fredag 30 juli 2021

Kycklingwok Malaysia 10 SEK

Även på en molnig (äntligen) fredag i Norrland måste man äta lunch. 

Under veckorna brukar jag tillreda olika varianter av proteinrika råvaror som därefter kan kombineras i otaliga varianter tillsammans med andra kolhydratrika ingredienser; pasta, ris, bulgur, potatis, cous-cous, bröd. Så skapar man utan nämnvärd ansträngning en komplett och näringsrik måltid vid varje tillfälle.

Denna fredag, i luckorna mellan handbollsförlusten mot Egypten (Sveriges herrar),  fick det bli ytterligare en kylskåpsrensning. Champinjoner, röd lök, gul lök, några morotsstumpar, en liten bunke urbenade ugnsstekta kycklinglår, en grillad chorizo och en burk kokosmjölk grävdes fram och fick bli huvudingredienser i en asieninspirerad rätt.

Man ser tydligt på bilderna att Solen lyser med sin frånvaro denna fredag.

Kycklingwok Malaysia (5 portioner).
  • Börja koka ditt favoritris. Själv föredrar jag Jasminris.
  • Ansa morötterna, skala lökarna. Grovhacka morötterna, med kniven lite på sniskan så blir det roligare form på bitarna. Matlagning ska ju vara roligt har jag lärt mig 👀
  • Lite rapsolja i en wokpanna och börja bryna morotsbitarna på ca 3/4-värme under sporadisk omrörning i ca 3 minuter. Moroten först eftersom de tarvar längst tillagningstid totalt sett.Ivrig laguppställning inför fredagens Kycklingwok Malaysia.


  • Fortsätt succesivt att grovt hacka ihop lök och svamp och mata ner i wokpannan. Total stektid här ca 3 minuter så att det alltså blir ca 6 minuter på moroten så här långt.
  • Hacka över det urbenade kycklingköttet och skiva den träkolsgrillade chorizon tunt. Chorizon kan du ännu en gång köra med kniven på sniskan så skivorna även här blir lite roligare. Fast roligt 2ggr samma dag är nästan för mycket....
 


Färdigställd Kycklingwok Malaysia med x-tra feeling.


  • Skyffla ner det grovhackade kycklingköttet och de roliga chorizokorvskivorna. De är ju färdigtillagade sedan tidigare så nu är det bara att öppna burken med kokosmjölk och hälla ner den i wokpannan.
  • Låt småputtra ca 5 minuter. Smaka av med salt, chili, peppar, vitlökspulver, basilika och en skvätt sweetchilisauce.
  • Sedan fick jag total feeling och en flash-back från Malaysiaresan 1994 då mycket mat serverades med cashewnötter. Så jag grovhackade en näve Eldorado cashewnötter (från Willys/Axfood) och strösslade över tillsammans med lite fryst persilja.
  • När riset är klart serverar du din asieninspirerade Kycklingwok Malaysia tillsammans med en blandad grönsallad.
  • För mig blev det 5 portioner och ett portionspris i underkant 10 SEK. Samtliga ingredienser naturligtvis inköpta i samband med realisation av olika anledningar.Lunch fredag 2021-07-30 inför OS-fotbollen Sverige/Japan.73 de Northernlightsinvestment

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar