lördag 22 januari 2022

INKÖP vecka 03 2022

En mycket bra vecka för min pensionsfond Northernlights Globalfond. Utdelningar rasslade in från 23st olika individuella bolag. Det blir roligt att vid månadsskiftet sammanställa resultatet den första månaden för det år då nivån av teoretisk FIRE ska uppnås.

Kapitalförsäkringen där jag förvaltar lejonparten av pensionsfonden är -2,39% i år vilket kan jämföras mot till exempel DJ World Index (-5,69%), OMX 30 (-4,37%) eller NASDAQ (-11,99%). Eftersom jag betraktar min pensionsfond som en global ETF så jämförs huvudsakligen mot DJ World Index.

Utvecklingen för USD (+1,60%) under starten av 2022 i kombination med alla mina tråkiga lågvolatila innehav håller för närvarande emot bra i det allmänt negativa sentimentet.

Jag arbetar en hel del med kurslarm för olika scenarion. Det kan gälla till exempel nya tänkbara innehav eller x-dagar för utdelning och önskade inköpsnivåer relativt detta. I varje givet ögonblick finns ett hundratal aktiva kurslarm med varierande duration. I korrektionstider som dessa händer det att kurslarm löser ut och man får fatta något beslut.

Nyligen har kurslarm i nya tänkbara innehav löst ut för NIBE Industrier B, Pizza Pizza Royalty Corp, American Tower Corp, Thule Group, Tomra Systems, Stanley Black & Decker Inc, och Automatic Data Processing Inc.

Jag genomförde under veckan inköp i de nya innehaven NIBE Industrier B och Tomra Systems.

Börser korrigerar och kurslarm löser ut


Generellt har jag en mycket låg upphetsningsgrad gentemot den nuvarande volatiliteten och baissesentimentet. Lite exalterad blir jag kanske över nya inköpslägen. Det är min åsikt att detta synsätt troligtvis är ett lämpligt förhållningssätt för de allra flesta. Ligger man inte all-in i enbart förhoppningscase (som inte tjänar pengar) eller andra riktiga skitaktier så är det bara att gilla läget, slappna av, zooma ut och studera börsutveckling över en period om 5-10 år.

Men jag är fullt och fast övertygad om att även förhoppningscase och tillväxt åter igen kommer att gå mot en ny underbart ljus framtid och ännu en gång spöa skiten ur min tråkmånsportfölj. Vi människor lever ofta på hopp och drömmar. Kapital flödar i den riktningen. 

Under Coronakraschen (för snart 2 år sedan) då blodet flöt på gatorna och vi kastades tillbaka till ångestnivåer som rådde under 1300-talets digerdöd var domedagen nära och rubrikerna nattsvarta. Men det repade ju på sig ganska snabbt därefter 👀 och nu har alla glömt att allt oljerelaterat rasade med 70% och ingen ville ta med tång i Tanger Factory Outlet (SKT). Själv brände jag mig så svårt att jag sålde när det innehavet klättrade över noll.

Man gör sina misstag. Man lär sig av dessa. Inte minst om sig själv.
Kan någon vänlig själ dirigera mig i riktning mot Coronakraschen ?


Nedan redovisas samtliga inköp under vecka 03 2022. Därutöver genomfördes även inköp i Spiltan Aktiefond Investmentbolag, AMF Aktiefond Småbolag, XACT Norden Högutdelande och XACT Sverige.

edit: Genomförde en folkräkning och kom fram till att totala antalet enskilda innehav uppgår 2022-01-22 till 187st med en procentuell andel av pensionsfonden mellan 0,16 - 2,7.


Svolder B (SVOL B) Portföljandel 0,38% Svolder är ett investmentbolag. Bolaget investerar och förvaltar noterade börsbolag, främst koncentrerade till nordiska små - och medelstora bolag. Visionen är att vara en långsiktig aktör samt skapa en avkastning för aktieägarna på lång sikt. Portföljen av investeringar är bred och innefattar ett flertal marknader, främst koncentrerade till industrisektorn. Bolaget har sitt huvudkontor i Stockholm.

Nibe Industrier B (NIBE B) Portföljandel 0,17% Nibe Industrier är ett industribolag. Bolaget erbjuder tjänster inom värmelösningar och energihantering. Koncernens verksamhet är indelad i ett flertal affärsområden och dotterbolag, med vardera specialistkompetens. Kunderna återfinns på global nivå med störst koncentration inom Norden, Europa och Nordamerika. Produkterna riktar sig främst till företagskunder och större institut men även till privatpersoner. Bolaget har sitt huvudkontor i Markaryd, Sverige.

