plan och Mål så tror jag inte om mig själv att ha fullföljt så här långt. Detaljplanering är nog inte min grej i privatlivet. Jag glider hellre omkring och tar dagen som den kommer utan stora krav på adrenalinkickar och trivs med det. En perfekt FIRE kandidat 👀

Kanske får bli att skaffa sig en lekportfölj och börja med daytrading.Northernlights goes daytrading


Min kraftigt diversifierade (valutor, branscher, företag, tillgångsslag) pensionsfond Northernlights Globalfond, med 202 stycken enskilda kontantutdelande innehav och 32 stycken blandade fonder samt ETFer, fortsätter att prestera enligt teori och önskvärt. 

Den hänger inte med i vare sig nedgång eller uppgång. Nedan en ögonblicksbild med jämförelseindex satt till OMXS30.  Utveckling YTD för Northernlights Globalfond


Nedanstående inköp genomfördes under vecka 11 2022.


Telia Company (TELIA) Portföljandel 2,21% Telia Company är verksamma inom telekomsektorn. Bolaget levererar ett brett utbud av tjänster inom röst-, IP- och kapacitetstjänster, huvudsakligen genom helägda internationella carrier-nät. Kunderna återfinns bland privata aktörer samt företagskunder. Störst verksamhet återfinns inom Norden, Baltikum och Europa. Bolaget kom till vid en sammanslagning av Telia och Sonera. Huvudkontoret ligger i Solna.

Tele2 B (TEL2 B) Portföljandel 2,65% Tele2 är verksamma inom telekombranschen. Bolaget är i huvudsak inriktade mot att erbjuda tjänster på den europeiska marknaden, vilket innefattar lösningar inom bredband, fast och mobil telefoni, datanät, kabel-TV och innehållstjänster. Produkterna och tillhörande tjänster riktas huvudsakligen mot SME bolag (Small-to-medium-sized enterprises) men även till privatpersoner. Huvudkontoret ligger i Stockholm.

Volvo B (VOLV B) Portföljandel 0,81% Volvo är en global tillverkare av lastbilar, bussar, anläggningsmaskiner och marin- och industrimotorer. Volvokoncernen tillhandahåller även kompletta finansiella tjänster och tillhörande service. Bolaget har en verksamhet med ett flertal produktionsanläggningar på global nivå. Bolaget startade sin verksamhet under 1927 och har sitt huvudkontor i Göteborg.

Axfood (AXFO) Portföljandel 2,07% Axfood är verksamma inom dagligvaruhandeln. Bolaget är specialiserade inom detalj- och partihandel och inom koncernen återfinns ett flertal dagligvarukedjor, där de mer kända inkluderar Hemköp, Willys och Mat.se. Idag står den svenska marknaden för majoriteten av försäljningen och försäljning sker huvudsakligen via fysiska butiker, men bolagets varumärken erbjuder även hemkörning av varor, samt diverse matkasseleveranser. Huvudkontoret ligger i Stockholm.

SEB A (SEB A) Portföljandel 0,73% SEB är en nordisk finansiell koncern. Banken erbjuder kunder i Norden och de baltiska länderna rådgivning och ett brett utbud av andra relaterade finansiella tjänster. I de nordiska länderna innehar verksamheten en stark inriktning mot företagsaffärer, sparande och investment banking. Banken har även kontor i Nordamerika och Asien för att fungera som en mellanhand mellan investerare och den nordiska marknaden. Huvudkontoret ligger i Stockholm.

Electrolux B (ELUX B) Portföljandel 0,61% Electrolux är ett tillverkningsbolag. Bolaget är specialiserade inom utveckling och tillverkning av hushållsmaskiner. Verksamheten återfinns på global nivå där bolagets produkter säljs via flertalet återförsäljare. I produktsortimentet ingår kylskåp, diskmaskiner, tvättmaskiner, dammsugare och spisar. Bolaget grundades ursprungligen 1919 genom en sammanslagning av Elektromekaniska AB och AB Lux. Huvudkontoret ligger i Stockholm.

