fredag 28 januari 2022

Dollarmedvind

För en tid sedan (5 december 2020), när vi befann oss ungefär mitt i den stora Återhämtningen från Coronakraschen, beklagade jag mig över det dåliga sentimentet för USD/SEK som påverkade utdelningarna negativt men å andra sidan medförde en realisationseffekt avseende inköp av bland annat amerikanska utdelningsaristokrater.

Min valutaexponering mot USD är i dagsläget strax över 40% så det är en betydelsefull faktor i min portfölj. Nedan visas en bild över valutafördelningen senast jag gjorde en sammanställning.
Northernlights Globalfond valutafördelning 2021-06-30


Slutklämmen på mitt inlägg från 2020 var:

 • Om vi ser till den positiva sidan istället (för ovanlighetens skull). USD kan inleda en resa mot vackra friska trakter uppe i Norr !! Du kan per automatik få 10-15% MER cash in på kontot nästa år.

Det är alltid svårt att tänka långsiktigt. Även om långsiktigt inte ens är en längre tidsperiod än ett drygt år. Själv får jag ofta aktivt motivera mig till att vara långsiktig när vimplarna pekar åt fel håll och göra det som logiskt och sammantaget borde bli bra avseende stabilitet på några års sikt. 

Under förutsättning att man alltså har övergett tänket om att försöka tajma marknadernas olika parametrar. Sånt där är jag för dålig på för att ens ge mig på ett försök 👀

Men nu har det alltså hänt. Den spekulativa resan mot Norr blev av och mina investeringar på andra sidan Atlanten ger mer utdelningar per automatik. Efter det att USD bottnade strax efter jag skrev mitt inlägg 2020 så har vinden vänt och USD är upp drygt 14% efter det.     
Utvecklingen för USD/SEK sedan slutet av 2020


Naturligtvis innebär detta även en livboj åt portföljvärdet. Om nu någon intresserar sig för dylika aspekter av sin ekonomi. Illustreras tydligt av bilden nedan som visar USD utveckling från årsskiftet med jämförelselinjer för NASDAQ, DJ USA och OMX30.
USD är +3,87% YTD 2022


Det här teoretiska resonemanget är alltså den främsta anledningen till att jag diversifierar så brett över tillgångsslag, branscher, bolag och valutor. Om teori och verklighet konvergerar ser man först på lång sikt. Tålamod är en dygd för investeraren.73 de Northernlightsinvestment

11 kommentarer:

 1. Jag lägger i stort sett ingen tid på valutarörelser. De får bölja bäst de vill medan jag köper på och inkasserar utdelningar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så gör jag oxå, men försöker väl iaf se över balanseringen ibland. Så det inte drar iväg alltför häftigt i någon riktning. Det här skrev jag mest bara för att påvisa både negativa och positiva konsekvenser.

   Radera
 2. Själv vill jag inte se USD halka ner till 5kr. Det hade varit skillnaden att äta gåslever eller bara knäckebröd. Äter iofs inte gåslever så det är väl ett icke-problem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Näää...det är därför som jag började omallokera till SEK (större andel av de nya inköpen) för en tid sedan. Det är lätt att springa iväg på andra sidan Atlanten med så många stabila utdelningsbolag med min strategi.

   Radera
  2. Åker dollarn ner till 5 spänn så tycker jag att vi bokar en gruppresa till Disneyland.

   Radera
  3. Är det bra skidföre i Disneyland?. Har aldrig hört talas om det landet förr!

   Radera
  4. Jag har hört att de har det goda vita over-there men det är nog inte skidorna som skall glida över det pudret.

   Radera
  5. Gläd dig åt en dollar för fem spänn då.

   Radera
 3. Jippiii...då blir jag kung i baren. Zero plockar upp räkningen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter kanon, disneyland och ZS som tar räkningen. Jag är på!

   Radera