söndag 19 december 2021

TRANSAKTIONER vecka 50 2021

Snöskottning, julpyntande och streamade tv-serier. Så kan helgen sammanfattas i korthet.

I den lite längre versionen så skottar jag än så länge alltid snö manuellt. Ingen hjälp från snöslungor, fyrhjuling med plogtillsats eller liknande. Ännu. Men så kommer det naturligtvis att bli så småningom. Om man får leva länge så är ålderdomen oundviklig och även mina till synes enorma kroppskrafter kommer successivt att avta. Jag gör mig definitivt inte några andra illusioner.

Däremot har jag stor hjälp av sambon som är en mycket märklig kvinna (om jag jämför med grannkvinnorna exempelvis) då hon förefaller tycka om att skotta snö och oftast är ute på gården före mig när det har snöat. Frisk luft och gratis motion är inte att förakta.Förr eller senare kommer man till insikt


Kristi födelsedag närmar sig och sent omsider är jag igång med pyntandet. Mitt förhållande till allsköns keramiktomtar och tovade änglar kan den som så önskar läsa mer om i inlägget Jularna. Nu fattas bara mammas vävda julmattor och gardinerna med julbockar så kan eventuella resenärer från nordpolen klämma sig ner genom mitt kaminrör. Så blir det sotat på samma gång.

Har börjat se på en serie vid namn "Young Sheldon" som är föregångare till kultserien "Big Bang Theory" där huvudkaraktären är den överintelligenta och med diverse psykiatriska diagnoser utrustade teoretiska fysikern Sheldon Cooper. BBT är en av mina favoritserier, YS är jag fortfarande tveksam till. Antagligen fortsätter jag för närvarande att se på den (avsnitt 8 säsong 1 just nu) allenast eftersom det fortfarande är kul att få en inblick i Sheldons barndom.

Transaktionsveckan bestod i en framtvingad försäljning i kollektivtrafikbolaget Nobina vilket jag troligtvis nu är sist att redovisa i ekonomibloggsfären.

Det blev även inköp i ett helt nytt innehav i form av Ares Capital Corp. En högutdelande BDC som pysslar med lite riskkapitalbetonade aktiviteter. Men jag kastade in en startposition och avser, enligt ordinärt förfarande i min pensionsfond, fortsätta fylla på vid lämpliga tillfällen framöver.

Det blev mitt individuella innehav nummer 186 i pensionsfonden Northernlights Globalfond.

Nedan redovisas samtliga inköp under vecka 50.


Ares Capital Corp (ARCC) Portföljandel 0,15% Ares Capital är ett investmentbolag för förvaltning. Bolaget strävar efter att generera både inkomst och kapital appreciering genom skuld- och aktieplaceringar genom att främst investera i amerikanska mellanmarknadsbolag. Företaget grundades 2004 och har sitt huvudkontor i New York, USA.

Handelsbanken B (SHB B) Portföljandel 0,61% Handelsbanken bedriver bankverksamhet. Inom banken erbjuds bland annat finansiering av olika slag som bolån, företagsfinansiering, finansiering via kapitalmarknaden samt riskhantering. Kunderna, både privat- och företagskunder, återfinns inom bankens hemmamarknader runtom Norden och Europa. Handelsbanken grundades ursprungligen 1871 och har sitt huvudkontor i Stockholm.

Resurs Holding (RESURS) Portföljandel 0,59% Resurs Holding är verksamma inom finanssektorn. Bolaget specialistkompetens återfinns inom konsumentkreditmarknaden där störst verksamhet drivs via dotterbolaget Resurs Bank. Inom koncernen erbjuds ett brett utbud av finansiella tjänster, huvudsakligen inriktat mot lånefinansiering, betallösningar, samt nischade försäkringsprodukter. Verksamhet återfinns inom den nordiska marknaden, med huvudkontoret i Helsingborg.

SEB A (SEB A) Portföljandel 0,78% SEB är en nordisk finansiell koncern. Banken erbjuder kunder i Norden och de baltiska länderna rådgivning och ett brett utbud av andra relaterade finansiella tjänster. I de nordiska länderna innehar verksamheten en stark inriktning mot företagsaffärer, sparande och investment banking. Banken har även kontor i Nordamerika och Asien för att fungera som en mellanhand mellan investerare och den nordiska marknaden. Huvudkontoret ligger i Stockholm.

