FIRE Year One

Jag benämner en dedikerad del av mitt kapital för FIRE Year One. Det kapitalet är primärt avsett att användas under inledningen av min existens som icke förvärvsarbetande. Närmare bestämt under det första året. Ergo Year One.


I dagsläget 2021-11-17 motsvarar dock totalsumman 2,8 år av tomgångsleverne varav 1 år på ordinärt räntekonto (Avanza) och 1,8 år investerat i 5 st utvalda fonder. Så troligtvis kommer jag omfördela en del av kapitalet till kontantutdelande innehav. Alternativt ackumulera utdelningarna 1 extra år under FIRE innan jag är inne i systemet med att leva av utdelningarna från föregående år och inte från innevarande år.

Det systemet ger mig en upplevd större säkerhet eftersom jag då redan i slutet av december månad vet hur mycket pengar som finns tillgängliga (via insamlade utdelningar) inför det nya året.

Det har nu gått 1 år sedan jag 2020-11-18 valde att avsätta en större summa pengar in i några utvalda fonder. Just under den perioden pågick (den gamla vanliga) debatten kring värde eller tillväxt. Så jag valde att genomföra mitt lilla ansvarslösa "experiment" mot bland annat fonder med inriktning tillväxt.

Inför avsättningen beskrev jag mitt ställningstagande så här:
 

"Inleder nu inom kort avsättningen av mitt  FIRE Year One kapital in i en samling utvalda fonder. 5 st till antalet. För att öka underhållningsvärdet, i en annars enormt trist och tråkig operation, så väljer jag bara fonder vars 10 största innehav INTE ingår som individuella innehav i min övriga portfölj.

Det är naturligtvis något av en chansning att spela poker med FIRE Year One kontanterna. Vilka i teorin ska användas till att betala räkningar och livets övriga nödtorft medans kontantutdelningarna ackumuleras inför FIRE Year Two. Repetera och återgå till ground zero.

Men jag ledsnade helt enkelt på att ha medlen liggande och skräpa med låg avkastning. Detta med kraftig bias präglade urval av fonder kan naturligtvis baissa -50% på 3 år. Eller tvärtom haussa +50%. Men så är det ju alltid. Tror inte om mig själv att jag kan genomföra en due diligence för att säkerställa åt vilket håll pendeln ska slå. 

Det enda jag med relativt stor säkerhet kan förutsäga vid en genomlysning av alla mina innehav är att några troligtvis kommer att hamna på -50% och några på +50% om 3 år. Då menar jag alltså alla mina individuella innehav som kan beskådas till vänster här på sidan.

Överdiversifiering är den pilkastande Apans bästa vän. Se bara till att hålla reda på sektorviktningen. Sektorrotationer kommer alltid att uppstå.

För mitt FIRE Year One kapital väljer jag nu framförallt fonder inom området Growth. 

Growth, på svenska Tillväxt, är ett sexigt ord. Vem vill inte ha sig lite tillväxt till livs. Tillväxten står i genomskinlig negligé och plutande förstorade läppar i sovrumsdörren och drar med fingrarna genom håret. "Hey there gorgeous, I`m Growth". Där har den gamla bullmorsan Dividend inte mycket att komma med. Men hon är någonting att hålla fast vid när det blåser snålt. 

Tossigt vore det väl att välja motsatsen till tillväxt; Nerväxt, minskning, stagnation. Tillväxt är en ständig ökning. Ökande konsumtion, ökande resursutnyttjande, ökande effektivitet. Av detta kan intet negativt uppstå. Det vet vi naturligtvis att så inte är fallet. Men kan vi stå emot marknadskrafterna.

Men långt ifrån all growth är naturligtvis inte av ondo. Positiv tillväxt sker bland annat i energi- och livsmedelssektorerna via intrasektorrotation från fossila källor till förnyelsebart samt via mer växtbaserade livsmedel istället för köttbranschen. 

Insekter kommer jag däremot aldrig att inmundiga. Oavsett av hur mycket reklampengar de pumpar in vid lanseringen av McGrasshopper.

I nedanstående beskrivna fonder avser jag avsätta  mitt FIRE Year One kapital. Det blir en del dubbleringar, men så är det nästan alltid. Om detta har jag skrivit i ett inlägg med titeln Mimicry. 

Slutligen önskar jag tillägga att min kännedom om flertalet av nedanstående största innehav är mer än bristfällig. Har aldrig ens hört företagsnamnen. Fröken Growth har nämligen aldrig varit mitt förstaval 👀

Men det är ju fonder. Hur fel kan det egentligen bli.

MS INVF US Growth A

Största innehav: Zoom Video, Square, Shopify, Amazon, Veeva Systems, Intuitive Surgical, Spotify, Carvana, Trade Desk, Twilio.

MS INVF Global Advantage A

Största innehav: Sea, Shopify, Ayden, Square, Veeva, Intuitive Surgical, Spotify, Royalty Pharma, Farfetch, Atlassian.

Handelsbanken Hållbar Energi A1 SEK

Största innehav: Xinyi Solar, Darling Ingredients, EDP Renovaveis, Vestas Wind, Hannon Armstrong Sustainable, Daqo New Energy, Ormat Technologies, Xinyi Energy Holdings, Scatec Solar, First Solar.

Swebank Robur Ny Teknik A

Största innehav: Stillfront, Sinch, Embracer, Paradox, Biotage, Fortnox,  CD Project, Take-Two Interactive, Pinterest, Capgemini.

Enter Småbolagsfond A

Största innehav: Swedencare, Sdiptech. Musti Group, BHG Group, Embracer Group, Stillfront, Arjo, Instalco, Sagax, Wihlborgs Fastigheter"


Hur har experimentet då avlöpt än så länge ?

Jo tack, det har verkligen varit lite berg och dalbana, men nu mot slutet har det tagit sig riktigt bra. Den investerade delen av kapitalet har omvandlats till ytterligare 5 månader av täckta omkostnader. Kapitalet vid sidlinjen har i princip legat still.

Som vanligt jämför jag med Dow Jones Global Index.

 

Vänsterprasslet med fröken Growth gav mig 5 månader extra frihet 


Under samma tidsrymd är min utdelande bullmorsa i form av pensionsfond upp endast +30%. Det bör dock poängteras att de extra 5 månaderna som har mig blivit givet under 1 år betydligt snabbare kan ryckas ifrån mig om jag inte väljer att trycka på säljknappen.

Bullmorsan kommer däremot kontinuerligt att fortsätta baka kanelbullar, dvs kontantutdelningar, till mig att inmundigas med ett glas kall mjölk. 


73 de Northernlightsinvestment

2 kommentarer:

 1. Hur mår den här delen av portföljen idag?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är lite svängigt.

   Vilket du kan läsa mer om här:

   https://northernlightsinvestment.blogspot.com/2021/12/volatilitet-i-absolut-varldsklass.html

   Radera