torsdag 20 januari 2022

Omeplätt 10 SEK

Rester är bra att att samla på sig i kylen. Om man har lite disciplin alltså, och inte låter tiden rinna iväg så man tvingas till att kasta bort stuvbitar med schyssta ingredienser som kan användas till att tråckla ihop nya fantasifulla kreationer. 

En snabb googlesejour ger vid handen att en tredjedel av all mat som produceras i världen inte äts upp vilket motsvarar 8-10% av de årliga utsläppen av växthusgaser. Om Matsvinn var ett land så vore det därmed det 3e största sett till utsläpp av växthusgaser, efter Kina och USA. 

Fascinerande och tänkvärda fakta, allt enligt Livsmedelsverket. Jag avskyr definitivt att slänga mat och har inga planer på att flytta till landet Matsvinn. Det är dessutom förknippat med så höga kostnader 👀  

Lämpliga rester (en bit kassler, några kycklinglårfiléer, några champinjoner, några kokta potatisar, lite broccoli från frysen, 10 ägg, en rödlök och en bit paprika) kan omvandlas till en mängd olika lunchrätter för den kommande veckan. Den här gången blev det:


Omeplätt (5 portioner)

 • Plocka fram din stora stekpanna som även går att skicka in i ugnen.
 • Snabbtina några nävar fryst broccoli i  varmvatten.
 • Hacka upp resterna i lämpliga bitar, inklusive broccolin men exklusive äggen.
 • Kör igång spisplattan på läge 8/10 och placera olja/smör i pannan.
 • Kör igång ugnen på 175 grader.
 • Fräs alla rester i den stora stekpannan under omrörning. Ca 5 minuter.
 • Sänk värmen på plattan till ca 6/10.Fräsning medelst omrörning i vardande


 • Knäck och vispa ihop de 10 äggen med ca 2,5dl mjölk och ca 1,25dl mjöl blandat med 2-3 tsk bakpulver. Salt, peppar och chili är lämpliga smaksättare. 
 • Det här blir alltså en blandning av omelett och plätt, därav namnet omeplätt. Bakpulvret gör att det pöser upp och blir lite extra fluffigt.
 • Häll omeplättsmeten över de frästa resterna resterna. Lyft kanterna försiktigt ibland med stekspade, luta pannan och låt ogräddad smet rinna in underst. Total stektid ca 5 minuter.
 • Skiva de sista skivorna av den överblivna cheddarosten från Julbordet och placera överst. Funkar även med annan ost. Pudra över lite oregano.
 


Omeplätten är nu redo inför ugnen


 • Hopp in mitt i ugnen ca 18-20 minuter. Håll lite koll så att det inte tar för mycket färg, blir det istället för färglöst dra på grillen mot slutet och brassa på till dess du känner dig förnöjd.En fluffig omeplätt efter 20 heta minuter


 • Jag serverade i all anspråkslöshet med en blandsallad, en skvätt keso och ringlade över lite oystersauce.
 • Portionspriset landar på storleksordningen 10 SEK.En portion nyttig omeplätt är serverad73 de Northernlightsinvestment

2 kommentarer:

 1. Ser väldigt gott ut, och helt och hållet min pappas melodi. Rester? Jamen då gör vi omelett! Den satte sig, och nu avancerar vi till omeplätt! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har ju kört styrketräning i drygt 40 år, började före 15 års ålder. Så det blev på den tiden en hel del omeletter när jag tyckte att mammas mat var för proteinfattig. Ofta då fyllda omeletter, "bondomeletter" som jag brukar kalla det. Nuförtiden är jag inte så noga med proteinet, tränar mycket mindre. Men nånting måste man ju göra med resterna. Denna typ av hybrid var något jag kom på och började med för några år sedan när jag ville ha "högre" kreationer. Men det är inte särdeles spännande och inte heller tänkt att vara det..bara simpel vardagsmat av rester...

   Vardag är som bekant den allra vanligaste tidstypen :)

   Radera