lördag 8 januari 2022

TRANSAKTIONER vecka 01 2022

Det är myggfritt i Norrland idag, -25,5 grader när jag på morgonkvisten var ut och fyllde ytterligare en IKEA kasse med ved ute i vedbodan. Dagens tredje brasa är tänd i den nyinstallerade smäckra Conturakaminen med beteckning 556 och designerutformade stora rundade glasytor. Men den är utseendet till trots, med sina läppfillers och bröstimplantat, väldigt effektiv och trevlig.

När jag några timmar senare åker iväg för att hämta sambon från busstationen är det -29 grader längs nästan hela vägen. Säsongslägsta för mig men business as usual här uppe i ultima thule. Det brukar vara smällkallt i några veckor efter nyår. Det är tur att man bor i elområde 1 👀 men givet dessa temperaturdifferenser blir det nog ingen större skillnad givet områdena 3-4.

Småfåglarna burrar upp sig inne i den nu snötäckta jasminen och kilar fram och tillbaka till fågelmatarstationen för att snappa åt sig jordnötter och färdigskalade solrosfrön. Å så snabbt tillbaka till jasminen för att hacka i sig fett, kolhydrater och protein. De kivas lite grann, men det är väl mest bara för att hålla värmen. 

Med jämna mellanrum seglar hackspetten in och landar på den upphängda svålen från julskinkan. Hänger där upp och ner, hackar med stor frenesi och gungar fram och tillbaka i snöret. På universitetet gjorde jag laborationer på pendelrörelser utifrån lägesenergi, rörelseenergi, frekvens och friktionsförluster. Småfåglar bryr sig inte om sådant, de drar sig bara respektfullt och temporärt tillbaka från den vildsinta kusinens härjningar. Finns i Norrland oxå och gillar skinksvål


Inflationsbaisse, räntehöjningsspekulationer och skenande coronastatistik har slagit en halvnelson på världsmarknaderna. Vi får se om greppet sitter ordentligt och ekipaget tippar över. Jag passar som vanligt, i den investeringsfas där jag fortfarande befinner mig, på att utöka mina positioner.

Med andra ord har handelsveckan varit ganska intensiv.

Vi har även klivit över i ett nytt år och ska vänja oss vid att skriva 2022. För mig är det alltid synonymt med reflektion och möjlighet till förändring på det personliga planet. Tyvärr mer förr än i närtid. Men det finns alltid möjlighet att tänka om kring denna undfallenhet. Lite fånigt egentligen med dessa nyårsförändringar, förändring kan man naturligtvis göra när som helst oberoende av var i almanackan som man befinner sig.

Jag sitter på en hel del inköp som jag gjorde under den värsta coronadippen i februari/mars 2020 (är det verkligen så länge sedan !!). One hit wonders med god YOC (vilket jag inte bryr mig om överhuvudtaget), mycket god totalutveckling sedan köp men som nu i kombinationen låg initial DA, relativt litet innehav och i vissa fall inte förväntad utdelningstillväxt har blivit oattraktiva i denna utdelande del av min pensionsfond.

Exemplifierar med CyrusOne Inc (CONE) enligt nedanstående graf. De har utvecklats mycket bra (+79%) för mig sedan inköp men befinner sig nu sedan en tid tillbaka i en uppköpsprocess. Nuvarande DA är på 2,31% och den senaste höjningen uppgick till 1,96%. Inte så imponerande siffror i den delen av bolaget. Så därför genomförde jag ett SÄLJ i detta bolag. 

Jag nöjer mig helt enkelt med den positiva utvecklingen, rafsar åt mig de erhållna kontanterna från den enarmade banditens rostfria bricka och omplacerar i högre direktavkastning.

Observera här att nyckelorden för detta beslut är i denna utdelande del av min pensionsfond. Den här delen av min pensionsfond ska alltså via kontantutdelningar betala mina framtida räkningar. FIRE är inte alltför långt borta i skrivande stund.

