söndag 5 december 2021

Julbordsprepping

Har Ni börjat förbereda Er för den inom kort annalkande och alla kategorier största hedniska mattraditionen i Sverige ?

När Julafton nalkas glider jag alltid dagarna dessförinnan själv omkring avslappnad, med ett roat leende på läpparna, inne i matvarubutikerna med 3 liter mjölk, 2 liter A-fil, Samarin och en rostfralla i varukorgen. Likt en vattendelande klippa i en brusande virvlande omikronfors. 

Iakttar förundrat och lite bekymrat stressen som lyser i ögonen på mina medmänniskor. Minns alla de av mina flyktigt bekanta som någonstans dagarna och timmarna där mellan Lucia, Kalle Anka, Julbordet och Tomtens ankomst genom åren drabbats av hjärtproblem, stroke eller brustet aneurysm.

Julefrid är definitivt inte någonting som är åt alla utlyst.

Mina förberedelser är redan igång. På samma sätt som jag, via min strategi att leva av utdelningarna från föregående år aka FIRE Year One, föredrar att ligga före avseende min exit från arbetslivet ligger jag även alltid före i Julbordsförberedelserna. 

Utnyttjar helt enkelt de erbjudanden som dyker upp veckorna före. Erbjudanden som kan minska utgifter och samtidigt lindra stress, på sådant som man ändå snart kommer att behöva vare sig man vill det eller inte, ska man alltid använda sig av.

Min mor var bond- och fiskardotter. Likt så många andra som föddes några år innan Tyskland invaderade Polen. Har fortfarande vaga minnen av den färska Julskinkan med ben (mycket stor) som låg i saltlake i en grandios balja ute på balkongen i miljonprogrammets röda tegelhus. Nedtyngd med stenar likt ett lik i Årstaviken.

Dan före dopparedan bakades den så i ugnen många timmar med stektermometer för att därefter på Julafton omsorgsfullt senapsgriljeras. Tror att jag såg en blandning av både lättnad och skam i hennes ögon när den färdigkokta skinkan första gången gjorde sitt intåg i köket.

Själv skäms jag sällan 👀 så mina färdigkokta Julskinkor (2 st á 2 kg) av fabrikat Nybergs Deli är redan införskaffade på Willys för 39,90 kr/kg för en vecka sedan och ligger nu i kylen.
     


Död gris är en stor grej på Julbordet


Jansons Frestelse är en annan klassiker med ursvenska traditioner. Jag saxar fritt från Wikipedia:

"Janssons frestelse är en gratäng av svenskt ursprung, gjord på potatis, lök och ansjovis (skarpsill). Den finns beskriven 1928 och kan ha namngetts efter en populär biograffilm, "Janssons frestelse". Även den matglade operasångaren Per Janzon kan ha inspirerat till namnet. Rätten är främst tänkt för vickning men passar lika bra på jul-, midsommar- eller påskbordet"

Grädde (med långt datum) för 16 kr/5dl är färdiginförskaffad. Potatisen väntar jag fortfarande på. Det kommer nog snart erbjudanden på 3kg eller 5kg Julpotatis till förmånligt pris. Då slår jag till. Har dessutom upptäckt att det går bra att använda överbliven potatis även efter Jul.




Med ursprung i pilsnerfilm alternativt rundmagad operasångare


Reklam för Coca-Cola (KO) brukar alltid accelerera inför Julen. Det gläder mig naturligtvis kraftigt i och med mitt mångåriga innehav i just den Utdelningsaristokraten. Men det bryr vi patriotiska svenskar oss föga om. Vi fortsätter sippa Julmust på Julafton. Som vi alltid gjort.

Julmust har jag köpt för 5 kr/1,5 liter på mitt lokala Willys. Den första flaskan har vi redan druckit upp. Det var sambon som blev sugen och vem är jag att gå emellan en kvinna och hennes begär. Sånt där lär man sig efter 40 år av samvaro med det andra könet. Välj dina strider med omsorg.




