torsdag 9 december 2021

Pastagratäng 8 SEK

Det här är löjligt billig och lättlagad vardagsmat som jag brukar slänga ihop då och då när tiden eller energinivåerna är lite extra begränsade. Slutresultatet blir aldrig likadant. Bara slå på autopiloten i 20 minuter och sedan 20 minuter till i ugnen. Man får minst 10 portioner jämfört med att käka 1 enda portion ute på lokal. 

Dåligt för den nu omikronutsatta restaurangbranschen. Men bra för din sparkvot, investeringstakt och framtida ekonomiska utveckling. Välj att prioritera dig själv åtminstone emellanåt.

Med jämna mellanrum hittar man, tex på någon lokal Axfoodfilial, huvudingredienser som kassler eller korv med kort datum prisreducerat med -50%. Köp några förpackningar och släng in i frysen för framtida behov. De övriga ingredienserna (lök, fryst broccoli, champinjoner, pasta etc) får du till överkomligt pris nästan alltid.  


Pastagratäng 8 portioner

 • Börja med att koka upp pastavatten och koka 500 g pasta i form av till exempel fusilli enligt anvisningarna på paketet. 8 minuter var det på min pasta från Garant (7,90 SEK). Tillsätt olja/smör till den avrunna pastan.
 • Tina några nävar fryst broccoli i varmt vatten.
 • Slanta upp och bryn 800 g korv (i mitt fall var det Scan original grillkorv, som jag hittade i frysen, inköpt några veckor tidigare för 25 SEK) i woken/stekpannan. Bryn ordentligt så att det blir lite färg/stekyta. Det är fördelaktigt för smakens skull.
 • Hacka 2 stora lökar och strimla 12-15 medelstora champinjoner. Mata successivt ner detta i woken och bryn under sporadisk omrörning. Salt, peppar, chili, ingefära och blandade örtkryddor (basilika, oregano, dragon) är lämpliga smaksättare. Alla kryddor i torkad form.
 • Krama försiktigt ur vattnet från den nu tinade broccolin och gå över med kökskniven ett par varv. Släng ner även detta i woken och rör om. 
 • Vispa ihop en toppredning avsedd för konsistens = stuvning på ca 3dl mjölk och ca 0,5dl mjöl. Häll den över allt det stekta/brynta och rör om ordentligt. Tycker du att det blir för tjockt späd med lite mer mjölk.
 • Kläm i några rediga skvättar sötstark senap och några duttar BBQ sauce. Låt det puttra ihop på låg värme någon minut.
 • Avsluta med att dra woken från värmen och blanda i ca 2dl turkisk yoghurt.
 • Häll den kokta pastan i en lämplig ugnsform.
 • Häll över din stuvning på korv & Co.
 • Rör om så att det blandas i formen och dra över ett gäng ostskivor.
 • Gratinera i ca 175 grader ugnsvärme, mitt i ugnen i typ 15-20 minuter. Kör på med grillen några minuter mot slutet om lite extra färg/knaprighet önskas. Inte att förakta.
 • Servera med en blandsallad enligt din personliga preferens.
 • Portionspriset landar på storleksordningen 8 SEKPastagratäng är löjligt billig vardagsmat73 de Northernlightsinvestment

5 kommentarer:

 1. Svar
  1. Ja...enkelt, billigt och gott. Det tycker jag är perfekt vardagsmat :)

   Radera
 2. Ska testa! Gjorde igår kväll lasagne! Icke vego variant men ändå. Blev rätt skaplig, 4/5 så får på det igen snart och höja ribban något.

  SvaraRadera
  Svar
  1. OK, jag har faktiskt ett vilande inlägg från senast det blev lasagne där du står omnämnd :) Kanske det får bli nästa matlagningsinlägg...

   Varför blev det inte 5/5 då ?

   Radera
  2. Hallå NLI!
   Bra fråga och svaret är:

   Kanterna blev lite hårda trots placering längst ner i ugnen. Kanske folie kan lösa detta?

   Hade i 1 tärning köttbuljong till 500g färs. Fick god smak men ändå lite åt buljongshållet.

   Jag blev ändå nöjd och vågar snart prova igen, förra o första gången var resultat typ äckligt... Så stort steg framåt!
   Ska verkligen ta en vegovariant också snart.

   Radera