torsdag 2 december 2021

Utdelningar November 2021

En stor del av min investeringsstrategi  genomförs numera i form av Utdelningsinvestering

I början (fram till och med 2018) var jag inte så noggrann med att följa vilka utdelningar som trillade in. Noterade bara flyktigt i ögonvrån att det plötsligt fanns mer pengar på kontot idag än vad det gjorde när jag gick till sängs igår. Märkligt men välkommet fenomen.

Men sedan 2019 har strategin varit klart uttalad mot att via kontantutdelningar uppnå status som självförsörjande utan behov av andra typer av pension. 

Därför följer jag nu kontinuerligt hur den delen av min ekonomi utvecklas via:

 • Historisk utveckling för månatliga utdelningar
 • Historisk utveckling för årliga utdelningar
 • YTD utveckling för månatliga utdelningar

Den sista punkten är mest ämnad som en extra morot i början av det nya utdelningsåret då utdelningarna baseras på så få månader. Då är det roligare att följa och jämföra gentemot samma tidpunkt föregående år istället för helåret. Det kan ju ta lång tid innan man når upp till föregående års helårssummering.

Det hela ställs vidare i relation mot en teoretisk FIRE-nivå som representerar kostnaden för att betala alla mina tomgångsräkningar för helåret. Denna nivå inflationsindexeras naturligtvis.


Månatliga utdelningar
För November månad ökade utdelningarna med +197% jämfört med samma månad år 2020. Det är naturligtvis ett mycket bra utfall och starkt uppmuntrande att erhålla nästan 3 ggr så mycket kontanter in på kontot. Det visar på att jag nu rör mig snabbt i önskvärd riktning.

Förklaringar står att finna i en del extrautdelningar samt mina medvetna investeringar i Telekom, Preferensaktier och D-aktier under året. Därtill många utökade positioner i transatlantiska innehav med generellt högre USD/SEK kvot.

Ibland blåser alla vimplar åt rätt håll. Ibland är det motvind som en knytnäve i bröstet, -25 grader och blodsmak i munnen när man stretar fram genom vintermörkret på cykeln på väg mot Cirkusen.    
Utdelningarna i november 2021 var 197% större än november 2020Årliga utdelningar
Under november månad uppnåddes en utdelningsökning på +103% jämfört med helåret 2020. Då återstår ännu december månads kontantutdelningar. Förväntningarna på december månad är dock lågt ställda så jag siktar mot ett slutresultat kring +112% för helåret 2021. 

Men det är trots allt mycket bra eftersom 2020 slutade på +127% jämfört med 2019. Jag gick in i 2021 från ett högt resultat.
Trots allt en vacker uppåtgående trend sedan 2016Utdelningar YTD
Utdelningarna YTD (Januari - November) summeras till +121% jämfört med utdelningarna motsvarande period (Januari - November) 2020. Målet för helåret 2021 (+100%) har sedan tidigare uppnåtts. 

YTD november summeras dessutom till 85% av nivån för teoretisk möjlighet till FIRE. Förhoppningen är att jag på Nyårsafton 2021 har nått upp till 92% av teoretisk FIRE.
85% av teoretisk nivå för FIRE uppnåddes under novemberDen andra huvudsakliga delen av min investeringsstrategi är för övrigt Fondinvestering.73 de Northernlightsinvestment

9 kommentarer:

 1. Många procent blir det. Den röda stapeln är alltjämt lite för hög. När säger prognosen att någon av de andra färgerna vinner?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha...ja det är viktigt med procenten. Jag skippar dock numera mitt oerhört långa inlägg med alla numeriska värden. Testar köra lite uppdelat istället.

   Under nästa år vinner den blåa stapeln över den röda. Ett tag hade jag förhoppningen att det skulle bli redan i år. Men jag är tydligen bättre på att hålla i kassan än dig :)

   Radera
  2. Nästa år smäller det då. Jag kan inte minnas när jag höll så bra i kassan som jag gjort den här hösten. Över 1% i kassa har jag haft i flera veckor nu, kanske t.o.m månader ;-)

   Radera
 2. Det går allt fortare mot fire, diagrammet över de årliga är riktigt trevligt att beskåda! Väl i fire får du nog fortsätta med cyklandet, det bygger och behåller karaktär!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har accelererat ordentligt sedan jag väl bestämde mig för strategi. Just den bilden är nog mest inspirerande.

   Radera
 3. Ser bra ut NLI. Cykling i -25 är riktigt karaktärsstärkande som kalkyl skriver. Cyklar också året runt till min cirkus.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det stämmer. Varför ta den enkla vägen. Jag kan köpa en ny bil nu efter jobbet, men jag väljer att inte göra det. Vi får se, kanske till våren.

   Borde bara komma igång med skidåkning oxå. Som du.

   Radera
 4. Procent kan du hålla för dig själv men för oss som läser är det värdelöst. Om du är anonym varför inte visa kronor istället så blir det mera intressant. Tack

  SvaraRadera
  Svar
  1. För de flesta är det nog så att man vill veta hur mycket pengar andra sitter på.

   Det där beror på personlig läggning. Själv skiter jag i om människor sitter på portföljer värda 100.00 eller 100 miljoner. Utveckling, trender och hur man jobbar för att nå sina mål är det intressanta.

   Även om inte DU känner till min identitet så betyder det inte nödvändigtvis att jag är helt anonym.

   Radera