måndag 31 januari 2022

Lasagne (halvklassisk) 10 SEK

Julköttbullarnas förlovade tid har precis passerat. I kölvattnet av detta blev den överblivna råvaran plötsligt på realisation till halva priset. Då passar jag oftast på att köpa och stoppa in i frysen till sämre tider. Gäller även aktier, fonder och ETFer. 

Någonting måste man alltid (?) äta till lunch eller middag och jag tycker om att ha användbara ingredienser på lager. Addera en gnutta inspiration, lite hackande och fräsande i stekpannan och vips har man 8 portioner inför kommande arbetsvecka.

Lasagne (halvklassisk) 8 port

Jag vågar inte ge mig på mer än att kalla den för halvklassisk. Tillreder inte köttfärssåsen med pancetta eller för övrigt med vare sig parmesan eller mozzarella. Någon gång har jag använt dessa helklassiska råvaror, men oftast blir det inte så. Så i mitt kök är denna lasagne den verkligt klassiska.

 • Köttfärssås: Bryn i olja/smör 800-1000g nötfärs (funkar även med blandfärs) i en varm stekpanna under omrörning så att det får lite färg. Salt, peppar, chili, vitlök, oregano, basilika, timjan, mejram, rosmarin.
 • Finhacka 2 stora lökar och mata ner i köttfärsfräset. 
 • Smakerna ska vara djupa och kraftfulla i en köttfärssås. Jag vill ha mycket örtkryddor, tomatpuré och krossade/passerade tomater i min köttfärssås som gärna får puttra ihop länge under lock. Det får absolut inte vara utvattnat med smak av ingenting annat än ketchup och sojasås.
 • När du är nöjd med din bryning så häll över 2 frp (ca 400g/st) krossade eller passerade tomater. och typ en halv tub dubbelkoncentrerad tomatpuré. Smakade även av med lite BBQ sås, det ger en liten extra oumph till anrättningen. Rör om, låt det koka upp, på med lock, sänk temperaturen på din spis och småputtra 20-120 minuter. Det blir i princip bara bättre ju längre tid som går.
 • Ostbechamelsås: Smält ca 75g smör utan att det tar färg i en kastrull (jag kör alltid med teflon) och rör med lämplig visp ner 1dl mjöl så att du får en slät bottenredning. Ta bort från plattan. Värm i mikron ca 7dl mjölk så att den blir het. Sätt tillbaka kastrullen på plattan och häll under omrörning den varma mjölken i bottenredningen. Genom att förvärma mjölken tar det ihop direkt och du minimerar risken för bottenbränning.
 • Späd med den återstående mjölken (ca 3dl) tills önskvärd konsistens uppnås. Salt och peppar. Tänk på att även osten tillför salt.
 • Mata i ett helt gäng med ostskivor i den varma bechamelsåsen och låt smälta under sporadisk omrörning.
 • Beundra en kort stund det färdiga resultatet du nu har framför dig. Det mesta grovarbetet är nu avklarat och blott några simpla arbetsmoment återstår.Köttfärssås och ostbechamelsås sida vid sida


 • Brassa på ugnen 175 grader.
 • Plocka fram din gamla ärvda stora lasagneform i formpressad aluminium. Finns undanstoppad i något köksskåp i varje svenskt hem värt namnet. Funkar kanske även med någon annan typ av form. Men helt säker är jag alltså inte 👀
 • Smörj formen med olja/smör.
 • Montage: Varva ostsås, lasagneplattor, köttfärssås tills du är uppe väldigt nära kanten. Brukar bli 4-5 lager med lasagneplattor. Jag kör i princip alltid med budgetplattorna från Willys, made in Italy med durumvete.
 • Bred ett sista lager ostbechamelsås överst. Vill du osta på lite extra så funkar det bra att dra på ett varv ostskivor. Ibland gör jag det, men inte den här gången.
 • Framför dig har du nu en blivande halvklassisk lasagne. Den slutliga metamorfosen kommer att äga rum inom 30 minuter.Halvklassikern är nu redo för en stund inne i ugnen

 • Hopp in mitt i ugnen 175 grader, typ 30 minuter på ett ungefär. Håll lite uppsikt så att det inte tar för mycket färg. Placera i så fall alufolie på toppen.
 • Det ska inte vara för blekt heller, yta med färg ger god smak. Ser det blekt ut så brassa på grill i några minuter under god uppsikt.
 • Plocka ut när det är färdigt 👀 och låt vila/svalna en stund så att man inte bränner sig till fördärvande på lilla tungan.Slappna av, nästan färdigt nu. Bara lite avsvalning kvarstår

 • Lägg för dig en redig portion och dekorera med några babyspenatblad. Portionspriset landar kring 10 SEK.


Middag en söndag i januari och några luncher till veckan
73 de Northernlightsinvestment

2 kommentarer:

 1. Bra tips om förvärmning av mjölk! Alltid slitigt att värma den på spisen också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är lite meckigt att hålla på å vispa så att det inte ska klimpa sig eller bränna i botten med en bottenredning och späda successivt tills det har tagit ihop bra och stärkelsesmaken är borta.

   Så då testade jag denna metod (specifikt vid bottenredning) och kör så sedan dess.

   Radera