Har även påbörjat processen att utvärdera vilka bolag som kan tänkas befinna sig i ett liknande läge som CONE. Återkommer kring detta i andra inlägg. CONE lämnar pensionsfonden Northernlights GlobalfondUtöver nedanstående inköp genomfördes även en förstärkning av mitt innehav i den utdelande, och i dagsläget mycket populära, ETFen iShares Core FTSE 100 UCITS ETF GBP (Dist).


Yara International (YAR) Portföljandel 0,38% Yara International är en producent av gödnings- och kemikalieprodukter. Bolaget framställer nitrat, kaliumnitrat, ammoniak och NPK (nitrogen, fosfor och kalium) och levererar produkterna till kunder verksamma inom jordbrukssektorn. Bolaget har anor tillbaka till 1905 som tidigare Norska Hydro, men skapades som ett separat bolag under 2004. Huvudkontoret ligger i Oslo.

Arbor Realty Trust Inc (ABR) Portföljandel 0,44% Arbor Realty Trust är ett specialiserat fastighetsfinansföretag. Bolaget investerar i fastighetsrelaterad bro- och mezzaninelån, preferens eget kapital och i begränsade fall diskonterade hypotekslån och andra fastighetsrelaterade tillgångar.

Bristol-Myers Squibb Co (BMY) Portföljandel 0,42% Bristol-Myers Squibb är ett globalt biofarmaceutiskt bolag. Bolaget är inriktade mot forskning och utveckling inom flera medicinska områden, inkluderat onkologi, immunvetenskap samt hjärt-kärlsjukdomar. En stor del av verksamheten består av att upptäcka nya läkemedel för patienterna som lider av allvarliga sjukdomar. Produkterna säljs via flertalet distributionskanaler, via grossister, återförsäljare, samt direkt till sjukhus.

Investor B (INVE B) Portföljandel 2,09% Investor är ett investmentbolag. Verksamheten grundades ursprungligen 1916 och bolaget är storägare i en rad svenska storbolag inom sektorerna telekom, industri, elektronik samt fordonsindustrin. Investmentbolaget bedriver även verksamhet i USA och Asien. Affärsidén är att skapa långsiktigt god avkastning för aktieägarna genom att äga och utveckla företag med värdepotential. Huvudkontoret ligger i Stockholm.

Heimstaden Pref (HEIM PREF) Portföljandel 1,09% Heimstaden är ett fastighetsbolag. Bolaget förvärvar, äger och förvaltar bostadsfastigheter i centrala lägen i tillväxtregioner runtom i Sverige men har även närvaro på den nordiska marknaden. Visionen är att vara en långsiktig aktör på finansmarknaden genom utvecklingen av bolagets fastighetsportfölj. Heimstaden grundades 1998 och har sitt huvudkontor i Malmö.

Assa Abloy B (ASSA B) Portföljandel 0,35% Assa Abloy är en leverantör av lås- och dörrlösningar. I området för elektromekaniska säkerhetslösningar innehar koncernen kompetens inom passerkontroll, identifiering, dörrautomatik och hotellsäkerhet. Assa Abloy finns representerat i samtliga globala regioner med störst verksamhet inom Europa, Nordamerika och Australien. Bolaget skapades genom en sammanslagning av svenska Assa och finska Abloy under 1994. Huvudkontoret är beläget i Stockholm.

Axfood (AXFO) Portföljandel 2,12% Axfood är verksamma inom dagligvaruhandeln. Bolaget är specialiserade inom detalj- och partihandel och inom koncernen återfinns ett flertal dagligvarukedjor, där de mer kända inkluderar Hemköp, Willys och Mat.se. Idag står den svenska marknaden för majoriteten av försäljningen och försäljning sker huvudsakligen via fysiska butiker, men bolagets varumärken erbjuder även hemkörning av varor, samt diverse matkasseleveranser. Huvudkontoret ligger i Stockholm.

Crown Castle International Corp (CCI) Portföljandel 0,33% Crown Castle International är ett telekombolag. Bolaget tillhandahåller idag ett flertal digitala lösningar för mobiltelefoni och infrastruktur inom den nordamerikanska marknaden. Bolaget implementerar, designar och sköter löpande underhåll för lösningarna som vidaresäljs till företagskunder och institutioner. Bolaget grundades 1994 och har sitt huvudkontor i Houston, Texas.

