tisdag 7 december 2021

Volatilitet i absolut världsklass

Det var inte länge sedan jag skrev ett malligt inlägg angående utvecklingen i mitt kapital avsett för FIRE Year One där utvecklingen då (för 3 veckor sedan) var i runda slängar +37% sedan start 2020-11-18. Med andra ord hade mina placeringar i 5 stycken spännande fonder med inriktning growth, ny teknik, småbolag och hållbar energi på 1 år gett mig 5 extra månader av betalda räkningar.

Studerar man grafen nedan kan man lugnt påstå att jag jinxade 😎 utvecklingen lite lätt. Det festliga 1-års firandet sammanföll i princip exakt med Högstanoteringen. 

Sannerligen en remarkabel volatilitet i denna samling av fonder. Det är tur att jag sitter på både plan B, C och D ifall något liknande skulle inträffa precis när det är dags att casha in och börja shoppa knäckebröd, mellanmjölk och kycklinglårfilé med kort datum (prisreduktion 50%) för pengarna.En liten lokal coronakrasch i FIRE Year One


Under samma period har det varit något mindre volatilt i min pensionsfond Northernlights Globalfond med huvudsakligen direktavkastande individuella innehav (184 st). Men man kan ändå ana en liten knix på kurvan där längst till höger 👀

Jämförelseindex är DJ World Index.Pensionsfonden Northernlights Globalfond är trist och förutsägbarSådan är den nu en gång för alla den där finansmarknaden där vi väljer att placera våra pengar. Det gäller bara att undvika att måla in sig i ett hörn och börja överväga att sälja där nere på botten.73 de Northernlightsinvestment

16 kommentarer:

 1. Skönt med trist och förutsägbart, kittlar inte så mycket i magen! ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ähhh...det ska kännas att man lever !! Funderar på att tvärsälja alla stabila tråkmånsar i portföljen och gå all in i Shopify, Cloudflare eller varför inte Datadog Inc.

   Radera
 2. Oj vilket fall i FIRE Year One. Men man får inte bry sig för mycket om dag-till-dag-värdet även om jag själv har lite svårt med det.

  Lägger bara in ett värde per månad i min graf och då får man bort många mindre oroligheter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, jag bryr mig överhuvudtaget ingenting om hur det rör sig i just den kapitalförsäkringen. Det är bara kul och lärorikt att kunna belysa variationer ur olika perspektiv.

   Jag tycker inte om att bara lyfta fram det positiva. Det är minst lika viktigt att belysa den andra sidan av myntet.

   Radera
 3. Volatilt känns som förnamnet just nu. Dagens uppgång var rejäl och motsvarade flera månadslöner. Verkligen en slags varannandagsbörs.

  Bra med backuper. En sån dipp i början på fire kan nog slå ner det mest positiva humöret.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jupp...hoppar och far i vissa delar av portföljen. Men USD fungerar fortfarande oftast som stötdämpare i nuläget...

   Radera
 4. Min portfölj rör sig likt tonårsdotterns humör, inte helt förutsägbart men tillräckligt för mig att undvika ögonkontakt i allt för stor utsträckning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha...klockren liknelse. Antar jag. Har ju inga egna barn utan har bara haft några hundar. Det var nog lättare, dom undvek oftast ögonkontakt med mig. Du känner väl till att den som viker med blicken har förlorat...

   Radera
  2. Ja även dottern känner till den regeln...

   Radera
 5. Ibland när jag knallar runt på Willys eller Hemköp och kollar om det inte finns något med dåligt datum så funderar jag på vad omvärlden skulle säga om de visste att jag i värdepapper var miljonär och ändå letar jag halva priset varor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så brukar jag oxå tänka ;) Jag brukar säga att jag lever mitt liv som en uteliggare ungefär. Men snart ska jag börja slösa (hjälp!!)...

   Radera
  2. Är lite osäker på om det någonsin kommer att fungera att börja slösa efter några år i den här skolan. Vi kanske slutar som Mr X nere i Göteborg med 17 mille på kontot den dagen vi avslutar jordelivet.

   Radera
  3. Jag är tämligen säker på att öka konsumtionen i FIRE. Uppskattar mycket lite finare mat (en lagrad ost vs hushållsost, fin skinka vs pressad, fin köttbit vs falukorv), gillar att resa långt och länge (lyx inget krav dock), gillar teknik etc. Nu i uppbyggnadsfasen av portföljen håller jag igen mer än jag vill för att bygga värde.

   Radera
  4. C: Finns nog i mitt fall en viss risk för det. Vore lite tragiskt om det blev så eftersom jag inte har några direkta bröstarvingar.

   Småland: Det blir förhoppningsvis ökad konsumtion. Men jag är nog även i det fallet en 80% vardag och 20% lyx människa.

   Radera
  5. Du kanske ska göra som Mr Nobel. skriva ett testamente och starta en stiftelse som delar ut pengar till något trevligt ändamål. Vore väl trevligt om kungen och drottningen kom med sina fina kläder och delade ut Mr Northernlights stipendium varje år till en storslagen fest. ( där det självklart serveras något som typ pastagratäng eller så :D

   Radera
  6. Haha...jag har faktiskt tänkt en liknande tanke den senaste tiden om det blir så tragiskt. Våldsutsatta kvinnor kan vara en tänkbar grupp. Eller så får man bli sugardaddy mot slutet. Då tar nog pengarna slut snabbt...;)

   Radera