Samhällsbyggnadsbolaget i Norden D (SBB D) Portföljandel 0,56% Samhällsbyggnadsbolaget i Norden äger och förvaltar bostads- och samhällsfastigheter. Visionen är att långsiktigt äga fastigheterna med fokus på förvaltning och vidareutveckling, där renovering och ombyggnation står för större delen av verksamheten. Störst andel av fastighetsinvesteringarna återfinns inom den nordiska marknaden. Bolaget grundades 2016 och har tidigare rötter inom Effnet-koncernen. Huvudkontoret ligger i Stockholm.

NP3 Fastigheter Pref (NP3 PREF) Portföljandel 1,28% NP3 Fastigheter är ett fastighetsbolag. Investeringarna återfinns främst inom kommersiella fastigheter samt inom kategorierna handel, industri, logistik och kontor. Övriga fastighetsobjekt innefattar restauranger, förråd och motionscenter. Fastigheterna är belägna på ett flertal större orter runtom norra Sverige, vilket även är bolagets största marknad. NP3 Fastigheter etablerades 2010 och har idag sitt huvudkontor i Sundsvall.

Carlsberg B (CARL B) Portföljandel 0,27% Carlsberg är en global bryggerikoncern. Störst affärsinriktning återfinns inom ölbryggning, där ölen säljs under ett flertal olika varumärken, inkluderat de mer kända Tuborg och Carlsberg. Utöver öltillverkning återfinns även andra drycker som mineralvatten, läsk och sportdrycker. Carlsberg finns idag etablerade inom samtliga globala regioner och grundades ursprungligen år 1847. Huvudkontoret ligger i Köpenhamn.

Assa Abloy B (ASSA B) Portföljandel 0,32% Assa Abloy är en leverantör av lås- och dörrlösningar. I området för elektromekaniska säkerhetslösningar innehar koncernen kompetens inom passerkontroll, identifiering, dörrautomatik och hotellsäkerhet. Assa Abloy finns representerat i samtliga globala regioner med störst verksamhet inom Europa, Nordamerika och Australien. Bolaget skapades genom en sammanslagning av svenska Assa och finska Abloy under 1994. Huvudkontoret är beläget i Stockholm.73 de Northernlightsinvestment

6 kommentarer:

 1. Hallå NLI, jag saknar både Assa och Carlsberg i min portfölj så får väl ta och åtgärda det snart. Alltid bra med saker att ha på sin "at-göra-lista".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Teori kring Innehav och Strategi är mina stora intresseområden ekonomiskt. Därför ger jag alltid min innehavslista stort utrymme i vänster spalt. En del bloggare har börjat dölja sina innehav bakom en betalspärr. Tramsigt.

   Radera
 2. Jag vet ju inte så mycket om daytrading men de verkar mer låsta vid skärmen än vad jag är som yrkesarbetande programmerare. Kanske kan du bli en swingtrader på äldre dar. Då räcker det väl med lite larm och stop-loss medan du sitter i fotöljen och studerar molnen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja lite längre tidshorisont än intradag passar mig nog bättre.

   Men det kan verkligen vara ett realistiskt alternativ att skaffa en tradingportfölj. Med 3 år av kontinuerliga inköp är det inte så lätt att avgifta sig från köpberoendet och beroendet att under en stund av dagen få sitta med laptoppen och fundera på transaktioner.

   Radera
 3. Shit vad lattjo om NLI börjar med daytrading! Didn't see that coming! Perfekt extraknäck för en pensionär, mellan bingorader och bridgeblandning! ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Såg inte heller den komma. Det är nog ännu en livskris i vardande :) Med åren har jag kommit att tycka om investerande. Så kan bli trist att bara ligga och håva in utdelningar dagarna i ända.....

   Radera