Investor B (INVE B) Portföljandel 1,95% Investor är ett investmentbolag. Verksamheten grundades ursprungligen 1916 och bolaget är storägare i en rad svenska storbolag inom sektorerna telekom, industri, elektronik samt fordonsindustrin. Investmentbolaget bedriver även verksamhet i USA och Asien. Affärsidén är att skapa långsiktigt god avkastning för aktieägarna genom att äga och utveckla företag med värdepotential. Huvudkontoret ligger i Stockholm.

Beijer Alma B (BEIA B) Portföljandel 0,59% Beijer Alma är en global industrikoncern. Störst affärsinriktning återfinns inom utveckling och tillverkning av komponenter, där koncernen drivs utifrån ett flertal dotterbolag med vardera affärsinriktning. Ett aktivt, långsiktigt strategi- och utvecklingsarbete är en central del av bolagets affärsverksamhet. Störst verksamhet återfinns inom Norden, Europa och Asien. Huvudkontoret ligger i Uppsala.

Intrum (INTRUM) Portföljandel 0,89% Intrum är verksamma inom finansbranschen. Bolaget är specialiserade inom hantering av kredithanteringstjänster, med störst inriktning mot fakturaköp, kreditinformation, fakturering och inkassorelaterade frågor. Intrum grundades ursprungligen 1924 och innehar idag verksamhet inom den europeiska marknaden, med små- och medelstora företagskunder som dominerande kundbas. Huvudkontoret ligger i Stockholm.

Tomra Systems (TOM) Portföljandel 0,16% Tomra Systems är ett teknikbolag som utvecklar produkter för automatiserad returhantering. Bolaget kompetens återfinns inom utvecklandet av sensorbaserade lösningar. Tekniken används inom produktsortering för pantsystem, sortering av avfall och vid sortering av malm och mineraler i gruvdrift. Utöver erbjuds rådgivning och installation. Produkterna används bland flera kunder inom olika branscher. Tomra Systems grundades 1972 och har sitt huvudkontor i Asker.

Bure Equity (BURE) Portföljandel 0,32% Bure Equity är ett investmentbolag. Bolaget är en aktiv aktör vars affärsidé är att förvärva, utveckla och på sikt avyttra större rörelsedrivande verksamheter, för att frambringa aktieägarvärde. Störst ägarintressen återfinns inom den nordiska marknaden, med investeringar inom en rad olika branscher som verkstad, vård och omsorg samt IT-sektorn. Bolaget har sitt huvudkontor i Stockholm.

W. P. Carey Inc (WPC) Portföljandel 0,63% W. P. Carey är en fastighetsinvesteringsfond (REIT) i USA. Fonden tillhandahåller långsiktiga försäljning-leaseback avtal och finansieringslösningar för företag över hela världen. Förutom sin ägda portfölj av diversifierad global fastighet förvaltar WP Carey en serie av icke-omsatta REITs. Bolaget grundades 1973 och har sitt huvudkontor i New York, New York.

Iron Mountain Inc (IRM) Portföljandel 0,61% Iron Mountain är ett amerikanskt holdingbolag. Bolaget erbjuder diverse lagringstjänster för hantering av data och backup filer. Störst verksamhet återfinns inom Nordamerika, Asien och Europa. Kunderna återfinns huvudsakligen bland större företag och institutioner inom finans, försäkring, sjukvård och energi. Bolaget grundades ursprungligen 1951 och har sitt huvudkontor i Boston, Massachusetts.

Volvo Cars B (VOLCAR B) Portföljandel 0,31% Volvo Cars är en global biltillverkare. Bolaget fokuserar på design, utveckling, tillverkning, distribution och försäljning av personbilar i premiumsegmentet, med särskilt fokus på helt elektriska bilar. Utöver huvudverksamheten erbjuds andra nya mobilitetstjänster och diverse leasing- och finansieringsmöjligheter. Volvo Cars grundades i Göteborg 1927.

