söndag 9 januari 2022

The Northernlights

För en vecka sedan dissade jag grovt det himlafenomen som till och med har fått ge namn åt min blogg; Aurora borealis aka the Northernlights. Uttalade mig i nedlåtande ordalag att det var betydligt vanligare förr här ute ovanför min vid norrlandskusten belägna stuga men numera har blivit alltmer sällsynt. Bara små futtiga slingor som vandrar över himlen när man är ute och slår en drill på rosenbuskarna.

Man vill ju inte bli känd för falsk marknadsföring avseende bloggnamn. 

Igår slötittade vi oss igenom filmen om den ryska kvinnan Annas blodiga splatterbravader i torpedbranschen. Sedan var det i princip dags att gå och lägga sig för gammelfolket (23.26). Följande konversation ekar då otippat genom den 55 kvadratmeter stora stugan:

Hon (vräker upp altandörren på vid gavel): Det är ju norrsken !!!!!!!
Han (känner en iskall vind svepa in i tv-rummet): STÄNG DÖRREN !!
Hon (i t-shirt och mina alldeles för stora skor ute på altanen): Varför ska jag stänga dörren ?
Han (tar whiskyglaset och reser sig ur soffan): Därför att det är 30 grader kallt där ute.

Så hon kommer in, vi klär på oss lite bättre och går ut i nattmörkret. Jag står där under natthimlen i 20 minuter innan kylan tar mig, med bara långkalsonger på underkroppen i -30 grader och ett glas whisky i handen. 

Den lilla vetenskapsmannen i mig tar över och förklarar spontant hur det är laddade partiklar som med oerhörd hastighet kastats ut från solen, färdats till oss, och via jordens magnetism dras mot polerna där de exciterar olika atomer i atmosfären och ljuset därefter avges som en biprodukt när atomerna ramlar tillbaka till sitt naturliga tillstånd. 

Lite som som en naturens egen lasershow (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation) högt där uppe i skyarna.

Det hela varar i blott 30 minuter, sedan skingras det till mjuka skira slöjor som dröjer sig kvar ytterligare en kort stund. Jag är oerhört glad att jag fick se detta mäktiga himlafenomen i sin fulla prakt igen och för första gången i mitt liv även fick det dokumenterat. Hur det kan se ut en smällkall vinternatt ovanför min stuga. Till saken hör att det var första gången någonsin som sambon såg norrsken.

Hon (hänförd och förundrad): Hur ska jag kunna sova efter det här....

Så där fick jag omedelbart svar på tal från naturen. Alla bilderna är tagna av lilla sambon igår kväll med en vanlig simpel I-phone S11. En systemkamera är naturligtvis att föredra i dessa sammanhang.

   
 

Northernlights 2022-01-08Northernlights 2022-01-08Northernlights 2022-01-08Northernlights 2022-01-08Northernlights 2022-01-08Northernlights 2022-01-08Northernlights 2022-01-08Så nu förstår ni varför jag döpte min blogg till Northernlightsinvestment 👀

10 kommentarer:

 1. Puh, jag läste lite för snabbt ett tag. Fick för mig att det var ditt mansplainande som tog 30 minuter, men det var ju norrskenet! Jag hann tycka riktigt synd om din sambo! Riktigt fina bilder hon tagit!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha...nä det tog bara 20 sekunder att redogöra för. Det var himlafenomenet som kom och försvann. Hade hon inte kikat ut genom dörren så hade vi missat det.

   Radera
 2. Å vad mäktigt det måste vara! (Jag har heller aldrig sett norrsken i verkligheten.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är faktiskt en alldeles enorm upplevelse de gånger som det spelar ordentligt och vandrar fram och tillbaka över himlen. Du får komma till Norrland någon gång på norrskenssafari...

   Radera
 3. Riktigt häftigt, ja både norrskenet o att beskåda det i 20 min i långkalsonger med glas i handen i -30!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Till slut blev det lite småkallt. Men showen var i princip över när jag gick in. Sambon stannade dock ute ett tag till, med bättre kläder...

   Radera
 4. Reportage i Dagens Industri weekend om norrsken. Abisko.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där uppe i fjällvärlden är det mer frekvent och större säkerhet för att man får se det. Då går det att skapa besöksnäring av det.

   Radera
 5. Svar
  1. Fett coolt...som ungdomarna sa för 15 år sedan.

   Radera