NP3 Fastigheter (NP3) Portföljandel 0,57% NP3 Fastigheter är ett fastighetsbolag. Investeringarna återfinns främst inom kommersiella fastigheter samt inom kategorierna handel, industri, logistik och kontor. Övriga fastighetsobjekt innefattar restauranger, förråd och motionscenter. Fastigheterna är belägna på ett flertal större orter runtom norra Sverige, vilket även är bolagets största marknad. NP3 Fastigheter etablerades 2010 och har idag sitt huvudkontor i Sundsvall.

Diös Fastigheter (DIOS) Portföljandel 0,74% Diös är verksamma inom fastighetsbranschen. Bolagets verksamhet är huvudsakligen inriktad mot att förvärva, förvalta och aktivt driva fastighetsutveckling runtom den nordiska marknaden. Fastighetsbeståndet består vanligtvis av kommersiella lokaler och bostadsfastigheter, med störst koncentration inom norra Sverige. Bolaget bildades under 2005 och har sitt huvudkontor i Östersund.

Akelius Residential Property D (AKEL D) Portföljandel 1,38% Akelius Residential Property är verksamma inom fastighetsbranschen. Bolaget äger och förvaltar över ett flertal bostadsfastigheter belägna i större städer. Störst koncentration av fastigheter återfinns runtom Skandinavien, Nordamerika samt Europa. Bolaget hyr ut fastigheter till olika hyresgäster, huvudsakligen bestående av privata aktörer. Bolagets huvudkontor ligger i Stockholm.

Sagax D (SAGA D) Portföljandel 1,35% Sagax är ett fastighetsbolag. Idag investerar bolaget främst i större kommersiella fastigheter inom sektorerna lager och industri. Störst investeringar återfinns inom den nordiska marknaden, följt av den europeiska fastighetsmarknaden. Visionen är att driva investeringarna långsiktigt och att vara aktiv i utvecklingen av vardera fastighet, huvudsakligen via större ägarandel samt styrelserepresentation. Bolaget har sitt huvudkontor i Stockholm.

Orkla (ORK) Portföljandel 0,36% Orkla är en norsk livsmedelskoncern. Bolaget levererar förnödenheter, hälsoprodukter samt diverse rengöringsprodukter på den skandinaviska marknaden under flera olika varumärken. Verksamheten styrs dotterbolagen med vardera affärsinriktning och bolaget förfogar över ett flertal olika produktionsanläggningar. Kunderna återfinns både bland privatpersoner och företagskunder. Orkla har sitt huvudkontor i Oslo.

Skanska B (SKA B) Portföljandel 0,32% Skanska är ett globalt bygg- och projektutvecklingsbolag. Bolaget är verksamma inom bygg och utveckling av kommersiella lokaler, bostäder och projekt i offentlig-privat samverkan. Bolaget är även aktiva inom BIM (Building Information Management) som innefattar planering och visualisering av projekten. Koncernen har verksamhet på utvalda hemmamarknader i Norden, övriga Europa och USA. Bolagets huvudkontor ligger i Stockholm.

Cibus Nordic Real Estate (CIBUS) Portföljandel 2,59% Cibus Nordic Real Estate är ett investmentbolag inriktade mot fastighets- och livsmedelssektorn. Bolagets strategi är att förvärva, driva och utveckla fastigheter och distributionsnät som används av större livsmedelskedjor. Störst verksamhet återfinns inom den finska marknaden, med Norden som växande marknad. Samarbete utförs med större livsmedelskedjor runtom Norden. Bolaget bildades under 2017 och har sitt huvudkontor i Stockholm.73 de Northernlightsinvestment

2 kommentarer:

  1. Jag kommer troligtvis utöka min position i den där omåttligt populära etf:en jag också vad det lider. Ett trevligt komplement till portföljen att få följa med ett brittiskt storbolagsindex.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det blir väl lite "more of the same" för mig. Men det finns naturligtvis massor av individuella innehav som jag saknar i det ETFen. Sedan är det "bekvämt" att kasta in medel i en färdigpaketerad lösning ibland...

      Radera