lördag 17 juli 2021

Fredag i Norrland

Det är väderomslag på gång i Norrland. Inte riktigt väderomslag i nivå med vad Centraleuropa just nu upplever, men man känner tydligt att luften blivit svalare, friskare och det har börjat blåsa. Äntligen !! Efter snart 3 veckor med +30isch dagligen och stillastående luft känns det befriande. Man orkar företa sig något utan att drabbas av andnöd och yrsel. Klippa gräset till exempel.

Direkt efter frukost tog jag tag i just dessa fastighetsägarens obligatoriska plikter. Det tar ca 2 timmar att klippa och trimma min tomt till fulländning. Fruntimret, hon som sedan en månad tillbaka nu genomför en (för henne) lyckoframkallande prov-FIRE, drog till skogs med hinkar i händerna. 

Efter 3 timmar anlände en bildrapport från hjortronmyren att nu var det skördat 3 liter fullmogna hjortron. Det gör att årets total tickar upp på 6 liter. Enligt uppgift är det ännu bara ca 1/5 av Norrlands Guld som är moget. Resterande får plockas nästföljande veckor, det är skottpengar på att plocka omogna hjortron.   Myr i Norrland. Lappsjuka någon !??


Mot kvällningen tändes grillen. I väntan på adekvat brikettkulör avnjöts en iskall grillöl på altanen omgärdad av doften från den i år helt galet blommande Jasminen. Helgalet alltså, den håller på att knäcka sina egna grenar.

Till middag blev det okomplicerade BBQ Black&White, pommes, sallad på ingredienser från egna odlingarna (ruccola, mangold, rädisor, ärtskidor) majskorn, tomat, rödlök och mozzarella. Kall yoghurtsås med örtkryddor och en liten kläm pasta på soltorkade tomater (billigt från Matsmart) till det och in i munnen ett immigt glas rosé.

Sammanfattningsvis en mycket bra fredag i Norrland.
  


Grillen tänd i Jasminens skugga.
Okomplicerad BBQ middag på bastualtanen.


73 de Northernlightsinvestment

2 kommentarer:

  1. Låter som en superfredag ju! Du klipper gräs o hon plockar bär o sen fin middag på kvällen!

    SvaraRadera
  2. Ja, en bra dag behöver inte vara så komplicerad. Idag har jag själv varit i hjortronskogen, vi fick ihop 5 liter tillsammans på några timmar av mycket hårt arbete. Det är tungt med 115 kg kroppsvikt att trampa omkring på en hjortronmyr. Årets totalskörd är uppe i 11 liter mogna hjortron !!

    Så nu sitter jag på bastualtanen å vilar å knäpper en Premium Gold. Trots att det är måndag. Men det är ju semester.... ;)

    SvaraRadera