onsdag 27 oktober 2021

Gratinerade fläskfilémedaljonger med ugnsrostade rotfrukter 13 SEK

Söndagsmiddagar är ju av tradition något som man satsar lite extra på. 

Jag minns för 30 år sedan när jag och min dåvarande sambo brukade åka hem till hennes föräldrar på söndagskrubb. Det var ofta fläskfilé (väldigt poppis under 1990-talet) i någon form. Vanligtvis med sambal olek och grönmögelost i någon gräddig gryta. Några glas Señorio de los Llanos till det och svärmor som trippade omkring i skogsgrön dräkt och pumps på parkettgolvet i radhuset och serverade kladdkaka med hjortrongrädde till dessert. Klipp-klapp-klipp-klapp....

Nuförtiden är det en mera nedtonad klädstil som gäller. Lite casual sunday med fleecejacka och fårskinstofflor. Inte så mycket pumps alltså, i alla fall inte för mig själv 👀, men däremot kan ibland om söndagen en fläskfilé från Willys på extrapris 49,90 SEK/kg landa på tallriken.

Eftersom det var söndag så gick jag all-in med en höjning av det sedvanliga portionspriset med inte mindre än 30% !! Jojo, fint ska det va.


Gratinerade fläskfilémedaljonger med ugnsrostade rotfrukter (8 portioner)

 • Skär din fläskfilé om 1200 gram i 16-18 mm tjocka skivor. Bryn dessa hastigt i omgångar (olja/smör) i het panna så de får fin färg. I omgångar alltså för att det inte ska bli tvärfullt i pannan vilket kan leda till att köttet blir snarare kokt än stekt. Salt, peppar, chili och vitlök kan vara lämplig kryddsättning.
 • För successivt över de färdigbrynta medaljongerna till en ugnsfast form. Rada upp dem i givakt med militärisk precision.
 • Skiva och strimla därefter upp en zucchini och bryn dessa i het panna, fortsätt med att mata ner en strimlad liten purjolök, 8 medelstora grovt hackade champinjoner och 1 st strimlad medelstor rödlök i stekpannan. Salt och peppar. Total stektid ca 8 minuter för hela klabbet.    

  

Mitt i förberedelsefasen inför söndagsmiddag

 • Sprala ut de stekta grönsakerna över de militäriskt ordnade fläskfilémedaljongerna och riv 100g fetaost samt 100g av någon gammal hård ostkant som ligger å skräpar i kylen. Pudra ut ostblandningen någorlunda jämt över filé och grönsaker i ugnsformen. Låt vila.
 • Sätt på ugnen 225 grader.
 • Strimla upp 8 medelstora potatisar i 8,5 mm tjocka skivor. Ansa några morötter och dito palsternackor samt skär dessa i lite random ojämna geometriska bitar.
 • Placera rotfrukterna i en ugnsfast form. Dressa över flingsalt, peppar, chili samt en skvätt BBQ sauce. Blanda om med lämpligt redskap alternativt rentvättade händer.Redo för ugnen 225 grader (10 respektive 45 minuter)

 • In med rotfrukterna mitt i ugnen ca 35 minuter, rör om några gånger under tillagningstiden.
 • Placera ugnsformen med köttet som nu ska gå färdigt 10 minuter bredvid rotfrukterna den sista delen av totala tillagningstiden (ca 45 minuter).
 • Servera med någon valfri grönsak. Portionspris ca 13 SEK utan rödtjut. Med rödtjut kan portionspriset i princip bli hur dyrt som helst. Googla till exempel Château Petrus.Söndagsmiddag 26 SEK för två personer
73 de Northernlightsinvestment

2 kommentarer:

 1. Nu börjar visst cirkusdirektören att få nya ovanor med bara dyrare och dyrare middagar!
  Hur skall detta sluta? ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ähhh...CS å jag har tidigare diskuterat behovet av att börja vänja sig vid att spendera pengar när man levt som knäckebrödsmiljonär i hela sitt liv. Det här är en början på det beteendet.

   Jag hoppas att det inte ska spåra ur totalt för mig....

   Radera