onsdag 7 juli 2021

Blåbärsdryck 0,1 SEK

Det är värmebölja uppe i Norrland. Temperaturen nosar varje dag kring +30 och några grader däröver. Rekordnoteringen kom i helgen med +33 grader i skuggan. Kan inte benämnas på annat vis än outhärdligt. Har svårt att föreställa mig de enorma +49,7 grader som nyligen uppmättes i Kanada under en längre tidsperiod.

Tack och lov för att min fallerande AC visade sig vara blott ett underhållsproblem. Tydligen skulle filter och liknande attiraljer rengöras var 14e dag. Inte var 18e månad 😜 Men när den lilla detaljen var åtgärdad med dammsugaren så vaknade apparaten till liv igen, displayen slutade blinka och hänvisa till en felkod som uppmanade att "kontakta behörig reparatör".

Så nu körs AC och en luftförflyttare kvällstid och i sovrummet blir det behagliga +22. Naggar min sparkvot lite i kanten naturligtvis men under dessa extremdagar unnar jag mig förutsättningar till en god nattsömn.

Något annat jag unnar mig är snabb, enkel, uppfriskande, nyttig och läskande dryck i skuggan efter en timmes svettig ansträngande gräsklippning.


Lättsockrad blåbärsdryck (ca 6 liter färdig dryck)

 • Tina lätt (i mikro) 1 liter frysta blåbär så att de precis separerar från varandra. Kör med stavmixern i ett djupt stänkskyddat kärl tillsammans med 1dl socker till blåbärsmos.
 • Lägg en näve isbitar i en 1l flaska och fyll på med ca 8msk av blåbärsmoset. Spola flaskan full med kallt kranvatten. Skaka om och häll upp i glas. Njut av uppfriskande antioxidanter.
 • Vill man lyxa till det lite extra så kan man använda ett neutralt bubbelvatten att toppa upp bärmoset med.
 • Kan även göras med andra bär från skog och trädgård. Oftast kör jag med jordgubbar, men den här gången var det blåbär som fanns mest av i frysen.
 • Sockret kostar väl någon enstaka krona, så det blir en tioöring per glas. Prisvärt i min mening. 
   


Blueberry Fields for ever.


73 de Northernlightsinvestment


12 kommentarer:

 1. Fantastiskt! Nyttigt, gott och billigt.

  Av någon anledning associerar jag till bluffen och pyramidspelet Kyäni vars blåbärsdryck säljes för hundratals kronor per liter som finns i andra ändan av billigt - alltså vansinnigt dyrt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enklare än så här blir det inte: bär, socker, vatten, is. Bluffar ska man akta sig för, men allting kan säljas med mördande reklam. Kom och köp konserverad gröt...

   Radera
 2. Förutom att det låter gudomligt gott, så kan jag inte låta fotots färgsättning gå obemärkt förbi. Vilken komposition, så genomtänkt och färgen på bordet är så rätt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack fru Fumla !! Ja det är mina arbetshandskar där i förgrunden, en vit gammal gjuten ärvd kruka och en 5 kronors plåtkruka från Dollarstore. Färgen heter "Hallon" från Beckers, men inte säkert kulören finns kvar nu för det var många år sedan jag bröt upp en burk. Tyvärr har NCS koden bleknat så jag kan inte läsa den längre och hittar den inte via google heller.

   Alla mina egenbyggda utemöbler, bord och bänkar har skivor/sitsar målade i hallonrött. Funkar bra mot mina mörkgråa hus.

   Radera
 3. Låter gott, enda problemet är tillgången, ja bristen då, på de blå bären...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Testa ute i Skogen ;) Där brukar blåbär hänga med start om ca 1 månad här uppe i Norrland. Jag plockar inte själv, men sambon har det som stort intresse. Det enda jag plockar är hjortron...men de är så lättplockade och så får man lite guldfeber när man stöter på ett stort bestånd hjortron. Norrlands guld. Man glömmer tid och rum....

   Radera
 4. Vi (min fru) har gjort något liknande här nere i väster fast då på rabarber. Väldigt läskande när man sitter på altanen i +12 grader och snett regn som piskar en i ansiktet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä men så illa kan det väl inte vara !?? :) Jag kan trösta dig (och gräsmattan) med att det regnade inatt och nu är det blåsigt och +20. Väderomslag. Men det känns skönt...jag lessnar när det är så där extremvarmt en längre tid. Får ju ingenting gjort....

   Radera
  2. Nej just nu är det oroväckande stabilt väder även i Göteborg. 21 grader varmt och soligt. Regnat har det gjort så in i h*lv*te några nätter också.

   Radera
  3. "Det är bra för potatisen" sa alltid min farfar, med stark finsk brytning, när det regnade mycket. Som barn sket jag fullständigt i potatisens välbefinnande om det medförde att jag inte kunde vara ute och spela tennis på sommarlovet.

   Radera
 5. När jag var ung och snål student var socker något som hämtades gratis på McDonalds. Vilket ger det facila priset 0 kr/glas!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag lever mitt liv inte alltför långt ifrån mina studentdagar. Oftast iaf, men hämtade socker på McD gjorde jag aldrig :)

   Radera