lördag 4 december 2021

INKÖP vecka 48 2021

Den fjärde snövågen har nått norrlandskusten. De tre första smälte bort men denna ser faktiskt ut att ligga kvar inte minst beroende på att vinterkylan nu även etablerat sig. 

Även södra Sverige förefaller nu satsa mot White Christmas. Snömängden här uppe är betydligt större, men paniken förefaller däremot betydligt mindre. Åtminstone om man ska tro på nyhetsrapporteringen.

Vi är från Norrland, vi är lugna och stabila 👀  

Mina investeringar har under veckan rullat på precis som vanligt. Jag köper i utvalda delar av det som dippar kraftigt och därtill märker jag på mitt shoppingmönster en dragning mot fonder och ETFer vid den senaste tidens minikorrigeringar.

Så även denna gång då det blev kompletterande inköp i:
 
 • iShares Electric Vehicles & Driving Technology ETF som jag fick upp ögonen för via Investeringsundersköterskan. Nu löste ett kurslarm ut. Jag jobbar mycket med att sätta kurslarm med lämpliga nivåer i de flesta av mina innehav. Det är lite tidskrävande men hjälper till att skapa en betryggande falsk illusion av kontroll 👀 Denna ETF är alltså inriktad mot elektriska fordon och har 121 stycken individuella innehav där Nvidia är störst och upptar 4,17%. Blott på andra plats hittar vi Tesla med 4,02%.
 • Spiltan Aktiefond Investmentbolag den väl ingångna gamla galoschen med ett gäng solida svenska investmentbolag på innehavslistan.
 • MS INVF Global Opportunity A med globalt fokus (57% USA dock) mot spännande företag som av förvaltarna anses sitta på konkurrensfördelar.
 • Länsförsäkringar Indexnära USA med giganter som Microsoft, Apple, Amazon, Tesla (the future is electric), Alphabet med flera.
 • Swedbank Robur Globalfond A med placeringar i massor av små och stora företag varav 70% är placerade i USA.
 • Swedbank Robur Ny Teknik A den numera klassiska kassakon som en tid har haft lite problem med att hitta rätt enligt sin strategi i år (-3,39%). Men den repar nog säkert mod igen och berikar oss alla rikligt kommande år.Om efterfrågan på el ökar, vad händer då teoretiskt med priset ??I övrigt vill jag ur veckans investeringsmängd lyfta fram inköp i de kanadensiska bankerna Toronto-Dominion Bank och Bank of Nova Scotia där utdelningshöjningar på storleksordningen 11% nyligen annonserats. Det är en skaplig framtida löneförhöjning in på min kapitalförsäkring, utan att jag ens behöver kliva upp ur sängen, och dylikt premieras oftast från min sida med nya inköp.

Under veckan genomfördes inköp i nedanstående individuella värdepapper. Fast. Emilshus Preferens är ett nytt innehav vilket gör att jag nu hamnar på totalt 184 stycken enskilda värdepapper i min egenkomponerade PENSIONSFOND Northernlights Globalfond USD SEK CAD EUR NOK DKK ETF (Dist) 👀     


Volvo Cars B (VOLCAR B) Portföljandel 0,22% Volvo Cars är en global biltillverkare. Bolaget fokuserar på design, utveckling, tillverkning, distribution och försäljning av personbilar i premiumsegmentet, med särskilt fokus på helt elektriska bilar. Utöver huvudverksamheten erbjuds andra nya mobilitetstjänster och diverse leasing- och finansieringsmöjligheter. Volvo Cars grundades i Göteborg 1927.

Intrum (INTRUM) Portföljandel 0,67% Intrum är verksamma inom finansbranschen. Bolaget är specialiserade inom hantering av kredithanteringstjänster, med störst inriktning mot fakturaköp, kreditinformation, fakturering och inkassorelaterade frågor. Intrum grundades ursprungligen 1924 och innehar idag verksamhet inom den europeiska marknaden, med små- och medelstora företagskunder som dominerande kundbas. Huvudkontoret ligger i Stockholm.

Toronto-Dominion Bank (TD) Portföljandel 0,49% Toronto-Dominion Bank är ett bankföretag som bedriver allmänt bankverksamhet genom bankaffärer och kontor belägna över hela Kanada och utomlands. Banken och andra dotterbolag erbjuder ett brett utbud av bank-, rådgivningstjänster och rabattmäklare till privatpersoner, företag, finansinstitut, regeringar och multinationella företag. Bolaget grundades 1855 och har sitt huvudkontor i Toronto, Kanada.

