torsdag 6 januari 2022

Enkelpanerad kyckling med coleslaw 10 SEK

Den blåa väskan har plockats fram från under den svarta stålrörssängen (IKEA Lillesand), packats och transporterats in till Storstaden. Cirkusen har besökts och de första (angenäma) timmarna har avverkats. Svara på mail, attestera fakturor och tider, personalsamtal och övergripande planering. Inget betungande, nästan folktomt. Lugn och ro faktiskt.

Det blir en hel del matlagning från rester i dessa dagar av överståndna helgfiranden där den traditionstyngda grisen har stått i centrum. Men nu senast blev det, som vanligt helt slumpmässigt, faktiskt kyckling. Allt började med en snabb titt in på Axfoodfilialen för att fylla på mjölkförrådet.

Som kuriosa kan här nämnas att Willys i dagarna skickade ut ett kundbrev till mig och meddelade att jag under 2021 handlade vid 148 tillfällen 👀 på deras etablissemang och via pluskundsmedlemskapet därvid sparade 3342 kr. 

Då bör tilläggas att på svinnsmart mat nedsatt med 50% har jag sparat ytterligare minst 6658 kr. Fast det där får man hålla reda på själv. Men så nördig är inte ens jag.

Enkelpanerad kyckling med coleslaw 8 portioner  


 • Inhandla 1051g färsk kycklinglårfilé till reducerat pris 50%. 64 kr istället för 128.Bryter av i grisfrosseriet med kycklinglårfilé

 • Öppna förpackningen och lägg ut lårfiléerna på din för ändamålet utsedda och tydligt uppmärkta kycklingskärbräda.
 • Krydda. Jag körde med salt, peppar, chili, ingefära och vitlökspulver.
 • Strössla direkt från förpackningen över ett tunt lager ströbröd. Låt ligga ett tag och tryck därefter, förslagsvis med undersidan av en matsked, med  varsamt handlag fast din förenklade panering.I ivrig förväntan inför stundande förstekning


 • Förstek/bryn i het panna dina enkelpanerade lårfiléer. 3,5 minuter på varje sida. Den kryddade/panerade sidan neråt. Krydda/panera direkt i stekpannan den obehandlade sidan innan vändning. Du har alltså 3,5 minuter på dig, så det fixar du lätt !! 👀
 • Jag fick plats med 5 filéer samtidigt så mina till antalet 10 st fick avklaras i 2 omgångar. Med 30 poäng universitetsmatematik i bagaget är sånt där lätt att räkna ut !!
 • Dra igång ugnen på 175 grader.Förstekning av sida nr 2 i vardande


 • Fiska successivt upp de färdigt förstekta/brynta filéerna och inplacera i ugnssäker form.
 • Koka ur pannan med 3 msk BBQ sauce (jag körde på Kung Markattas BBQ eftersom det var den som fanns i kylen) eller en skvätt sojasås.
 • Glazea urkoket över anrättningen och hopp in i ugnen ca 8 minuter. Önskas mera färg kör på grillen sista 45 sekunderna.Glazeade och ute ur ugnen efter ca 8 minuter


 • Ansa typ 3 morötter, lite vitkål och 1 st rödlök. Kärna ur 1 st äpple. Sisådär lite på ett ungefär, ingen större panik behöver kännas kring de exakta proportionerna.Ett exempel på ingredienser i en variant av coleslaw


 • Riv ingredienserna till din coleslaw på den grövsta rivskivan. Alternativt strimla på relativt fin skiva. För successivt över till lämplig förvaringsbunke.
 • Krydda och rör ihop. Jag chansade vilt med en blandning av salt, peppar, 2 pressade vitlöksklyftor, chilipulver och klämde därefter helt spontant i med 3 dl gräddfil, ca 1 dl turkisk yoghurt, en sluring BBQ sauce och en skvätt sambal olek.
 • Serverade med favoriten jasminris. Portionspris landar kring 10 SEK per portion vilket för många är attraktivt efter den avklarade Julkommersen.Enkelpanerad kycklinglårfilé med coleslaw och jasminris73 de Northernlightsinvestment

6 kommentarer:

 1. Ser riktigt gott ut! Lite väl mager portion kan man tycka, men man kanske får ta om i NLI-hushållet(?). :-)

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det får man ;) Men farbror NLI är i tungviktsklassen och skulle behöva deffa några kilon.

   Radera
 2. Härligt med egen Coleslaw, såg krämig och god ut! Detta har jag aldrig testat göra själv i köket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det här är lite av en snabb fuskvariant. Det blir ännu bättre, men tar längre tid och mer jobb, om man skär för hand och förväller snabbt innan det blandas ihop. Kör man med råa grejer släpper det lite vätska och bör ätas upp inom några dagar.

   Radera
 3. Kl 22:42 - Det vattnas i munnen. Inte bra ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gå och gnag på några revbensspjäll vet jag !! ;)

   Radera