torsdag 21 oktober 2021

Matteus 20 : 16

"De sista skola bliva de första"


Det här med placeringsfilosofi är intressant. En gång i tiden fanns det en man som, efter sina dagar som anställd vid Statens Järnvägar i kombination med ett tidigt intresse för aktieinvesteringar, kallades för Aktiestinsen. Han var en investeringsmässigt utpräglat långsiktig man som förespråkade att man alltid ska sitta still i båten.

Andra människor daytrejdar eller swingtrejdar under några dagar/veckor. En del kör med arbitrage, eller investerar i bit-coin, några äger blott ett fåtal aktier, andra kör all-in indexfonder, en del världsfrånvända byfånar äger svindlande 180+ olika utdelande innehav, vissa indexfonder och ETFer kan ha innehav i 1500 olika värdepapper. 

Det finns en välkänd investeringsstrategi (som har fått flera olika copycats genom åren) benämnd "Dogs of the Dow" där man investerar i de 10 aktier som har högst utdelning i indexet Dow Jones Industrial Average. Alltså i normalfallet värdepapper som utvecklingsmässigt har haft det lite småjobbigt en tid och därmed hamnat långt bak i kön.Så skola de första bliva de sista, och de sista skola bliva de första


Själv har jag under de senaste ca tio åren under olika tidsperioder investerat i både aktier, fonder och ETFer med varierande resultat. Före 2012 sparade jag huvudsakligen på olika högräntekonton med bindningstider runt 1-3 år. Även då sparade jag, på denna typ av konton, endast de pengar som jag inte ansåg mig behöva. 

Egentligen har jag väldigt sällan i mitt liv varit i behov av några större summor pengar. Jag är en natural born frugal människa som anser mig stå utanför stora delar av dagens konsumtionssamhälle. Än så länge 👀

Även om mina ekonomiska experiment nu under de sista 3 åren konvergerat mot en holistisk diversifierad och uttalat långsiktig hybridfilosofi med inslag av både värde/tillväxt och utdelningar/utdelningstillväxt så är man  naturligtvis aldrig mer än en vanlig människa. Med rädslor och under ständig påverkan av psykologisk bias. Tack och lov deltar jag överhuvudtaget inte i någon form av finanstwitter-community vilket troligtvis annars skulle påverka mina beslut negativt.

Så i mina mänskligaste stunder har jag ibland drabbats av rädslor i kombination med övertro på mitt eget teoretiska resonemang kring vad som kan inträffa. Resonerar man tillräckligt länge med sig själv, eller blir tillräckligt bränd, kan det leda till att man ställer upp beslutsregler som man inbillar sig baseras på fakta. Detta kan leda till att man ibland överger den långsiktiga strategin som man tidigare varit så övertygad om är den rätta vägen.

Ibland funderar jag över vad som egentligen hände efter ett säljbeslut, då när den långsiktiga strategin definitivt övergavs i ett visst värdepapper. Här är några personliga exempel från relativ närtid:


Värdepapper: Bilia A (BILI A)
Resonemang: Negativa nyheter i ekonomipressen och bloggvärlden fick mig att kasta in handsken.
Försäljningspris: 103 SEK
Pris för inte så länge sedan: 155 SEK
Utveckling (%) efter Sälj: +50%
Övrigt av intresse: Var ett tag uppe å nosade på +100%  Bilia efter Northernlights SÄLJ


Värdepapper: Harvia (HARVIA)
Resonemang: Alltför låg direktavkastning för fortsatta investeringar.
Försäljningspris: 25 EURO
Pris för inte så länge sedan: 52 EURO
Utveckling (%) efter Sälj: +108%
Övrigt av intresse: Var ett tag uppe å nosade på +140%Harvia efter Northernlights SÄLJ


Värdepapper: Cheesecake Factory (CAKE)
Resonemang: Rädslor över vad som fortsatt kunde inträffa pga Covid-19. Å naturligtvis den indragna utdelningen.
Försäljningspris: 40 USD
Pris för inte så länge sedan: 43 USD
Utveckling (%) efter Sälj: +8%
Övrigt av intresse: Var ett tag uppe å nosade på +50%. Penny i min favoritserie The Big Bang Theory jobbade länge på CAKE vilket i sig är en anledning till att aldrig sälja.Cheesecake Factory efter Northernlights SÄLJ


Värdepapper: Welltower (WELL)
Resonemang: Rädsla och sänkt utdelning med ca 30%.
Försäljningspris: 73 USD
Pris för inte så länge sedan: 84 USD
Utveckling (%) efter Sälj: +15%
Övrigt av intresse: Var ett tag uppe å nosade på +25%Welltower efter Northernlights SÄLJVärdepapper: EPR Properties (EPR)
Resonemang: Rädsla för att biografer och allt nöjesrelaterat var mest utsatta för långsiktiga skadeverkningar av Covid-19. Slopad utdelning.
Försäljningspris: 37 USD
Pris för inte så länge sedan: 53 USD
Utveckling (%) efter Sälj: +43%
Övrigt av intresse: Var ett tag uppe å nosade på +49%


EPR Properties efter Northernlights SÄLJ


Värdepapper: Tanger Factory Outlets (SKT)
Resonemang: Rädsla för att köpcentrum var extremt utsatta för skadeverkningar av Covid-19 i kombination med resonemang om att näthandeln var framtiden. Halverad utdelning.
Försäljningspris: 10 USD
Pris för inte så länge sedan: 17 USD
Utveckling (%) efter Sälj: +70%
Övrigt av intresse: Var ett tag uppe å nosade på +100%