Tele2 B (TEL2 B) Portföljandel 2,76% Tele2 är verksamma inom telekombranschen. Bolaget är i huvudsak inriktade mot att erbjuda tjänster på den europeiska marknaden, vilket innefattar lösningar inom bredband, fast och mobil telefoni, datanät, kabel-TV och innehållstjänster. Produkterna och tillhörande tjänster riktas huvudsakligen mot SME bolag (Small-to-medium-sized enterprises) men även till privatpersoner. Huvudkontoret ligger i Stockholm.

Nobina (NOBINA) Portföljandel 0,32% Nobina är en heltäckande operatör inom kollektivtrafik. Bolagets verksamhet återfinns på nordisk nivå där bolaget arbetar med prospektering av anbudsmöjligheter och tillhörande arbete, samt med aktiv förvaltning av offentliga trafikkontrakt. Under Nobina koncernen går även bolaget Nobina Technology, vars vision är att driva teknisk utveckling inom koncernen. Huvudkontoret ligger i Solna.

Alfa Laval (ALFA) Portföljandel 0,24% Alfa Laval är ett tillverkningsbolag. Bolaget är idag specialiserade som leverantör av specialprodukter och processtekniska lösningar för värmeöverföring, separering och flödeshantering. Exempel på produkter är kontrollsystem, analytiska instrument samt ventiler och pumpsystem. Lösningarna används huvudsakligen bland industriella aktörer på global nivå. Bolaget kom ursprungligen till under 1883 och har idag sitt huvudkontor i Lund.

Handelsbanken B (SHB B) Portföljandel 0,51% Handelsbanken bedriver bankverksamhet. Inom banken erbjuds bland annat finansiering av olika slag som bolån, företagsfinansiering, finansiering via kapitalmarknaden samt riskhantering. Kunderna, både privat- och företagskunder, återfinns inom bankens hemmamarknader runtom Norden och Europa. Handelsbanken grundades ursprungligen 1871 och har sitt huvudkontor i Stockholm.

Fast. Emilshus Pref (EMIL PREF) Portföljandel 0,12% Emilshus är verksamma inom fastighetsbranschen. Bolaget äger och förvaltar över fastighetsbestånd. Fastigheterna består huvudsakligen av kommersiella fastigheter. Visionen är att långsiktigt äga fastigheterna med fokus på förvaltning och vidareutveckling. Utöver huvudverksamheten erbjuds support och tekniskt underhåll. Störst andel av fastighetsinvesteringarna återfinns inom Småland.

Bank of Nova Scotia (BNS) Portföljandel 0,84% Bank of Nova Scotia tillsammans med dotterbolag är ett bolag inom finansiell service med kontor i Nord- och Sydamerika och Asien. Banken erbjuder ekonomisk rådgivning och lösningar samt dagliga bankprodukter korthantering, check- och sparkonton, investeringar, hypotekslån mm till personer och företag. Banken grundades 1832 och har sitt huvudkontor i Toronto, Kanada.

Bristol-Myers Squibb Co (BMY) Portföljandel 0,31% Bristol-Myers Squibb är ett globalt biofarmaceutiskt bolag. Bolaget är inriktade mot forskning och utveckling inom flera medicinska områden, inkluderat onkologi, immunvetenskap samt hjärt-kärlsjukdomar. En stor del av verksamheten består av att upptäcka nya läkemedel för patienterna som lider av allvarliga sjukdomar. Produkterna säljs via flertalet distributionskanaler, via grossister, återförsäljare, samt direkt till sjukhus.73 de Northernlightsinvestment

6 kommentarer:

 1. Vi får passa oss så vi inte blir anklagade för kursmanipulation av iShares ETF:er ;)

  SvaraRadera
 2. Även här i Göteborg är det nu riktigt vintrigt och kallt. Trevligt och ljust men lite lurigt för mig som gillar att löpträna. Även cykelhastigheten till och från jobbet begränsas något men vem har bråttom?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har 5 min cykelsträcka på sommaren, typ 7-8 min vintertid med halka, snödrev och kommunalt uselt plogade vägar. Kallaste cykelturen förra vintern var i -29,7 grader. Då gick det inte fort. Det är oftast en sån där smällkall period precis i början på det nya året.

   Radera
 3. Har tillbringat de senaste 24h med att på vingliga höga klackar halka omkring på oskottade trottoarer i Göteborg. Det hade varit intressant att vara en fluga på väggen när stadsplaneringsfolket "löser" problemet som snön ändå för med sig, bara genom att finnas i stan. Halvmeter höga vallar vid övergångsställen, snömodd/slask som skvätter från bilarna och snö som rasar från taken.

  Annars gillar jag snö, vart man än vänder blicken ser det ut som ett vykort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. På de där gatorna i Göteborg har jag rumlat många gånger. Dock aldrig i högklackat ännu. Det får bli ny punkt på the bucketlist.

   Jag väljer ALLTID snö före regn.

   Radera