Assa Abloy B (ASSA B) Portföljandel 0,33% Assa Abloy är en leverantör av lås- och dörrlösningar. I området för elektromekaniska säkerhetslösningar innehar koncernen kompetens inom passerkontroll, identifiering, dörrautomatik och hotellsäkerhet. Assa Abloy finns representerat i samtliga globala regioner med störst verksamhet inom Europa, Nordamerika och Australien. Bolaget skapades genom en sammanslagning av svenska Assa och finska Abloy under 1994. Huvudkontoret är beläget i Stockholm.

Medtronic (MDT) Portföljandel 0,32% Medtronic är verksamma inom hälsovårdsteknik. Störst specialisering återfinns inom områdena hjärt- och kärl, diabetes och diverse terapibehandlingar. Kunderna återfinns bland sjukhus, kliniker och apotek runtom den globala marknaden, med störst kundbas inom Nordamerika. Medtronic grundades 1949 och har huvudkontor i Dublin, Irland och Fridley, Minnesota.

Axfood (AXFO) Portföljandel 2,07% Axfood är verksamma inom dagligvaruhandeln. Bolaget är specialiserade inom detalj- och partihandel och inom koncernen återfinns ett flertal dagligvarukedjor, där de mer kända inkluderar Hemköp, Willys och PrisXtra. Idag står den svenska marknaden för majoriteten av försäljningen och försäljning sker huvudsakligen via fysiska butiker, men bolagets varumärken erbjuder även hemkörning av varor, samt diverse matkasseleveranser. Huvudkontoret ligger i Stockholm.

Tele2 B (TEL2 B) Portföljandel 2,58% Tele2 är verksamma inom telekombranschen. Bolaget är i huvudsak inriktade mot att erbjuda tjänster på den europeiska marknaden, vilket innefattar lösningar inom bredband, fast och mobil telefoni, datanät, kabel-TV och innehållstjänster. Produkterna och tillhörande tjänster riktas huvudsakligen mot SME bolag (Small-to-medium-sized enterprises) men även till privatpersoner. Huvudkontoret ligger i Stockholm.

Intrum (INTRUM) Portföljandel 0,79% Intrum är verksamma inom finansbranschen. Bolaget är specialiserade inom hantering av kredithanteringstjänster, med störst inriktning mot fakturaköp, kreditinformation, fakturering och inkassorelaterade frågor. Intrum grundades ursprungligen 1924 och innehar idag verksamhet inom den europeiska marknaden, med små- och medelstora företagskunder som dominerande kundbas. Huvudkontoret ligger i Stockholm.

Amgen Inc (AMGN) Portföljandel 0,47% Amgen är ett globalt bioteknikbolag. Bolaget är specialiserade inom utveckling av läkemedel för patienter som lider av allvarliga sjukdomar. Produktportföljen består av olika varumärken, inkluderat Neulasta och Neupogen, läkemedel som är utvecklat för att förhindra infektioner vid kemoterapibehandling. Bolaget grundades under 1980 och har sitt huvudkontor i Thousand Oaks.


73 de Northernlightsinvestment

6 kommentarer:

 1. Jag tycker alla fd ägare av Nobina jublade när budet kom. Det förvånade mig. När något av mina innehav blir utköpta från börsen så brukar jag bli lite småsur. Kanske är det belöningssystemet som kickar in hos alla utan mig när premien annonseras? Jag köper oftast för att äga och då sätter utköp effektivt käppar i det hjulet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nope, jag jublade inte, var lika tråkigt utköp som ICA. Två fina spelare som n lämnat portföljen...

   Radera
  2. Nix, det var inte något som jag såg som positivt. Inte ICA heller, eller Aircastle för den delen. Som bekant fokuserar jag inte på att maximera totalvärdet utan på att (i den här delen av min portfölj) skapa förutsättningar för långsiktigt uthålliga utdelningar med utdelningstillväxt över inflationen.

   Tyckte dock inte att det fanns något val utöver sälj.

   Radera
  3. Skönt att läsa att jag inte är ensam om den känslan. Vid utköp tvingas man dessutom ta jobbiga beslut om i vilket/vilka innehav pengarna nu skall in och arbeta i.

   Radera
 2. Men NLI, du glömmer väl förstås inte att om nu nån resenär från Nordpolen tar sig ner genom kaminröret att betala in lite skatt till Maggan så att hon får råd med lite glögg?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr finns det inte någon större valfrihet avseende just den där biten ;)

   Radera