tisdag 25 januari 2022

Det går obra nu

Tydligen är det vanligt att man på finanstwitter postar grafer som visar hur bra allting går eller hur man lyckades sälja av sekunderna innan raset. Nu ryktas att åtminstone det enkelriktade flödet av haussade grafer markant avstannat. 

För mig är allt detta blott hörsägen eftersom jag aldrig frekventerat finanstwitter. Så någon vän av ordning får bekräfta eller dementera dessa mina fördomar. 

En del av mitt kapital (ungefär 1 års levnadsomkostnader) investerade jag den 18 November 2020 i 5st fonder inom de populära segmenten growth, ny teknik, småbolag och hållbar energi. 

En liten chansning på att kapitalet kunde växa till sig en del till dess att det var dags att använda pengarna i inledningen av mitt stora FIRE äventyr. 

Jag valde därför att döpa denna nyskapade kapitalförsäkring med sitt innehåll till FIRE Year One:
 

 • MS INVF US Growth A 
 • MS INVF Global Advantage A 
 • Handelsbanken Hållbar Energi A1 SEK 
 • Swebank Robur Ny Teknik A 
 • Enter Småbolagsfond A 


Eftersom jag aldrig har varit så noga med det där att försöka framställa mig själv i någon större positiv dager, med undantag naturligtvis för på krogen som singelkille i jaktläge 👀 (väldigt länge sedan nu), så postar jag nedan utvecklingen för FIRE Year One sedan start.

Kuriosa i sammanhanget är att noteringen Högsta sammanfaller exakt med årsdagen av när det hela initierades.
 


FIRE Year One heter numera FIRE Year 3 😱


Jämförelselinjen är NASDAQ.

Om inte annat så är det en mycket bra illustration IRL av devisen att man ska aldrig investera pengar på börsen som man inte kan avvara i sisådär runda slängar 3-5 år73 de Northernlightsinvestment

14 kommentarer:

 1. Obra var ordet.
  Jag tycker det finns en hel del självdistans på finanstwitter trots allt. Häromdagen såg jag någon som postade en graf över Netflix-aktien med en köpplupp precis innan jätteraset och utropade sig som världens bästa trader.

  Har du sålt av ditt Fire year one nu?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi säger så i Norrland, obra. Fast du har väl träffat norrlänningar förr :) Säkert kan det vara intressant på finanstwitter oxå. Ska undersöka hur man blir medlem (kanske). Ingen idé att sälja nu, det blir nog en gruvlig revansch nån gång. The Growth strikes back. Det får bli år 2 eller 3 istället...

   Radera
 2. Den grafen gav obra en bild helt klart... Om nån månad när du stämplar ut är nog en ny topp formad!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Njae...fast man vet aldrig säkert. Tur att det bara är 2,5% av det totala kapitalet...annars hade det varit bekymmersamt. Jag får plocka ut det efter det har återhämtat sig :)

   Kul att höra av dig iallafall !! Det var så länge sedan du var aktiv med något inlägg på din blogg. Men det där är oxå som aktiemarknaden, går upp och ner.

   Radera
  2. Hallå igen NLI! Ja 2.5% av totalen gör det lättare att hantera.

   Tack för de vänliga orden, jag har fokus på jobb#1 samt vila o livet medans jobb#2 har lite semester.

   Radera
 3. Min obra graf ser gruvlig ut dvs den går neråt. Igår var det -14,9% och då hade det ändå gått bra på den dagen tror jag varit nere på - 16,95% men som sagt så länge man inte säljer så är det ju lugnt. Jag har dock gjort en försäljning men där hade jag rejält plus ändå. Men jag tycker obra är ett bra ord. Dåligt är sämre. Obra ger ändå en bild av att det kan vända snabbt. Vi är i början av ett år och ingen vet hur det slutar. Förra året vid den här tiden var väldigt obra för mig också men det slutade med över +40% iallafall. Det är bara att gneta på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Specifikt denna kapitalförsäkring är -20,5% i år. Den stora kapitalförsäkringen med alla enskilda innehav, fonder och ETFer var -3,14% nu på morgonen.

   Försöker hålla mig diversifierad på innehav, branscher och valutor. Tror det blir bra (men kanske tråkigt) i långa loppet.

   Radera
 4. Så är det, Beatles håller med ;-)
  youtu.be/_J9NpHKrKMw?t=26

  Obra-di obra-da life goes on bra
  La-la how their life goes on
  Obra-di obra-da life goes on bra
  La-la how their life goes on

  Desmond takes a trolley to the jeweler's stores
  Buys a twenty carat golden ring (Golden ring?)
  Takes it back to Molly waiting at the door
  And as he gives it to her she begins to sing (Sing)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut, livet går vidare.

   Tom Petty & the Heartbreakers beskriver det oxå bra:

   I'm gonna free fall out into nothin'
   Gonna leave this world for a while

   And I'm free (free fallin', now I'm free fallin')
   Free fallin' (free fallin', now I'm free fallin')
   Yeah I'm free (free fallin', now I'm free fallin')
   Free fallin' (free fallin', now I'm free fallin')

   Radera
 5. Blev lite glad av detta. OBS! Inte skadeglad! Menar bara att vi gör väl alla våra dumheter. Jag som VET att man inte ska fånga fallande knivar gjorde just det med Sinch och sålde tillslut med förlust (ändå glad jag sålde, för läget är ännu värre nu. Alltid något...).

  Ja, ja. Lifes goes on. Bra eller obra.

  :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har aldrig varit främmande för att bjuda på mig själv eller försöka uppvisa en snygg fasad genom att dölja egna tillkortakommanden. Man kanske kan underlätta för någon medmänniska, eller ge dom något att glädjas åt ;) Världen blir lite bättre.

   Halleluja !!

   Radera
 6. Ser fram emot en ny graf årsdagen nästa gång :)

  SvaraRadera