My choice is unclear, my choice is Julmust


Färdigskivad gravad lax tror jag inte hann med att ta klivet in i min mors kök. Själv åt jag inte gravlax i tidiga år utan började med det först strax efter myndighetsdagen. Mor gravade laxen med enbart grovsalt, vitpeppar och dill. Den blev hård och salt.

I början var det även så jag gjorde när jag på detta vis förlängde hållbarheten på lax. På senare år har det livsfarliga sockret smugit sig in i mitt laxgravande. Eftersom sambon vill ha det så. Ibland penslar jag på lite gin eller whisky. Vips har man fått någonting som låter väldigt exklusivt. Whiskygravad lax. Smaka på det Ni, dylikt kan krögarna begära mycket pengar för. Så otroligt enkelt att åstadkomma själv.

Min sambo, som är en mycket modern kvinna, köper färdigskivade vakuumförpackade laxskivor. Jag gravar naturligtvis själv. Laxfilé för 99 kr/kg ligger färdigt i frysen och väntar. Har fått lära mig att man ska frysa lax innan gravning för att undvika risken för parasiter.

Till min sambos försvar kan jag dock nämna att hon vanligtvis står bredvid mig när laxen gravas och kommer med uppmuntrande tillrop. Oftast handlar det om "inte så mycket salt !!".   




Gravad lax är en personlig favorit på Julbordet


Köttbullar äter vi i Sverige i princip när som helst. Swedish meat balls är ett globalt välkänt uttryck inte minst genom IKEA. Köttbullar på IKEA har jag ätit många gånger i mitt liv och dessa prefabricerade studsbollar har naturligtvis intet gemensamt med handrullade och med kärlek egentillverkade.

Nötförs inköpt för 39 kr/kg ligger redan och väntar i min frys. Ibland brukar jag blanda den med fläskfärs eller lite kvarnmalt sidfläsk för ett större djup och komplexitet. 




Swedish X-mas Meat Balls


Risgrynsgröt äter de flesta blott kring Jul. Dock inte jag. Tycker generellt om gröt och då inte minst risgrynsgröt. Så det kan jag koka några gånger per år och naturligtvis alltid till Jul. Sedan ca 30 år tillbaka har jag en egen jultradition av att på kvällen den 23 december, i samband med något lämpligt uppesittarprogram, koka risgrynsgröten och griljera julskinkan. Så kvällen inleds med en liten tallrik gröt och en knäckebrödsmacka med nygriljerad skinka och senap.

Rundkornigt grötris finns redan i skafferiet kvar sedan föregående år. Nu blir Fumlan besviken på mig, men jag kommer faktiskt inte ihåg vad priset var 👀 Känner jag mig själv rätt så betalades dock inte något ockerpris.




Blandas gärna kall med vispad grädde och äts med hjortronsylt



Aladdin och Paradisaskar förekommer nog på många Julbord. Riktigt irriterad blev jag när trillingnöten försvann 2014 och ersattes av hallonlakrits 😱 Tydligen var trillingnöten för "vanlig" i sin smak. 

Andra mer rättvisande orsaker var troligtvis en komplicerad produktionsprocess med många manuella inslag i kombination med missväxt i Turkiet varvid hasselnötspriset det året steg med 60%.

Hallonlakrits !!? 😱 Den åker i soporna varenda år. För övrigt mitt enda återkommande matsvinn. Det är en ren och skär principfråga som jag aldrig kommer att backa bort från.

Jag köpte trots allt nyligen aktier i Marabou och kan nu känna tillfredställelse över att jag äntligen skor mig på alla suspekta älskare av hallonlakrits 😱 Därtill är mina Paradisaskar redan införskaffade för 39,90 kr/st på mitt lokala Willys.




Sedan 2014 försämrad utan klassikern trillingnöt



Nästa vecka innebär troligtvis nya köplägen i både Julbordsprodukter och varierande finansiella instrument. Återkommer med sedvanlig avrapportering.



