onsdag 29 december 2021

Cirkusliv december

Jag är en relativt rutinbunden man. Så jag packar alltid alla mina grejer i den ljusblåa stora 30 år gamla bagen som är märkt HIF. Som i Högskolans IdrottsFörening. Alltid med samma ordningsföljd ner i väskan. Jag har en lillebror oxå som jag vann i en frågesport på studentradion. Ougadogou var den avgörande frågan. Enkelt för en nörd som pluggat in alla världens huvudstäder.

Nere på Cirkusen är stämningen tvetydig men ändå jävligt entydig och enkel att tyda. En officiell version (tystnad) och en inofficiell (ifrågasättande). Den officiella härrör nog, som vanligt under så många år nu, från beslutsvånda och förnekelse. Flera pågående utbrändheter med sjukskrivning och initierade rehabplaner samt en med allvarliga psykosomatiska symptom. Över hälften av den specifika cirkusavdelningen. Tystnad, beslutsvånda och förnekelse är inte rätt medicin i det läget.

Två kännbara uppsägningar. Den senaste bara dagarna före Jul. Mångårig kompetens av rang som lämnar Cirkusen av uppenbara anledningar. Har samtalat med de berörda. Cirkusen måste åtminstone jobba med det uppenbara annars blir det förr eller senare problem. När de bästa lämnar har det gått långt. Tystnad, beslutsvånda och förnekelse är inte rätt approach i det läget.

Organisationsträd och dokument skapas med vakanser och utan förankring i verkligheten. Skrivbordsprodukter som ska bemannas via nepotism. Inställda obligatoriska sammankomster. Kompetensen finns inte alltid i byggnaden. Utredningar via extern konsult med djupintervjuer. Satt där själv i några timmar och förklarade för konsultfröken exakt hur landet ligger. Återsamling ett halvår senare. Marknadsföring är tydligen ett fokusområde av betydelse. Fyra timmar av bullshit-bingo och kvalificerat slöseri med tid och stora summor pengar.  

Så, i ett flyktigt samtal dan före dan före dopparedan runt annan fråga, poppar plötsligt mitt eget stundande frånfälle upp till ytan. Mina planer är väl trots allt att fortsatt bli kvar på Cirkusen ? Det som jag har sagt i över ett år kan väl inte stämma ? Jag replikerar att det blir i April, Maj eller Juni som jag kommer att sluta. Samtliga dessa månader kan vara väldigt njutbara här uppe i Norrland. Takdropp, kaffekopp mot en solig husvägg och fågelsång.

Jag är sliten och in i märgen trött. Måste ta hand om mig själv både till psyke och soma. Stoppa denna dränering av energi som lämnar mig tom och kraftlös mot slutet av dagen. Lyfta blicken från marken upp mot himlen igen.

Föga förvånande möts jag av tystnad, beslutsvånda och förnekelse. 

Men deltid då ?

Orkar där och då inte börja förklara att min typ av befattning och arbetssituation inte är hjälpt av deltid. Det blir bara samma som ska lösas på kortare tid till mindre pengar. Gagnar endast Cirkusen. Det borde personen framför mig rimligtvis förstå om huvudet plockas ut ur arslet och en grundkurs i empati genomförs.

Vi ska fortsätta samtalet senare. Efter helgerna. Det är för övrigt där vi befinner Oss just nu i det mesta. Allt ska ske efter helgerna.
276 ungar med 9 fruar. Deltid ?


När jag kommer ut till huset vid havet bär vi alltid in matvarorna först. Sedan packar jag upp den ljusblåa transitväskan och skjuter med foten in den under sängen. Vetskapen av att det om redan några dagar är dags att plocka fram den, packa ner allt igen och återvända till cirkuslivet efter helgerna gnager redan inom mig.
 

"Jag vill ha ett hus vid havet
Där jag kan höra alla måsarna
Och göra som jag vill"


"När jag kysser havet
Är jag tätt intill det verkliga
När jag kysser havet
Blir jag uppfylld av det märkliga
I att finnas till
Och allt jag vill är att leva, låta leva livet ut"


"Men ändå så pass nära att en tyst och stilla natt
När man sitter under stjärnorna, kan höra festens skratt
Jag trivs bäst i fred och frihet, för både kropp och själ"


73 de Northernlightsinvestment

14 kommentarer:

 1. Så himla skönt att du har möjlighet att gå !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, definitivt. Åtminstone kan man göra någonting annat ett tag.

