torsdag 23 december 2021

ATH och Tomterallyn

Jag har ingen större tradition av att basunera ut nya nivåer av ATH i min totalekonomi eller i de individuellt största bitarna som utgör totalen:

 • En kapitalförsäkring som innehåller min pensionsfond Northernlights Globalfond. Den består i dagsläget av 186 enskilda aktieinnehav (de flesta utdelande) diversifierade över geografi, valutor samt branscher. Därtill ingår 23 fonder samt 9 ETFer i avsikt att täcka upp de vita fläckarna på investeringskartan avseende framförallt sektorer där jag valt att inte direktinvestera i någon nämnvärd utsträckning.
 • En kapitalförsäkring benämnd FIRE Year One. Kapitalet i denna är tänkt att användas under det första året som oavlönad före detta cirkusmedarbetare. Jag valde 2020-11-18 att avsätta detta kapital i 5 fonder inriktade mot growth, småbolag, ny teknik och alternativa energikällor. Mitt val av dessa fonder berodde troligtvis på avsaknaden av adrenalin och volatilitet i vardagen 👀

Men efter de senaste veckornas utveckling kändes det väldigt oväntat med en ny högstanotering då den senaste inträffade 26 november.

För en dryg månad sedan var jag fullt och fast inställd på att året skulle avslutas på ett mycket starkt vis. Men så kom omikron in i våra liv som den 5e vågen med nya restriktioner, skenande sjukvårdsstatistik och nedstängningar av länder och gränser. 

Där någonstans började jag förbereda mig mot ett lite kraftigare nedställ med förnyade möjligheter till avsättning för kassan (22% i dagsläget). Men icke, OMX30 stänger på +2,18% dan före dopparedan och det blev ett oväntat ATH istället.

Begriper mig inte riktigt på marknaden alla gånger. Men botten går väl ur nästa vecka istället.
  Total ekonomisk utveckling januari 2010 => 2021-12-23


Om vi kastar ett öga på hur de olika delarna av totalekonomin bidrar till dagens finansiella toppresultat synes vissa differenser. Färden framåt uppåt fortlöper med varierande förlopp. Sköldpaddan och Haren kör tomterally med olika metodik.

Jämförelselinjen är DJ World Index.
 


186 aktier, 23 fonder, 9 ETFer aka Northernlights Globalfond


Lite annorlunda ser det ut i de 5 adrenalinstinna fonderna som tillsammans utgör FIRE Year One och mestadels ägnar sig åt base-/bungyjumping. Här gäller det, när den dagen kommer, att trycka på knappen SÄLJ vid rätt tidpunkt.
 


En kombo av growth, småbolag, hållbar energi och ny teknik år 2021


Eftersom pensionsfonden Northernlights Globalfond är 20ggr större än FIRE Year One är det den delen som går vinnande ur bataljen 👀


73 de Northernlightsinvestment

2 kommentarer:

 1. Jag har inte kollat statusen för min porfölj denna vecka ännu. Jag trot Toronto-börsen har halvdag idag och får invänta stängning där antar jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, såg det. Förde över en del av kassan ifall det blir några glöggfryntliga inköp i Kanada ikväll.

   Radera