lördag 30 oktober 2021

Ekonomisk utveckling 2010 - 2021

Jag blev lite inspirerad av bloggkollegorna  Utdelningssmålänningen samt Kalkyls ekonomiblogg till att genomföra en sammanställning över min finansiella utveckling några år tillbaka i tiden. Det kan ju faktiskt vara ett adekvat mätetal att följa framöver.
 
Det är naturligtvis inte så att jag totalt undviker att följa min ekonomiska utveckling på nedersta raden med fokus på endast utdelningar och utdelningstillväxt. Däremot var fokus starkare på totalsumman förr i tiden. Före 2017.

Följaktligen noteras i slutet av varje kalendermånad ett totalvärde för mina likvida tillgångar (investerat + kassa) och har så gjorts i snart 12 år. Tyvärr har jag endast haft för vana att notera totalvärdet och inte fördelningen mellan investerade likvider och kassa. Kassan följer jag numera noggrant med avsikt att fortsätta minska densamma under ytterligare några kvartal. I dagsläget är kassan ca 26%, dvs helt enkelt likvida medel placerade vid sidlinjen på några ordinära räntekonton.

Har nu under eftermiddagen i ett kalkylark matat in en himla massa många, på några lösa pappersark nedkrafsade, månadsvärden i avsikt att kunna knåpa ihop ett ytterst spännande diagram 👀. 

Nedan visas min finansiella utveckling (investerat + kassa) under åren 2010 - 2021.
Northernlightsinvestment`s finansiella utveckling nedersta raden 2010 - 2021Jag är naturligtvis inte helt objektiv gentemot ovanstående diagram, men tycker mig ändå kunna göra några omedelbara reflektioner av personlig art. 

 • Ser tydligt perioder med stora placeringar på bundna högräntekonton (2010-2013). 
 • Noterar den längre period då jag klev av från finansmarknaderna i samband med stora konflikter i Cirkusvärlden som jag då trodde skulle leda till några sabbatsår of the grid (2018).
 • Arv som ramlade in år 2012 från USA 
 • Arv via skogsförsäljning och försäljning av hemgård 2014. 
 • Vidare märks tydligt omfattande investeringar på finansmarknaderna under 2016.
 • Under coronadippen och efterföljande återhämtning åter igen omfattande investeringar vilket i det gynnsamma investerarklimatet drivit upp värdet på mina likvida ekonomiska  tillgångar.
 • Coronadippen (februari/mars 2020) är inte värst dramatisk framförallt beroende på att, som en direkt följd av mina planerade sabbatsår, kassan vid sidlinjen då var över 75%. 
 • Skulle man zooma in kring coronadippen så ser det egentligen värre ut eftersom jag noterar värden i slutet av varje kalendermånad. I slutet av februari 2020 var redan en tredjedel av det fria fallet avklarat. På samma vis hade det redan igen vänt uppåt (uthålligt som vi vet med facit i hand) i slutet på mars.
 • Att ligga investerad på finansmarknaderna med lejonparten av dina tillgångar (som du inte anser dig behöva inom några år) är troligtvis långsiktigt mer gynnsamt jämfört med att ha dem liggande i träda vid sidlinjen.
 • Ibland måste man ha tur. Jag kallar mig själv en pilkastande apa i den finansiella världen. 

Där försvann några timmar av mitt liv ner i ett slukhål. Men nu blir det betydligt enklare att fortsätta följa den finansiella utvecklingen.


73 de Northernlightsinvestment

17 kommentarer:

 1. Well done NLI och tackar för direktomnämnandet!

  Snyggt och intressant diagram samt reflektioner! Det enda lilla felet som jag måste påpeka är att den inte går att zooma. Har sett några sådana diagram/bilder hos en del andra bloggkollegor och vet inte varför det inte går, när man trycker på diagrammet öppnas det i ungefär samma storlek som innan tryck. Vissa bloggkollegor har fått till zoom redan utan att tryck på bilden behöver göras.

  Jag gillar din benämning 'pilkastande apa' då börsen mycket handlar om just det, det gäller att försöka begränsa felkasten bara vilket är lättare sagt än gjort...

  Det är imponerande att se hur kraften tilltar eller att den berömda (okända/ökända?) bandyklubbsformen börjar skönjas!

  Skogsförsäljning! Ja man förstår vart du kommer ifrån ju! Bara att gratulera!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, men du är ju en av bloggkollegorna som jag alltid följer !! Har märkt det på bilderna ja, att det inte går att zooma. När man öppnar dem så öppnas de mot en svart bakgrund som det inte går att göra ngt åt. Jag är kass på såna där teknikaliteter, men inser naturligtvis att jag ändå måste äga fonder och aktier med den inriktningen :)

   Jag har insett att JAG PERSONLIGEN bara till viss del klarar av att förutse scenarion på börsen. Därför kör jag min lite udda strategi där det inte ens är lönt att försöka genomföra omfattande aktieanalyser. Det går ju inte med 181 individuella innehav :)

   Jag kommer från skogarna i tornedalen, från den hårda karga jorden. Bönder, skogsmän och fiskare. Släktingar utvandrade till USA i början på 1900-talet. Men nu är de alla döda. Inga ättlingar finns kvar i USA.

