söndag 17 oktober 2021

Miljöpartiets kongress 2021

Har lite av och till, som bakgrundsbrus under helgen, haft SVT påslaget under Miljöpartiets pågående kongress 2021. För några år sedan minns jag att dessa föreställningar, helt oberoende av vilket politiskt parti som var i fokus, blev till farsartade uppträdanden i total förvirring och som tittare blev det i princip ett ifrågasättande av den demokratiska processen.

Snarare med risk för accelererad medlemsförlust än medlemstillströmning. Ligger man då som politiskt parti och balanserar nära 4% spärren så kan det bli förödande. Den här gången ska vi vara stringenta och fokuserade


Nu i morse satt jag som fastnaglad och vågade nästan inte dra efter andan inför de frekventa, väl förberedda och demokratiska voteringarna.

Den kvinnliga moderatorn med stegrande ångestnivåer: 

 • Jaha...då ska vi se här...nu verkar det ha fastnat på 146 röster.....ehrm...vad gör vi då ?
 • ....det är trots allt 265 totalt röstande....
 • (tystnad i 45 sekunder)
 • ....ja men nu är vi uppe i 167 avlagda röster.....ehrm....hur många röster var det förra gången ?
 • ....168 röster.....
 • (tystnad i 19 sekunder)
 • ...är det någon som begriper varför det står still här....ehrm....någon ?
 • Ska vi gå vidare med detta resultat ?
 • (tystnad 25 sekunder)
 • ....Jaha nu blev det 183 röster....
 • Är det tillräckligt många ?....när avslutade vi förra gången....
 • ...för sakens skull upprepar jag nu vad vi röstar på...
 • (läser upp skrivelsen)
 • Ska vi kanske bryta här då och anse att det är tillräckligt....OJ nu blev det 192 röster...
 
Så där rullar det på i ytterligare några minuter med flera funderingar om godtyckligt avbrytande av voteringen ett flertal gånger innan det slutligen efter ett längre stillestånd vid 199 avlagda röster blir ett definitivt musklick på avbruten och det slutgiltiga resultatet uppenbaras.
Note to self: aldrig mera moderator på kongressen Men det är just där någonstans som den direktsända kongressen blir underhållande på en riktigt hög nivå med underbart jungfruligt material för alla politiska satiriker. 

 • ....jaha då bryter vi nog där och ser resultatet....OJ det var ju riktigt jämnt här....97 röster för...och 96 röster emot....jaha....6 stycken som avstår....(av 265 röstberättigade) ...jaha....ehrm.... jamen vad tusan......hur gör vi nu då...
 • (inser att det kan sluta hur som helst med 66 st som ännu inte röstat)
 • (tystnad 23 sekunder)
 • Jaha....ja men då går vi väl vidare med nästa votering helt enkelt.... 
   


"Vi måste tillse att kongressen ger ett bra första intryck av partiet"


Tilläggas kan att Miljöpartiet nog gärna vill hoppa över 4% spärren till riksdagen OCH dessutom nu röstat igenom förslag till ökad kapitalskatt så att färre människor ska kunna vara självförsörjande via FIRE med tillämpning av 4% regeln.

De har av okänd anledning helt enkelt en utbredd aversion mot 4% i största allmänhet 👀


73 de Northernlightsinvestment

9 kommentarer:

 1. Jag förstår verkligen inte poängen med Miljöpartiet nu. De som sympatiserar med deras nya partiprogram gör väl bättre sin röst hörd genom att rösta på Vänsterpartiet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är mycket immigrantfokus och skattehöjningar för vad som anses vara rika människor, men kanske ändå större fokus på miljöfrågor ?

   Radera
  2. Jag tror att de är direkt skadliga för miljön i och med att de är så fundamentalistiska. De lägger hellre 100 miljarder för att minska utsläppen med några hundra ton koldioxid i Sverige än 50 miljarder utomlands för att minska utsläppen med några 1000 ton koldioxid.

   Radera
 2. Kära nån NLI, för att kunna rösta måste de röstberättigade kunna hitta knapparna ju... Minns för ett antal år sedan en omröstning i riksdagen där en del riksdagsledamöter tryckte på FEL knapp... Tja med 50% chans så klart det kan bli fel ju...

  Hoppas på en uppstädning av dessa "runt 4%" partierna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl tyvärr väldigt sällan som partier åker ur riksdagen öht...

   Radera
 3. Det bästa för Sverige vore att partiet hamnade under 4% och åkte ut. Lär nog inte hända pga sympatiröster. Jag har aldrig fattat om M står för Migration eller Miljö. De lät hyfsat vettiga under M. Wetterstrands tid, men sen har det gått utför. Dessutom, med stolpskott som Märta Stenevi vid rodret, ja då kan det bara gå åt ett håll. Hon lyckas med konststycket att verka ännu mera syrlig och b*tchig än Maggan själv...

  SvaraRadera
 4. Jag tycker ju att det är viktigare hur många tiondels grader globala uppvärmningen blir än hur många tiondels procent ISK-skatten ändras. Blir uppvärmningen 1.5 grader så dör 70% av korallreven, blir den 2 grader så dör 99% av korallreven. Bara ett exempel. Så jag borde ju vara målgrupp för Miljöpartiet, men märkligt nog har de inte bästa miljöpolitiken? Svårt att förstå hur de resonerar och det är bara att hoppas att företagsledarna gör ett bättre jobb än politikerna om det här ska gå att vända.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Personligen tror jag tyvärr att det nu redan är alltför många irreversibla processer igång globalt för att det ska gå att vända kortsiktigt. Men kanske om 100 år.

   Den som lever får se sa alltid morsan :)

   Radera
  2. @bf: Jag är definitivt för miljön konstigt vore väl annars. Men med den politik MP driver går miljöarbetet tyvärr baklänges vilket vi i dagsläget inte har råd med om vi ska ha en endaste liten chans att faktiskt kunna rädda miljön.

   Radera