söndag 2 januari 2022

INKÖP vecka 52 2021

Dagarna har varit vykortsvackra här uppe i Norrland. Solen rullar likt en blodapelsin strax över horisonten i några timmar och sänker sig sedan ner i havet i ett sprakande pastellfärgat fyrverkeri. Men det är ändå tidiga och omisskännliga vårtecken för mig.

Nätterna är stjärnklara. Sent igår kväll böljade en slinga av grönt norrsken fram och tillbaka över stugan. Det var vanligare förr (för 10 år sedan) med fantastiska skådespel här ute vid kusten. I städer är det svårt att se i allt cityljus som reflekteras på himlen. Men här ute i beckmörkret syns det tydligt. Northernlights över Moskosel oktober 2010


Nedan redovisas de sista inköpen för året 2021. Därmed avslutas ett omfattande investeringsår där pensionsfonden Northernlights Globalfond i princip fördubblats. 

Kassan ligger i skrivande stund på 21% vilket indikerar fortsatta investeringar under åtminstone de tre första kvartalen 2022 inkluderande sparkvot från cirkusarbete. 

Jag är i dagsläget inte helt klar över investeringstakten. Min affärsplan är alltså bristfällig och stokastisk. Med andra ord är allt som vanligt, ingen anledning till panik 👀 Utökar mitt innehav i råvarubranschenBoliden (BOL) Portföljandel 0,67% Boliden är verksamma inom metallindustrin. Bolaget arbetar med prospektering, exploatering samt vidare distribution av ädelmetaller. Råvarorna består huvudsakligen av bly, zink, koppar och nickel. Övriga produkter som tillverkas inkluderar kopparsulfat, selen samt järnsand. Kunderna återfinns inom ett flertal sektorer, med störst inriktning mot bygg- och fordonsindustrin. Verksamheten drivs via flertalet dotterbolag runtom den europeiska marknaden.

Ares Capital Corp (ARCC) Portföljandel 0,29% Ares Capital är ett investmentbolag för förvaltning. Bolaget strävar efter att generera både inkomst och kapital appreciering genom skuld- och aktieplaceringar genom att främst investera i amerikanska mellanmarknadsbolag. Företaget grundades 2004 och har sitt huvudkontor i New York, USA.

Sandvik (SAND) Portföljandel 0,62% Sandvik är en global industrikoncern. Bolaget är specialiserade inom utveckling, tillverkning och vidare marknadsföring av produkter för metallbearbetning, maskiner och verktyg för bergavverkning, rostfria material, speciallegeringar, högtemperatur-material samt processystem. Bolaget grundades ursprungligen 1862 och är idag verksamma på global nivå. Huvudkontoret ligger i Stockholm.

Air Products & Chemicals Inc (APD) Portföljandel 0,31% Air Products & Chemicals är ett kemibolag. Bolaget utvecklar och producerar industriella gaser och diverse kemikalier som används inom industri-, livsmedels-, samt transportbranschen. Exempel inkluderar produktion av nitrogen, oxygen, helium och övriga gaser. Verksamhet innehas på global nivå, och utöver erbjuds även utrustning och tillhörande tjänster. Bolaget grundades 1940 och har huvudkontor i Allentown, Pennsylvania.

Snap-On Inc (SNA) Portföljandel 0,29% Snap-on är ett tillverkningsbolag. Bolaget tillhandahåller verktyg, utrustning och systemtillbehör. Deras produkter och tjänster omfattar huvudsakligen handverktyg, lagrings- och diagnostikprogram, informations- och hanteringssystem samt övriga tekniska lösningar. Kunderna återfinns inom varierande branscher, från tillverkning, logistik, sjukvård, till försvarsindustrin. Bolaget grundades ursprungligen 1920 och har sitt huvudkontor i Kenosha, Wisconsin.


73 de Northernlightsinvestment

4 kommentarer:

 1. Här nere i Göteborg är vi tyvärr tillbaka i grådiset. Lite trist efter en så fin period med kallt och klart väder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grådiset är väl vad jag förknippar mest med Gbg. När man är från Norrland så vistades man oftast där under Jul/Nyår. Tyvärr är det mycket grådis även här uppe nu under höstarna. Men nu är det riktig vinter, har nog kommit 30 cm snö senaste två dygnen.

   Radera
 2. Hade varit häftigt att få uppleva norrsken någon gång. Det har hänt att det förekommit härnere, men då har jag såklart missat det. Senast var faktiskt förra året. Apropå ditt inköp, så slog det ner en bolid i vattnet utanför Lysekil för inte så längesedan. Vi bor en bra bit bort, men kände ändå av den. Det är lite coolt med naturfenomen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Såg en tromb ute över havet här utanför en gång, men den dog ut snabbt som tur var. Ibland drar de upp över land och river nån kåk (sällsynt dock). Sedan var det en redig jordbävning för 15 år sedan i mina trakter så porslinet skakade i köksskåpen.

   Ja det är coolt.

   Radera