   Radera
  2. Kul att läsa NLI och detsamma!

   Ja ingen av oss och inte heller de fina börsmäklarna och förståsigpåarna har fötts med kristallkulan så...

   Gillar verkligen din strategi med 181 innehav, har betydligt färre än din svällande fond och får väl fortsätta öka antalet innehav.

   Den hårda karga jorden har fött många kloka liksom den bördiga feta i skåne (där det sunda bondförnuftet slått och slår det mesta), synd och skam att politikerna inte kommer från någon av dessa delar eller ens anknyter till dem på riktigt.

   Riktigt sorgligt på ett sätt att alla utvandrarna lämnat in utan ättlingar som håller kvar i de hårt intjänade sakerna, kunskaperna och pengarna.

   Radera
 2. Jag halkade in på ett äldre inlägg från juli 2021 av dig, gott skratt och trevlig läsning erhölls:

  https://northernlightsinvestment.blogspot.com/2021/07/matsnobberi.html

  Nej, vem tusan kan räkna sig som "vanlig folk" numera? Vill man ens?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Kalkyl. Ja det var från i somras. Det var egentligen inte matlagning de var intresserade av, det var mest bara ett intresse av att namedroppa exklusiva ingredienser :)

   Radera
  2. Det var precis den tolkning jag gjorde och tyvärr därför man (jag) inte heller känner sig som "vanligt folk" längre. Vem är det? Vad är det för wannabees detta land numera till stor del består av? Redig och vällagat mat räcker alldeles förträffligt, behöver inte äta mat lagad av en tönt till kock som står med hela ansiktet nerdoppad i den mat jag skall äta...............

   Radera
 3. Jag har i nästan alla tider legat fullinvesterad på börsen. Det har fungerat väl för mig, än så länge...
  Runt 2012 fick jag dock ett ryck och lade undan någon halvmiljon hos Bluestep och band i några år. Som jag minns det så fick man en hygglig ränta på den tiden men i långa loppet var det ett ekonomiskt felbeslut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade också pengar hos Bluestep och visst var räntan fin där för ett tag men sen gick det bara utför med räntan, det är därför jag befinner mig på börsen igen...

   Radera
  2. Ja, ekonomiskt felbeslut med facit i hand. Men du har ju gjort så mycket rätt Zero att det kan få lov att bli fel ibland oxå.

   Radera
  3. Tja om nån har lyckats mycket väl är det ju du ZS (Zero låter egentligen bättre men är lite envis ibland). Det är en fantastisk prestation du lyckats med!!!

   Radera
  4. Tack ni är för vänliga. Jag har sagt det förut och jag säger det igen. Min framgång beror på min farfar som fick mig att börja tidigt och att jag fått ynnesten att bli gammal.

   Radera
 4. Alltid inspirerande med den här typen av grafer! Härlig utveckling!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här får man ha i åtanke att detta är en total sammanräkning av utvecklingen för både kontanter och investerade medel i min ekonomi. Det är ingen ren portföljutveckling. Men en slutsats är att det är både volatilare och gynnsammare att vara investerad med en större andel.

   Radera
 5. Tyvärr brydde jag mig inte om totalvärdet de första åren jag investerade, utan dokumenterade enbart utdelningarna. Sen jag började med instagram har jag även koll på värdeutvecklingen, för där ska ju alla, minst en gång i veckan, lägga upp hur mycket man fått ihop, helst varje dag ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har ett gammalt kontohäfte från Sparbanken inbundet i plast "hur rik jag är" där jag brukat notera totalsumman i slutet på varje månad. Fler noteringar än så har jag inte sedan så här pass långt tillbaka i tiden (+10 år) men med den lilla infon kunde jag få ihop detta diagram som är intressant för mig själv.

   Nuförtiden är det ju oerhört lätt att sammanställa info via alla nya nätbanker och deras utbud av tjänster.

   Skulle jag hålla på med Instagram så skulle det nog vara inom ämnesområdet "Billig vardagsmat". Betydligt intressantare än ekonomi och daglig värdeutveckling :)

   Radera
 6. Snygg graf och som spänner över lång tid. Önskar jag hade lite längre historik. Kul att läsa punktlistan.
  Välinvesterade timmar - det gäller att ha koll på utvecklingen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var intressant att göra iordning denna graf. Känner mig positiv inför utvecklingen, vilket ibland riskerar att drunkna i allt brus som man åsamkar sig själv genom att fokusera alltför mycket på "det negativa". Men det där är väl lite hur man är lagd som person. (Se även svar till Investeringsundersköterskan angående tidsrymden).

   Radera