 Tanger Factory Outlets efter Northernlights SÄLJVärdepapper: Ralph Lauren Corporation (RL)
Resonemang: Slopad utdelning. Tyckte det var fiffigt att sälja med ca 50% vinst då inköpspriset 6 månader tidigare var 61 USD.
Försäljningspris: 90 USD
Pris för inte så länge sedan: 119 USD
Utveckling (%) efter Sälj: +32%
Övrigt av intresse: Var ett tag uppe å nosade på +55%


Ralph Lauren efter Northernlights SÄLJ


Eftersom jag avskyr ekonomiska förluster så säljer jag ytterst sällan med någon förlust att tala om. Det är dessutom endast en mycket liten fraktion av mina 180+ innehav som jag agerat i under tiden efter Coronabaissen. En del sålde av alla sina innehav och satsade på att köpa tillbaka billigare under Q2 2020. Det gick sådär. Själv hade jag tur som en tokig som av ren slump satt med 75% kassa och tvingade mig istället till omfattande investeringar trots att det var som att kasta pengarna rakt ner i ett bottenlöst slukhål. 

Ibland hör man uttalanden om att det är bättre att överge ett visst värdepapper och byta till något annat med en större framtida utvecklingspotential.

Det låter ju väldigt logiskt och förnuftigt. Det är för mig fullständigt obegripligt att inte varenda investerare alltid agerar enligt den principen.

Om man mot förmodan vill göra en kartläggning av sina historiska säljtransaktioner så gäller det att välja rätt musik under genomgången. Min rekommendation är att sätta låten "Don´t look back in anger" av gruppen Oasis på repeat 👀  


Länge leve Aktiestinsen Lennart Israelsson !!


73 de Northernlightsinvestment

15 kommentarer:

 1. Sälj hälften istället nästa gång du tvekar. Från 180 innehav gör det ingen större skillnad till 360 ändå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är ytterligare 1 strategi man kan använda sig av :)

   Radera
 2. Min försäljning av Bilia grämer jag mig över en del än idag. Jag är fortfarande inte säker på att det var ett felbeslut i långa loppet men det känns inte helt rätt heller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sambon sa "går du tillbaka och kollar dina försäljningar, det gör jag aldrig !!". Det är väl kanske oftast så man gör. Jag grämer mig egentligen inte, kommer ju inte ihåg vad jag omplacerade till :) Det kan ju ha gått ännu bättre.

   Främst har jag ju ett utdelningsperspektiv i mina enskilda innehav.

   Det är intressant att betrakta sin historik utan skygglappar. Ofta är man ju sin egen värsta fiende genom alltför många transaktioner.

   Radera
 3. Oh, jag tycker man kan gråta blod ibland när man säljer " bara för att " och sen går det bara upp och upp. Aktiestinesen var en cool gubbe. Han är ju verkligen ett föredöme för de som säger att det inte går att spara ihop till ens en miljon om man inte tjänar fruktansvärt mycket pengar varje månad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där med att låga utgifter är viktigast är jag stark anhängare till. Har i min omgivning många med stora intäkter men ännu större utgifter. Själv drar jag nu mot slutet av min karriär nytta av både goda inkomster och låga utgifter. Win-win. Men den situationen är snart över :)

   Radera
  2. Rikedom, om inte är ärvd, har väldigt liten koppling till inkomst. Själv var jag rik med några tusen på banken för ingen i samma ålder hade det, inkomsten då var runt 0.

   Radera
 4. Med tanke på din ålder NLI lär du inte förändra så mycket framöver, eller?

  När jag läser din intressanta genomgång blir jag än mer övertygad om att strategin köp och behåll är rätt, underförstått att innehaven är skapliga bolag. Givetvis kommer tiden ibland sänka även sådana men totala momentumet är förhoppningsvis som Aktiestinsens: framåt och uppåt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förändra vadå ? Om du menar "levnadssätt" så är jag faktiskt ganska nöjd. Styrketräning, läsa, bygga, promenera, resa lite, matlagning, bakning. Mina intressen är okomplicerade och lär väl så förbli i stort sett. Men aldrig säga aldrig har jag lärt mig av livet. Plötsligt ligger där ett bananskal längs vägen...

   Det andra stycket av din kommentar är vi helt och hållet överens om :)

   Radera
  2. Menade faktiskt bara investeringsstrategin! Livet självt kallar ofta till förändringar antingen man vill eller ej.

   Radera
  3. OK, nä jag har ju inte testat nuvarande strategi så länge än :) så ska provköra den några år först. Som jag beskrivit tidigare på bloggen...självförsörjande via utdelningar (75-80% utdelande aktier) och så får fonderna (20-25%) ta hand om resor och andra grejer utöver vardagslivet.

   Radera
  4. En bra strategi tycker jag, inte själv gjort någon uppdelning men ska fundera lite kring detta angreppssätt/strategi.

   Med detta sagt, NLI behöver väl ingen mera lyx än vardagens?

   Radera
  5. Klarar mig bra på nuvarande nivå :)

   Radera
 5. Det här var väldigt givande för mig. Jag har kletat runt i portföljen rätt mycket senaste månaden och det har visat sig att jag hade fått ett bättre resultat om jag bara inte gjort någonting alls. Ska försöka sitta lugnt i båten framöver för det är helt meningslöst att försöka timea marknaden, man har på tok för lite information för att kunna fatta några sådana beslut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ofta är det ju så, att de egna "välgrundade och djuplodande genomtänkta besluten" ställer till det mer än vad det tillför något extra. Inte alltid naturligtvis, men för mig har det genom åren varit så.

   Men så är jag ju oxå bara en pilkastande apa. Å inte utger jag mig för att vara annat heller. Men tvivelsutan finns det betydligt bättre investerar än mig.

   Radera