73 de Northernlightsinvestment

17 kommentarer:

  1. Sitter här och djupandas, försöker komma över det faktum att du farit med osanning. Att du inte alls kommer ihåg inköpspris på alla råvaror som ingår i det NLI:ska köket. I övrigt var det ett långt och mycket trevligt inlägg som vi får ta del av idag. Julmat skojar man inte bort!

    Jag köper alltid lättrimmad skinka som får gotta till sig i ugnen med termometer kvällen den 23:e. När man får bryta loss de första bitarna (finns alltid något litet som vill slita sig från denna annars så kompakta muskel) och smaka på det möra, salta, varma köttet tillsammans med en kall öl. Ja då är julen kommen.

    Min morfar hade två huvudsakliga uppgifter såhär i juletid, det ena var att lägga lutfisken i blöt på Anna-dagen och att göra senap med en kanonkula. Sad to say, så har vi tillfälligt tappat de traditionerna. Men i år ska vi faktiskt ge oss på senapen med den ärvda kanonkulan. Kanske lutar vi fisk nästa år. Traditioner skojar man inte heller bort, det gäller naturligtvis även trillingnöten. MEN, och lyssna nu, man slänger inte hallonlakritsen! Att slänga den kan inte annat än att tolkas som bakåtsträvan! Hail Hallonlakrits!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag visste det, jag visste det, jag visste det. Fumlan kommer att bli besviken ;)

      Jultraditioner är viktiga. Genom åren har mina blivit en blandning av dåtid och nutid, människor försvinner. Kokt tunga finns inte kvar på menyn längre, men det är något som jag förknippar så oerhört med jularna i början av 70-talet hos mina morföräldrar.

      Önskar här förtydliga att jag aldrig backar från min ståndpunkt avseende den avskyvärda hallonlakritsen.

      När Tyskland invaderade Polen blev Heilande på modet men det får nuförtiden anses vara förpassat till glömskans mörka vrår.

      Radera
    2. Nu känner jag lite såhär att vi inte får låta den arge lille mannen med den fule lille mustaschen ha ensamrätt på folks dyrkan och ömhetsbetygelser. Är ganska säker på att frasen fanns redan långt innan Adde ens var en glimt i sin fars öga. Såhär i juletider hör man ofta Hail Mary. Det finns en film som heter Hail Ceasar och ett musikalbum som heter Hail to the King. Jag ställer mig tveksam till att någon av dem har koppling till 1940-talets isande högervindar i Tyskland.

      Jag kan tänka mig att ha lite överseende med prisfrågan, eftersom inköpet trots allt ägde rum för över ett år sedan. :-P

      Radera
    3. Ja, det var väl från romarriket frasen kom har jag för mig. "Hell Cesar, vi som skall dö hälsar dig". Gladiatorspelen.

      Radera
  2. Känner igen mig i det mesta du skriver. Den 23:e går i matlagningens anda, skinka, köttbullar, vörtbröd, klenäter och julgröt förstås! Riktigt trevligt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är du en julstressare då ? Eller är det lugn och ro...

      Radera
    2. Det är mest lugn och ro, en del stress uppstår ibland av externa orsaker utanför min kontroll men så är oftast livet.

      Radera
  3. Någon julstress känner jag inte och kan inte minnas när jag senast gjorde det. Det jag vet med mig att jag har förberett det är inköpet av ansjovis. De brukar av någon anledning råda brist på dem här nere i Göteborg vid jul.

    Skäms gör jag tyvärr ofta. Jag drabbas av minnesbilder från det förflutna, både högt och lågt, som får mig att önska saker och handlingar ogjorda. Jag vet att det är meningslöst men det är en svår ovana att skaka av sig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi ska naturligtvis inte fördjupa oss alltför mycket i såna där Norénska grejer här och nu. Men jag blir alltid "intresserad" av sånt där, inte på ett nyfiket vis, utan mest bara som samtalsämne. Men alla människor är olika, med åren har jag lärt mig att åtminstone inte känna skamkänslor över sådan som jag ändå inte kan eller kunde påverka. Jag var kanske bara ett barn.