Nordea Bank (NDA SE) Portföljandel 0,38% Nordea bedriver bankverksamhet. Bolaget erbjuder ett brett utbud av finansiella tjänster, inriktade mot både privat- och företagskunder, inkluderat traditionell kapitalförvaltning, lånefinansiering och pensionssparande. Utöver det erbjuds även rådgivning och trygghetsförsäkring, samt valutahantering. Nordea innehar störst verksamhet inom Norden och Baltikum. Bolaget grundades under 1997 och huvudkontoret ligger i Helsingfors.

Axfood (AXFO) Portföljandel 2,09% Axfood är verksamma inom dagligvaruhandeln. Bolaget är specialiserade inom detalj- och partihandel och inom koncernen återfinns ett flertal dagligvarukedjor, där de mer kända inkluderar Hemköp, Willys och Mat.se. Idag står den svenska marknaden för majoriteten av försäljningen och försäljning sker huvudsakligen via fysiska butiker, men bolagets varumärken erbjuder även hemkörning av varor, samt diverse matkasseleveranser. Huvudkontoret ligger i Stockholm.

Electrolux B (ELUX B) Portföljandel 0,62% Electrolux är ett tillverkningsbolag. Bolaget är specialiserade inom utveckling och tillverkning av hushållsmaskiner. Verksamheten återfinns på global nivå där bolagets produkter säljs via flertalet återförsäljare. I produktsortimentet ingår kylskåp, diskmaskiner, tvättmaskiner, dammsugare och spisar. Bolaget grundades ursprungligen 1919 genom en sammanslagning av Elektromekaniska AB och AB Lux. Huvudkontoret ligger i Stockholm.

Heimstaden Pref (HEIM PREF) Portföljandel 1,15% Heimstaden är ett fastighetsbolag. Bolaget förvärvar, äger och förvaltar bostadsfastigheter i centrala lägen i tillväxtregioner runtom i Sverige men har även närvaro på den nordiska marknaden. Visionen är att vara en långsiktig aktör på finansmarknaden genom utvecklingen av bolagets fastighetsportfölj. Heimstaden grundades 1998 och har sitt huvudkontor i Malmö.

Corem Property Group Pref (CORE PREF) Portföljandel 0,48% Corem Property Group är verksamma inom fastighetssektorn. Bolaget förvärvar, äger och vidareutvecklingar fastigheter runtom den nordiska marknaden. Fastighetsbeståndet består i huvudsak av lager-, industri-, logistik- och handelsfastigheter. Största delen av fastigheterna är lokaliserade inom Syd- och Mellansverige. Bolagets strategi är att vara en aktiv och långsiktig aktör samt att på sikt bidra med utveckling av fastighetsbeståndet. Huvudkontoret ligger i Stockholm.73 de Northernlightsinvestment 

6 kommentarer:

 1. Härliga köp NLI, kul att se utdelningsregnet :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Dennis. Ja det är ju skarpt läge nu för mig avseende utdelningarna. Planerar att gå ihop teoretiskt (och en bit förbi) nivån för att vara självförsörjande gentemot mina dagliga räkningar.

   Då är manegen krattad och jag kan kliva ut ur den om jag vill :)

   Radera
 2. Det var några år sedan nu som jag sålde av mina sista Tomra tack vare en ansträngd (enligt mig) värdering. Kul att tänka tillbaka på när man betedde sig som en idiot.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha...ja många ggr har jag tänkt tanken att gå över till "Sälj aldrig" på riktigt. På ett principfast sätt. Sambon har haft Tomra länge och det har varit volatilt med hela tiden uppåtgående lång trend. Så nu tog jag in den, det finns ju en liten utdelning oxå i dagsläget.

   Radera
 3. Bra jobbat att din portfölj är ner så pass lite jämfört med index. Tyvärr kan jag inte säga detsamma (kanske delvis för att jag har mycket indexfonder). Ner dryga 5% sist jag kollade och då särskilt på inköp som gjordes i slutet av förra året.
  Men jag håller med dig, det är bara att ta ett djupt andetag och tänka långsiktigt. Ingen digerdöd i sikte än i alla fall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har både en väldig massa enskilda innehav OCH olika typer av fonder på samma kapitalförsäkring. I början på året har fonderna underpresterat de enskilda innehaven (liksom under hela 2021) så de agerar sänke även för mig. Ca 45% av valutan är SEK och återstoden då 55% i USD CAD EURO NOK. Så även det påverkar mycket.

   2022 blir kanske inget superår. Men det blir väl förhoppningsvis fler år :)

   Radera