onsdag 15 december 2021

Champinjoninflation

Mitt förhållande till matsvamp har inte alltid varit så tolerant, inbjudande och intensivt som det är idag. Det var först 1987 när jag började arbeta i storkök som intresset väcktes. Jag började i disken och arbetade mig vidare till köksbiträde först i det varma köket och sedan i kallskänken.

Det var 80-tal, det var en ung och snygg och vältränad Northernlightsinvestment som skalade potatis och lök, kokade Pajalagröt, panerade rödspätta, tillverkade smörgåstårtor, kokade jordgubbskräm, brynte svamp och lök och gratinerade en och annan broccoligratäng. Ensam av manligt kön bland ett 30-tal kvinnor i åldrarna 18-60. 

Den tiden då man fortfarande klarade av att gå ut och partaja en torsdag, stiga upp och ramla iväg till jobbet nästa morgon. En lärorik och mycket intressant tid i mitt liv 👀

Management såg mitt stora intresse för mat och sedermera kom ett erbjudande om graviditetsvikariat som senare övergick i min allra första fasta anställning.

Någonstans där vid de stora stekborden med svetten pärlande i pannan upptäckte jag hur välsmakande någonting så enkelt som stekt svamp och lök är på en skiva smörstekt toast. Men än idag möter jag vuxna människor som inte klarar av att äta svamp. Tydligen är det något fel med konsistensen. Inte ser det ju ut som falukorv heller. 

Till min fasa upptäckte jag igår vid den traditionella överflygningen inne på mitt lokala Willys att den svamp som förra veckan kostade 40kr/kg nu plötsligt har stigit med 5% till 42 kr/kg. 
Vi finns även gratis i Skogen slöfock !!Det är mer än den generella inflationen vilken tydligen uppgick till 3,6% i november. En ökning från oktober månads 3,1%.

 


Den officiella inflationen i Sverige


Uthålligt hög inflation är inte önskvärd ur ett flertal scenarion. Förutom att man får betala mer för det dagliga brödet, och champinjonerna, så ökar med tiden risken för att riksbankerna börjar höja sina respektive styrräntor. Därmed inleds troligtvis en lite sämre period för alla oss som investerar på finansmarknaderna.

Denna typ av uthållig inflation är inte nuvarande konsensus. Däremot har de initiala uttalandena, om att detta endast är en högst tillfällig fluktuation, dämpats i frenesi och oron tilltar i styrka.

Jag vet bara att mina champinjoner har blivit dyrare och den där svampkursen på Medborgarskolan med tillhörande exkursion känns alltmer tilltalande. Champinjoner i skogen är tydligen väldigt lika juvenil vit flugsvamp.


73 de Northernlightsinvestment

2 kommentarer:

  1. Det ska egentligen inte gå att ta fel på champinjoner då de inte är vita inunder. Men det hjälps inte. jag blir hispig av blotta tanken att svampen skulle kunna fördärva min stackars lever.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är visst ena fruktansvärda skador man kan få för att man råkar steka lite fel svamp och lägga på toasten. Gula kantareller och champinjoner från butiken är det enda jag äter. Å lite stenmurkla ibland...kanske som murkelstuvning till entrecoten på Nyårsafton. Men där tvistar de kunniga om det är OK efter 3 förvällningar...

      Radera