   Radera
 2. Nej deltid är inte aktuellt i mitt fall heller. Då vet man hur det blir, jobba >100% men få <50% av lönen. När och om FIRE sker så får det bli med ett rent snitt.

  Vägen till frihet är ingen krogrunda; man kryper inte fram till friheten på sina knän.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan tänka sig hur det ska bli, man kan planera, man kan bestämma sig. Kanske blir det som man tänker.

   Radera
 3. Puh, jag hoppas att du står på dig! Även efter helgerna! Känns väldigt typiskt organisatoriskt att huvuden är någon annanstans än på skaft. "Kanske glömmer de bort att de vill sluta om vi bara låter tiden gå?" / "Det vi undviker att tänka på och planera inför, finns inte." ....typ!

  Nu har du åtminstone lite tid på dig att slipa på ditt avskedstal. Görs gissningsvis bäst när man visualiserar sina första steg i frihet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kommer att bli 6 intressanta månader efter helgerna :)

   Radera
 4. Ha ha, du är för skön. Jag gillar verkligen att läsa din blogg då du har ett sätt att skriva på som få andra har! Du bollar intellektuellt ordvrängeri med en stor portion humor, love it!
  Men vann du verkligen din lillebror i en frågesport? Mina föräldrar blandade alltid in någon storkjävel när min syskonskara skulle förklaras. Men sederna är kanske annorlunda i norr? :-)

  Må så väl du kan fram tills det är dags..
  Och så passar jag på att önska dig ett fantastiskt 2022!

  Mvh // PP

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack PP. Har plöjt mycket böcker i livet, som barn bodde jag periodvis på Stadsbiblioteket medans jag väntade på att mamma skulle sluta jobbet så vi kunde cykla hemåt. Då är det lätt hänt att man mot slutet av livet blir en enstöring med en massa ord i huvudet :)

   Humor måste iaf jag ha för att ta mig igenom det absurda livet. Lillebror är naturligtvis en mindre variant av den stora väskan som fortfarande är vid liv. Men den blev träningsväska under 90-talet (lagom stor) och överlevde nog inte in på 2000-talet. Jag tränade extremt mycket under 1990-talet.

   Du har humor du oxå ;)

   Radera
 5. Gott Nytt År!
  Hoppas DU får ett år utan cirkus aktiviteter ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att 2022 blir ett förändringens år. Gott Nytt År till dig oxå.

   Radera
 6. Usch, det låter riktigt illa. Det är tyvärr en vanlig åkomma på arbetsplatser med folk som springer omkring med huvudet i arslet... Det blir liksom inget bra så. Situationen du målar upp nu ter sig ön mer illa än den jag hittills uppfattat och då har den alltså uppfattats som ganska illa.

  Kämpa på och avveckla cirkusen så fort det är möjligt NLI!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag berörs bara indirekt av den största dysfunktionaliteten. Men det är ändå tillräckligt frustrerande. Kampen kommer att fortsätta.

   Radera
 7. Intressant rapport från Cirkusen. Jag har hela tiden varit inställd på att sluta vid ett årsskifte. Men varför? och som du skriver april-juni är nog bäst att sluta pga vädret. Blir det april förresten, då är det snart dags för att säga upp sig om du har 3-månaders uppsägningstid.

  Jag har också möte efter helgerna...Men hade hellre varit i dina skor där det är du som bestämmer agendan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänker att det kan vara lämplig tidpunkt att sluta när det finns mycket att göra, om man så önskar, och omgivningen vaknar till liv. Vilket är vår/försommar här uppe i Norrland. Har några tänkbara projekt att ägna mig åt (staket/stängsel/gångar i trädgårdslandet och stenlägga kring parkeringen).

   Sakta men säkert har jag totalt ledsnat på cirkuslivet. Men det finns många ljuspunkter oxå. Så agendan känns inte helt klar ännu. Däremot finns inget förtroende för att det kan utmynna i något "positivt" med de spelpjäser som är inblandade. Så tyvärr är jag negativ till en fortsättning.

   Däremot kan jag, som vi har pratat om tidigare, tänka mig att göra någonting helt annat på ett annat ställe. Men där har man ju åldern emot sig :)

   Radera