      Min uppväxt var sannerligen inte guldkantad eller på något vis rosenskimrande. Det var som det var, jag kan inte ändra något längre. Jag kan bara ändra hur jag tänker kring det.

      Ibland fuskar jag med ansjoviskryddad sillfilé. Förlåt.

      Radera
  4. Brukar göra ett par rätter och ta med till traditionella julbordet hos min bror: 1. Min paradrätt ugnsomelett med kantarellstuvning, 2. Janssons.

    Pappas fantastiska isterband är något jag borde lära mig innan det är för sent.

    Fantastiskt att du orkar vänta in extrapriserna.

    Är chokladkvaliteten sämre i Alladin/Paradis eller har jag blivit mer kräsen med åren?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag väntar inte, de kommer ju till mig varenda vecka i brevlådan eller på någon random handlingssväng genom butikerna. Det gäller bara att ha ögonen öppna :) Väntar man in i det sista blir det säljarens marknad. Om man inte väntar till efter Julen är över...då är det köparens marknad igen.

      Äter inte så mycket choklad eller godis öht. Marabou är jag dock uppvuxen med sedan barnsben. Ingen aning om kvaliteten har försämrats.

      Radera
  5. Jag blev också sur när de tog bort trillingnöten - min favorit ju! Sedan dess har jag blivit pollenallergiker vid 50+ och det blir nån sorts korskoppling med vissa matvaror så numera kliar det i munnen om jag äter nötter. Suck.
    Är inte julstressad när det gäller maten, vi brukar köpa det mesta färdigt och förra året lyxade vi till det så pass att vi köpte hem "julbordskasse" från restaurang. Det var rätt bra. Däremot stressar jag över att alltid vara ute sent med att tänka ut julklappar till (tonårs)barnen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. sent ute skulle det stå

      Radera
    2. Även jag har börjat känna av pollen de senaste åren. Var allergisk mot får(ull och hö som barn. Men det växte jag ifrån. Förhoppningsvis klarar jag mig ifrån nötallergi, nötter är ett av mina favoritsnacks...

      Radera
  6. I förra veckan när jag kom hem från jobbet så luktade det pepparkakor i huset. Det var ena tonåringen som hade varit sugen och bakat "farmors pepparkakor", dvs farmors recept som är allas favorit. Av nån anledning blev det för lite ingefära så det måste till att bakas mera :-)
    När det gäller gravlaxen så har vi på en skvätt "nubbe" dvs OP, Linjeakvavit, Ålborg eller vad som finns hemma för tillfället. Dessutom så strör vi på chiliflakes i gravningen, testa gärna det! Vi gör egen gravlaxsås eftersom köpesås brukar vara för söt.
    Mormors inlagda sill är jättegod (ett recept som vi också gör). De år vi är hos andra släktingar på julen så brukar vi påminna barnen om att hålla god min över sillen, då det är de släktingarnas farmor som gärna gör SIN sill vid de tillfällena. Den sillen är inte lika god :-D
    I år får alla släktingar som vi ska hälsa på chokladpraliner i julklapp (gå-bort-presenten). Ena tonåringen skulle samla pengar till fotbollslaget genom att sälja choklad och delikatesser och då passade vi på att köpa ett lager. Hellre det än salamikorvar och stearinljus.

    Spargrisen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mjuk pepparkaka föredrar jag faktiskt framför de traditionella. Å så kör man på en topping med philadelphiaost, florsocker å lingonsylt. Barnsligt gott.

      Jag har oxå testat med nubbegravad lax ibland. Chiliflakes ska jag testa, problemet är bara att sambon är så oerhört traditionell just kring gravlax. Dill är det enda som duger.

      Såna där känsliga grejer har jag varit med om förr i livet. Svärmors respektive någon annans sillsallad. Det där kan vara känsligt ;)

      Radera